Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк

17:17  |  11.02.2022
Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк

Гідропарк вже давно є одним з улюблених місць відпочинку киян. Тут можна позасмагати на одному з пляжів, покупатися у Дніпрі, влаштувати пікнік і навіть позайматися спортом.

Тут завжди багато людей, і, здається, це місце ніколи не спить. Величезна кількість клубів і кафе змушує Гідропарк жити як денним, так і нічним життям.

Вам може здаватися, що ви знаєте про Гідропарк абсолютно все. Але це місце точно знайде чим вас здивувати. Розповідаємо топ-5 цікавих фактів про Гідропарк.

Зона відпочинку на місці спаленого селища

гідропарк

Гідропарк у 1932 році

Наразі Гідропарк є розважальним комплексом та зоною відпочинку, але так було не завжди. Раніше на місці сучасного Гідропарку було селище Передмостова слобідка. Воно виникло ще в середині 19 століття й проіснувало майже сто років.

Спочатку на місці сучасного Гідропарку проживали робітники заводу «Арсенал». В 1853 році тут навіть побудували ланцюговий міст, через що, власне, селище і отримало свою назву. Міст забезпечував більш комфортний шлях до правого берега.

У 1943 році селище спалили німецькі окупанти. І на цьому його історія закінчилася. Після війни його вирішили не відбудовувати, а зробити натомість зону відпочинку. Тож залишки від спалених будівель прибрали й місцевість переоблаштували.

Спочатку до Гідропарку можна було дістатися виключно водним шляхом, але згодом сюди провели метрополітен. Тому тепер потрапити до Гідропарку може будь-який киянин чи гість міста.

Кінний театр

скиф арт

Кінний театр «Скіф-Арт»

Про це мало хто знає, але в Гідропарку є справжній кінний театр. Він називається «Скіф-Арт» й в ньому можна не тільки подивитися шоу, а й покататися на конях.

Театр існує вже понад 30 років і за цей час він встиг взяти участь у зйомках багатьох культових фільмів, зокрема у «Тарасі Бульбі». А починалося все з фільму «Вогнем і мечем». Кінний театр досі залучають до кінозйомок, тож ви могли бачити кадри з ним на екрані.

Крім того, спеціалісти театру «Скіф» навчають верховій їзді та каскадерній справі . Єдине, що є вікове обмеження. Спеціалісти «Скіфу» набирають на навчання людей не старіше за 27 років.

Читайте також: 10 интересных фактов об Оболонском районе

Музей «Київ у мініатюрі»

Музей «Київ у мініатюрі»

Музей «Київ у мініатюрі»

Одним з найвідвідуваніших місць Гідропарка вже давно є музей «Київ у мініатюрі». Його відкрили в червні 2006 року, але з тих пір він не втрачає своєї популярності. Щорічно музей відвідують сотні тисяч людей.

В музеї можна побачити близько 50 мініатюр будівель нашого міста. Тут є Майдан Незалежності, аеропорт «Бориспіль», залізничний вокзал, Кабінет міністрів України та багато інших місць. Також у мініатюрної столиці України є й своє населення, яке нараховує вже більше 700 жителів. І так само, як і населення справжнього Києва, воно збільшується.

«Київ у мініатюрі» користується величезною популярністю не тільки серед туристів, а й навіть серед киян. Крім того, поруч знаходиться музей «Україна в мініатюрі». Єдине, що експонати цих двох музеїв постійно потребують реставрації, бо над ними нема навісу.

Читайте також: Корчеватое: историческая местность на берегу залива Днепра

Нудиський пляж

Нудиський пляж

Нудиський пляж «Довбичка»

Гідропарк давно славиться своїми пляжами. Влітку тут відпочивають багато киян і часом, буває, неможливо проштовхнутися. Але Гідропарк цікавий не тільки класичними пляжами. Справа в тому, що тут є ще й нудиський.

Потрапити на нудиський пляж «Довбичка» не так легко, як здається. Навіть не дивлячись на те, що його видно з деяких інших пляжів. Для того, щоб дістатися його, потрібно перебиратися на човні.

Як правило, на нудиському пляжі не тільки засмагають та купаються. Там ще грають у пляжний волейбол та у фрісбі.

Читайте також: Виноградар: екологічно-чистий район Києва

Київська Венеція

Київська Венеція

Гідропарк під час повіні в 1970 році

Гідропарк часто називають «Київською Венецією» й не дарма. На острові досить багато заливів, що й вплинуло на це. Більш того, острів, на якому Гідропарк розташований, носить назву «Венеціанський».

За іншою версією, назва острова пов’язана з тим, що в 19 столітті, тут розташувався літній парк відпочинку «Венеція», а також ресторан «Нова Венеція». Так чи інакше, але назва міцно закріпилася за місцевістю.

Венеціанський острів повністю виправдав своє ім’я у 1970 році. Справа в тому, що тоді у Києві стався повінь. І Гідропарк, разом з Трухановим островом, сильно постраждав.

Паводки були настільки сильними, що вода стояла навіть у підземному переході під станцією метро. Втім, вона могла піднятися ще вище, якби не Київське водосховище, збудоване в 1966 році.

На сьогоднішній день у Гідропарку працює пляж «Венеція». І він доволі популярний серед киян. А настільки великих паводків більше не траплялося.

А як часто відвідуєте Гідропарк ви?

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте также: Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк […]

  2. […] Читайте також: Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк […]

  3. […] Читайте также: Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк […]

  4. […] Читайте також: Київська Венеція: топ-5 цікавих фактів про Гідропарк […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: