Несподіванка на дорозі: як Київ бореться з власниками тварин, що не прибирають відходи

15:00  |  21.09.2022
Прибирання за собаками

Майже кожен мешканець Києва має вдома тварину — хвостаті стають повноправними членами родини, однак не всі власники чотирилапих відповідально ставляться до свого улюбленця. Станом на 2021 рік, лише 2% господарів прибирали за тваринами. Зараз вистачає історій, коли котів чи собак викидають на вулицю, втім не тільки подібні інциденти вимагають уваги. Часто, гуляючи в парку, алеї чи навіть біля власного двору кияни можуть наступити в не найприємніший сюрприз, який залишають після себе собаки чи коти, яких вигулюють на вулиці. Власне, прибирати відходи за домашнім улюбленцем є відповідальністю його власника, але так роблять далеко не всі. 

Місце для прогулянки з собакою

В столиці, як і в більшості міст України, є спеціально відведені парки, сквери чи алеї, де дозволено гуляти з собаками. Однак, слід враховувати і той фактор, що розташовані такі місця не у всіх районах міста, і якщо мова йде про вихідні, то власник має час дістатися до локації вигулу собак, однак якщо це робочі будні — собак чи котів вигулюють у своєму дворі, щоб встигнути вирішити всі справи перед поїздкою до праці. 

Вигул домашніх улюбленців у дворі — звична справа, і важливим аспектом подібної прогулянки є прибирання відходів. Зазвичай для цього буде достатньо мати спеціальний пакетик, гігієнічні рукавички та антисептик для власної гігієни. Якщо ж власник гуляє на майданчиках, призначених для вигулу собак, то пакетик не прийдеться брати з собою, а смітники для органічного сміття розміщують безпосередньо на майданчику. 

Читайте також: Музейні дворики столиці — нові маршрути для вихідного дня

Безпечна прогулянка в Києві

Частина Київщини на початку весни була під російською окупацією, тож не слід забувати про міри безпеки, гуляючи з твариною — відвідувати рекомендується парки, які обстежили вибухотехніки.

10 місць, де у Києві зараз можна гуляти з собакою: 

1. Парк Партизанської Слави — регіональний ландшафтний парк у Дарницькому районі міста Києва. Тут велика територія, є озера та доріжки — місця для улюбленця вистачить. 

2. Парк “Наталка” Оболонська Набережна — місце, де полюбляють вечорами вигулювати домашніх улюбленців, адже краєвиди того варті.

3. “Песопарк” на Подолі — чудове місце для активних та грайливих тварин. До слова, колись територія “Песопарку” була орендована посольством рф, але з логічних причин місце стало новою зоною для вигулу собак.

4. Парк “Тельбін”, розташований у Дніпровському районі. Тут облаштована велика територія для вигулу собак. До слова, міська влада ухвалила рішення, згідно із яким в парку з’явиться обладнання для тренування хвостатих. 

5. «Острівець вільних та вихованих» — гарне місце для вигулу та тренування собак. На жаль, по буднях не працює, але в суботу та неділю чекає гостей з 10:00 до 13:00 за адресою вулиця Академіка Туполєва, 24. Також в “Острівці” можна записатися до кінолога чи працювати в групі.

6. Майданчик на проспекті Георгія Гонгадзе, працює в будні та вихідні: з понеділка по п’ятницю з 5:00–23:00, в суботу та неділю з 12:00–15:00. Майданчик облаштований для вигулу та тренування собак.

7. Парк Дубки, що в Сирецькому гаю, підійде для собак великих порід — тут багато місця для собачих веселощів.

Важливо: Перед прогулянкою слід обов’язково одягти на собаку повідок, прихопити з собою гігієнічні товари для прибирання, улюблену іграшку тварини та дізнатися, де найближче укриття. У випадку повітряної тривоги тварину ні в якому разі не слід відпускати без повідка.

Зоозахисники також нагадують, де гуляти з собаками небезпечно: парк «Кинь-Грусть» Подільського району, Привокзальний сквер Дарницького району, парк Попудренко Дніпровського району, парк «Захисників України» Солом’янського району, лісопарк на Кайсарова Голосіївського району, парк «Юність» Святошинського району, Мюнхенський сквер Шевченківського району та парк «Кіото» Деснянського району.

Читайте також: Українська “Мавка” — що відомо про дебютний ЗD-мультфільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки

Чому потрібно прибирати за тваринами

Прибирати фекалії за тваринами — це прямий обов’язок власника, але часто ним нехтують, а люди, своєю чергою, звинувачують у брудних газонах самих собак. Втім, прибирати відходи потрібно хоча б з тих причин, що там є безліч бактерій. Люди, які вступлять в такий “сюрприз”, можуть принести на взутті додому інфекцію, зокрема це гельмінти паразитів. Люди з вадами зору, фізичними обмеженнями чи діти можуть не помітити відходи собак і принести їх у власну оселю.

Контейнер і гігієнічні пакети для собак з диспенсером
Контейнер і гігієнічні пакети для собак з диспенсером

Також важливий фактор — це питання позитивного іміджу собак. Погодьтеся, вступивши в лайно посеред вулиці, людина навряд чи буде думати про те, які милі собаки бігають поруч. Натомість, завдяки таким інцидентам, стає більше противників тварин, які не раді бачити собак на вулицях міста, хоча вина повністю лягає на господаря тварини. 

До слова, зараз є чимало винаходів, які полегшують процес прибирання. Так, запастися пакетиками для фекалій можна в будь-якому зоомагазині — коштують вони від 50 до 100 гривень. За останню суму можна купити і спеціальний контейнер для відходів, вологі серветки вартують орієнтовно 30-40 гривень, медичні рукавички — 10 гривень, а антисептик — 25-30 гривень. 

Таким чином, вартість чистого газону, вулиці чи двору складатиме орієнтовно 300 гривень на місяць, або й менше. Загалом, ринок пропонує безліч варіантів для власників тварин, слід обирати в залежності від купівельної спроможності. 

Читайте також: Графський дім у Ворзелі — або як в Уваровому домі транслювали кіно

Чи є покарання для власників, які не прибирають фекалії?

 Фото Vgorode
 Фото Vgorode

Так, є. На сьогодні законодавством для власників тварин, які не прибирають відходи, установлені штрафи: від 170 до 340 грн за перше порушення і 340-510 гривень за друге. Однак, як показує практика, ці штрафи не дуже діють — по-перше, власників, які справді не прибирають фекалії, рідко ловлять “на гарячому”, та й сума штрафу досить скромна. 

Так, в Польщі за таку поведінку господар повинен сплатити 500 злотих — це майже 4000 гривень, й така сума штрафу більш переконлива. В Італії ж штраф становить близько 100 євро. Попри це, навіть там зустрічаються неприємні сюрпризи на дорогах, а в Києві тенденція відповідальних власників збільшується. 

Проте, якщо ви стали свідком інциденту, не слід боятися попрохати людину прибрати за улюбленцем. У КМДА наголошують, що господарі повинні самі слідкувати за чистотою двору чи парку, де гуляє тварина — власне, це громадські простори, які призначені для людей і тварин. Важливо пам’ятати, що, беручи тварину, господар зобов’язується доглядати за нею, як за новим членом родини — це не іграшка, тож слід добре обдумати рішення про те, чи готові ви стати опікуном для хвостатого.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: