«Росія вбиває усе живе!» — у Варшаві відбувся марш на захист українських тварин

18:21  |  09.10.2022

8 жовтня у Варшаві пройшов марш на захист українських тварин. Ціллю маршу було звернути увагу на те, що тварини гинуть у війні. І що це відбувається саме через росію.

Журналістка з нашої редакції особисто відвідала подію. Про те, як у Варшаві пройшов марш на захист українських тварин, читайте у нашому репортажі.

З чого все починалося

марш

Напис на плакаті: «Хочеш, щоб тварини не страждали через війну? Допоможи нам знищити тих, хто їх кривдить!». Фото: Т.Шарапова

Про те, що у Варшаві відбудеться марш на захист українських тварин, стало відомо напередодні. Подію організувала українська зоозахисна спілка UAnimals.

Щодня тисячі українських тварин вмирають у жахливих умовах від голоду, зневоднення та поранень. Вони страждають від повномасштабного вторгнення, розв’язаного росіянами. Ситуація жахлива і в зонах бойовий дій, і в населених пунктах, підкронтрольних Україні, але які постійно обстрілюють російські війська, і на тимчасово окупованих територіях, і на вже звільнених.

За більш як пів року ми врятували, нагодували, евакуювали та прихистили близько 200 тисяч тварин. На жаль, цього року з міркувань безпеки ми не можемо провести цей марш в Україні. Зараз дуже багато українців перебуває за кордоном, тому ми прийняли рішення провести марш у Варшаві, – коментували подію організатори.

Тож 8 жовтня небайдужі українці, поляки та інші люди зібралися в центрі міста, біля Палацу культури і науки. Саме звідти й вирушила колона.

Варто зазначити, що UAnimals вже не вперше проводить марші на підтримку тварин. Вони роблять це щорічно, починаючи з 2016 року. Але цьогоріч, з міркувань безпеки, марш було перенесено у польську столицю.

Читайте також: Українофоб чи геній: чи потрібен Михайло Булгаков українському простору?

Виступи зі сцени

джамала

Фото: Т.Шарапова

Перед тим, як піти маршем, учасники послухали промову організаторів. Вона була на двох мовах: польською та українською. Оскільки, як вже зазначалося, на марш прийшли не тільки українці.

Організатори наголосили на тому, що щодня в Україні гинуть сотні тварин. І винна в цьому саме росія. Оскільки вони обстрілюють не тільки житлові квартали, а ще й зоопарки й зоопритулки.

До події також приєдналася переможниця Євробачення-2016 Jamala. Вона приїхала до Варшави разом з сином. Зірка звернула увагу на те, що в Чорному морі також гинуть тварини через агресію росіян. Так, згідно з офіційними даними, в Чорному морі загинуло вже понад 20 тисяч дельфінів. Але невідомо, які цифри насправді.

марш

Фото: Т. Шарапова

Крім того, зоозахисна організація наголосила на тому, що тварини не можуть розказати про те, як їм погано. Що вони так само налякані війною, як і люди. А можливо навіть більше. Тому в жодному разі не можна закривати очі на те, що відбувається з тваринами зараз.

Організатори також подякували полякам за те, що вони роблять для України, і, зокрема, для українських тварин. Після цього учасникам маршу пояснили, як буде йти колона й яких правил потрібно триматися.

Читайте також: Маршрут на вихідні: вернісаж у ботсаду, прогулянка на ВДНГ та херсонська кава

Марш центром Варшави

марш

Фото: Т. Шарапова

Після того, як було роз’яснено всі організаційні моменти, колона вирушила від Палацу культури і науки до пам’ятника королю Сигізмунду III на площі перед Королівським палацом. Це доволі великий маршрут.

Під час маршу постійно звучали лозунги, які привертали увагу до проблеми. Зокрема, росію прямим текстом називали терористом та вбивцею. І саме цей заклик намагалися донести до суспільства.

Понад й 1 мільйон домашніх тварин загинуло – і це тільки офіційні данні. Понад 20 тисяч дельфінів загинуло в Чорному морі через військові дії росії. А поза цими офіційними даними – скільки ще буде смертей від росії? Скільки ще буде смертей через війну, яку розв’язала росія? Росія вбиває усе живе, — наголошували організатори під час маршу.

На марш люди взяли своїх домашніх тварин, щоб ще раз наголосити на тому, як важливо піклуватися нашими меншими братами. Крім того, люди тримали в руках плакати на яких було написано про те, що росія – це країна терорист, що поки вона вбиває, Україна, навпаки – рятує.

марш

Фото: Т.Шарапова

Варто зазначити, що лозунги, які скандував натовп під час маршу, були в трьох мовних версіях – англійською, польською та українською. Це робилося здаля того, щоб усі перехожі, які не були учасниками маршу, могли зрозуміти проблему. Адже в центрі Варшави збирається багато туристів, особливо у вихідний день.

марш

Фото: Т. Шарапова

Марш закінчився біля пам’ятника пам’ятника королю Сигізмунду III. Організатори подякували усім учасникам та ще раз наголосили на тому, як важливо зараз опікуватися тваринами. Адже їм ніхто не зможе допомогти. Ніхто, окрім нас.

Читайте також: Наступна жертва бізнесу: чому Голосіївська водонапірна вежа в небезпеці

Збори коштів для українських тварин

збір коштів

Фото: Т. Шарапова

Окрім того, що було організовано марш, також збиралися кошти на допомогу тваринам. Серед учасників можна було помітити волонтерів, які мали скриньки для збіру коштів.

Як зазначили організатори, всі гроші підуть на допомогу українським тваринам. Адже вони дуже потребують допомоги. Комусь потрібен корм, когось треба вилікувати від поранень, а ще – багатьох тварин потрібно вивезти з окупованих територій.

Тож марш та збір коштів – це невеликі, але дуже вагомі кроки для допомоги українським тваринам. Адже захист слабких – це справа сильних.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: