Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять власним дітям?

13:07  |  15.03.2022
путін
Важно

Роками росія залякувала весь світ своєю могутньою армією, особливо часто ці погрози лунали в бік країн колишнього СРСР. Хворий диктатор путін, підкріплений любов’ю свого сліпого електорату, уявив себе царем, який здатний вирішувати долю світу. Час від часу прибічник Гітлера хвалився ядерною зброєю, дію якої, за його словами, Україна може відчути, якщо не скориться.

Окремої уваги заслуговує кремлівська пропаганда, адже часом речі, про які пишуть росЗМІ, не вкладаються в голові — вже зараз журналістика рф буде взірцем того, як не треба робити свою роботу. Викривлення фактів, оди царю та створення все більш фантастичних відмазок переходять усі межі дозволеного. З останнього, війну з Україною в росії виправдали так — мовляв, почали війну, щоб не почав хтось інший.

Фундація брехні

Карикатурист Сергій Єлкін. Джерело : DW

Карикатурист Сергій Єлкін. Джерело : DW

Активне розповсюдження російської пропаганди бере свій старт з початку 2000-х років. Зокрема, тоді в медіапросторі росіян почали все частіше з’являтися антиукраїнська і антизахідна пропаганда. Втім, якщо копнути глибше в історію — можна побачити, що росія і до того займалася розповсюдженням неправдивої інформації та насаджуванням своїх цінностей.

Стосовно останнього можна чітко виділити Емський указ 1876 року, підписаний Олександром II. По суті, цей указ був спрямований на витіснення української мови з культурної сфери — вже тоді окрема каста росіян при владі вирішила знищити Україну як націю, заборонивши людям розмовляти рідною мовою.

Втім, українська інтелігенція саботувала заборону, і замість очікуваного смирення почали активно з’являтися українські часописи і журнали. Так, яскравим прикладом тому став політично-сатиричний журнал “Шершень”, який відверто висміював еліту тогочасного правління.

Читайте також: «Антонов», взуттєва фабрика та ЗАЕС: як окупанти знищують об’єкти української інфраструктури

Олександр ІІ

Олександр ІІ

В 1881 році з’явилася не менш абсурдна заборона — відтепер викладання у народних школах та виголошення церковних проповідей українською мовою було нелегальним. Якщо ж говорити про сучасність, то маразм сучасної пропагандистської росії можна побачити в історичній статті путіна (якщо її можна так назвати) “Про історичну єдність росіян і українців”, яка вкотре наголошує на так званій “єдності та братерстві” між народом рф та України.

Далі йдуть збочені уявлення про історію України та звинувачення в сторону Заходу. За словами путіна, Захід почав проєкт анти-Росія, який веде Україну до європейського суспільства і того самого “загнивающего Запада”. Загалом, стаття нагадує оду колишньому СРСР та відроджує хворий імперіалізм в голові диктатора.

Розлом світів

Мирний мітинг на майдані Незалежності, 1 грудня 2013 року

Мирний мітинг на майдані Незалежності, 1 грудня 2013 року

Свою Незалежність Україна офіційно отримала 24 серпня 1991 року — з того часу почалася масштабна боротьба українців за свої права, свою мову та свою націю. Переломний момент для українського народу настав у 2013 році, коли Кабмін призупинив процес підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Це рішення обурило суспільство, насамперед молодь, яка бачила європейське майбутнє своєї країни і чітко взяла курс на Євроінтеграцію. Мирний студентський протест був розігнаний тогочасною владою, на чолі якої став президент-утікач Віктор Янукович — прибічник путіна вирішив, що кийки спроможні відбити у студентів бажання протестувати.

Однак цей крок став фатальним для Януковича — на Майдані Незалежності почалися наймасовіші протести в історії України, вийшли мільйони людей по всій країні, а згодом Януковичу довелося поспішно пакувати свої речі та тікати з Межигір’я вночі прямісінько в росію.

Читайте також: Українські міста до і після «спасіння» путіна

Як працює путінська пропаганда?

  1. Основною рисою російської пропаганди є ідеї про множинність варіантів правди та постійний вкид дезінформації. Яскравий приклад тому — сучасні новини про війну з Україною. РосЗМІ викривлюють абсолютно все, а росіяни радо це їдять — про те, щоб бодай на секунду потрібно увімкнути критичне мислення і перевірити цю інформацію в закордонних джерелах, не йде й мови.
  2. Наступною складовою є гнучкість та безпринципність — новину можна викривалювати, як душа бажає.
  3. Цинізм — відверта брехня, основа журналістики в рф.
  4. Одномоментність, ситуативність, протиріччя самій собі, тому, що було повідомлене короткий час тому — розрахунок на повну втрату пам’яті аудиторією.

Кінцева мета — не переконати, як у класичній пропаганді, а зробити інформаційне поле “брудним”, щоб ніхто нікому не довіряв. Коли інформаційне поле вбито, все, що залишається — страхи, паніка, апатія і, звісно, бандерівці.

Ілюстрація: Мій Київ

Ілюстрація: Мій Київ

Потрібно сказати, що кремлівська пропаганда — це не унікальне в своєму роді явище, якби цього не хотів путін. Відомі диктатори, такі як Сталін та Гітлер, теж якісно промивали мізки своєму електорату, запевняючи їх в привілегії своєї національності. Так звана арійська раса людей “першого гатунку” роками знищували євреїв за їхню етнічну приналежність. Геноцид єврейського народу відбувався в період 1933 — 1945 років — звірства, які вчиняли німці над людьми, не вкладалися в голову.

На вулиці 2022 рік, всі з нас мають доступ до інформації завдяки всесвітній мережі. Ми можемо переглядати новини з усіх куточків світу, але вийшло так, що російська “правда” міцно вклепалася в голову “русского”. Якщо старше покоління спочатку виправдовували тим, що цілими днями воно сиділо біля телевізорів, з яких лилася пропаганда, то от до молодого виникло багато запитань.

росія

Як, користуючись сучасними благами цивілізації, оплачуючи покупки безконтактною системою оплати, можна вірити у відверту брехню? Коли в сотні світових авторитетних видань, таких як The New York Times, The Washington Post чи BBC 24 лютого з’явилася статті з моторошними фото зруйнованих від бомб будинків, загиблих людей — більшість російської молоді назвало це фейком.

В чому ж причина? І чому навіть батьки, які живуть в росії, не вірять своїм дітям в Україні, чому близькі родичі українців запевняють нас самих у тому, що нас рятують, вбиваючи нас? В 21 століття відбувається геноцид українців — люди, які пережили Другу світову війну, жахаються звірствам росіян, а їм точно є з чим порівняти.

Понад 20 років народу рф вселяли в голову казки про “бандерівців” та “фашистів” з України, про притиснення “русскоговорящего населения” і схожі байки, та замість того, щоб врешті-решт знайти альтернативне джерело інформації, більшість росіян дозволяє накладати собі у вуха ці путінські фекалії і радісно обговорює “загнивающий запад”, куди політична еліта росія чомусь відправляє своїх нащадків.

Читайте також: Діти, які не виростуть після війни — про вбитих російськими окупантами

“100 рублів” і бутерброд з маслом

Сучасна росія впевненими темпами рухається до такого бажаного ностальгічного СРСР, коли дістати імпортні продукти можна було по блату, коли всі мали так звану рівність, ніхто не їздив далі свого села чи то московії. Ізольована, диктаторська та бідна — ось яке майбутнє чекає росію.

Через численні санкції мільйони росіян вже втратили роботу, але продовжують покірно мовчати, немов вівці, та підтримувати свого тирана. Поки є бутерброд з маслом — життя не здається їм таким поганим, поки продажним блогерам платять 100 рублів за рекламу “русского мира” — ті щасливо знімають відео в TikTok, який, на щастя, для них вже заблокували, розповідають про велике майбутнє росії.

Тупість не можна виправдати в 21 столітті, на можна виправдати і лицемірство. росіяни не вірять війну, у них своя реальність, втім, живучи у вигаданому світі, потрібно пам’ятати, що рано чи пізно рожеві окуляри впадуть і доведеться розплачуватися за свої гріхи кожному. Німеччина відмивалася від Гітлера понад 70 років — така ж доля чекає росію, якщо вона не трісне, немов мильна бульбашка, разом з великими мріями про великий народ. Прірва близько, аж занадто.

Комусь прийшов час боятися, але не нам.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте также: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  2. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  3. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  4. Патриот 15:19 | 02.09.22

    Эту статью явно писал отъявленный бандеровец, поклонник гитлеровской германии.

  5. Патриот 15:20 | 02.09.22

    Вся статья — ложь, от начала и до конца.

  6. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  7. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  8. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  9. Мыкола пыдоренко 17:36 | 27.08.23

    Ну вы укроублюдки за пару печенек бред несете..киев превратили в свинарник.ибо привыкли жить в говне

  10. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

  11. […] Читайте також: Як працює путінська пропаганда і чому батьки не вірять… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: