Козел Борис, кіт Шафа та провідниця Ніколь — як тварини допомагають людям у час війни

16:00  |  16.05.2022
loveyoustepan

loveyoustepan

Ми часто говоримо про те, як саме люди допомагають тваринам врятуватися від війни. Звісно, що це так, адже когорта чотирилапих — одна з найбільш вразливих під час війни. Одначе, тварини також рятують українців від жахів довкола, проте роблять це по-своєму: хтось виганяє окупантів з осель, а хтось допомагає евакуйовувати жінок і дітей з гарячих точок. Сьогодні розповідаємо дивовижні історії, щоб трішки підняти настрій та, можливо, спонукати когось з читачів прихистити тварину у себе вдома.

Козел Борис — вигнав російських окупантів

Фото: Вголос

Фото: Вголос

Борис родом з Гостомелю. Майже три тижні тварині довелося жити самій в зачиненій оселі. Спершу Борис жив разом з іншими козами, та через війну хлів згорів, а козлові дивом вдалося вибратися цілим. Після невтішних пригод тварина знайшла собі прихисток в одній з сільських хатин, та згодом туди завітали російські окупанти.

Борис не розгубився і видворив загарбників, погнавшись за ними — роги тварини добряче налякали росіян, тож ті чкурнули подалі, а козел залишився сам в оселі, бо двері за ним випадково зачинилися. Сміливця знайшли господарі обійстя, коли повернулися до звільненого села.

Врятувати тварину взялися львівські волонтери притулку “Домівка врятованих тварин”. Зараз Борис в безпеці на Львівщині. Ймовірно, через те, що його хлів загорівся, тварина отримала сильні опіки на спині. Тож зараз козел відпочиває, жуючи травичку у своєму вольєрі. На вулицю Борис ще не виходить через опіки, проте бажаючі можуть принести у притулок моркву та яблука, якими киянин із задоволенням посмакує.

Читайте також: Військові облігації від 1000 гривень — як інвестувати в перемогу

Кіт Шафа — робить власний мерч

На фото — врятована киця з Бородянки. Загарбники розтрощили дім власників кішки, але волонтери UAnimals врятували тварину з сьомого поверху. Щасливицю назвали “Шафа” — насправді це ім’я дуже символічне, тому що у тій ж Бородянці, у майже повністю зруйнованому будинку, на стіні вціліла кухонна шафка.

Її сфотографувала журналістка «Суспільного» Єлізавета Серватинська. Тож тепер місто має одразу два символи української незламності. Вже згодом виявилося, що справжнє ім’я киці — це Глорія, а її господарі вже от-от зустрінуться з врятованою улюбленицею.

До слова, Шафа стала новим символом русофобії. Так, український ілюстратор Олександр Грєхов присвятив киці свій малюнок. Разом з ним UAnimals випустили ексклюзивний мерч. Кошти з продажу футболок підуть на порятунок тварин, що постраждали внаслідок війни. Придбати футболку за 700 гривень чи шопер за 300 гривень можна на сторінці artpatrul.ua.

Наразі на лікуванні волонтерської організації налічують близько 200 пухнастих, всі вони потребують їжі та ліків. Тож, якщо ви хочете стати власником не тільки гарної речі, але й речі з особливим сенсом — придбайте мерч з кицькою Шафою.

Читайте також: Оберіг та Kochut — обручки військовим та срібний тризуб для ЗСУ: як працюють ювелірні бренди

Патрон — ненавидить росіян

Звісно, що у цій добірці ми не могли не згадати про легендарного Патрона. Цей красунчик працює у Чернігові і допоміг знайти вже не один ворожий снаряд. У вільний час Патрон полюбляє ласувати твердим сиром, втім за роботою часу на їжу мало. Нещодавно улюбленець українців завів сторінку в Twitter, де ділиться своїми переживаннями, жартує та збирає донати притулкам для тварин.

Хороброго собацюру вшанував медаллю і Володимир Зеленський, а прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо опублікував фото з чотирилапим у соцмережах. Щоб вшанувати працю Патрона, “Укрпошта” навіть анонсувала марки з хвостатим. Цікаво, що спочатку зовсім інша доля мала чекати на собаку — той мав стати окрасою міжнародних виставок, натомість став улюбленцем усієї країни. Втім, хтозна — можливо, після закінчення робіт по розмінуванню пан Патрон отримає нову кар’єрну дорогу.

Ніколь — пані Провідниця

На фото — кудлата помічниця компанії “Укразалізниці”, прийнанні так її називають самі залізничники. Пухнаста красуня також має сторінку в соцмережах — тут вона ділиться своїми робочими буднями і мрійливими посиденьками. Ніколь допомагає працівникам вивозити людей з гарячих точок. Хвостата любить зустрічати дітей та діє на них, як заспокійливе.

Зараз Ніколь стала порятунком для тисячі українців, а колись саму пухнасту врятувала провідниця Тетяна. З того часу жінка не розлучається з вірною супутницею, тож навіть вмовила керівництво дозволити взяти Ніколь з собою на службу. Собака ж з вдячності поводить себе чемно, а найбільше любить розважати дітей.

Читайте також: За кордоном: чому важливо підтримувати Україну і як це робити поза її межами

Кіт Степан — донатить для України

Це кіт Степан — харківська знаменитість та зірка інстаграму. В перші дні війни Степан разом з господаркою евакуювався. Своїми життєрадісними фото кіт не тільки допомагав фоловерам мати гарний настрій, але й збирав донати. Понад 10 тисяч доларів пухнастий зібрав на допомогу українським притулкам та зоопаркам.

Нещодавно кицю номінували на найпрестижнішу премію у сфері інфлюенсерів World Influencers and Bloggers Awards 2022. Церемонія відбудеться 18 травня в Каннах, під час дійства буде організований благодійний збір коштів для України. Придбати квитки на урочистість можна, перейшовши за посиланням.

Тварини — це найкращі друзі людей, тому організація UAnimals просить людей більш відповідально ставитися до маленьких друзів та добряче зважувати своє рішення — взяти чи ні тварину у домівку. Пам’ятайте, що будь-яка тваринка стає повноправним членом сімї і піклуватися про неї варто на такому ж рівні. Разом з тим, беручи додому хвостатого, ви робите добру справу і отримуєте нового вірного друга.

Наперед подбайте про критичні випадки, коли доведеться швидко евакуюватися разом з твариною. Підготуйте сумку для пухнастого — їжа на 3,4 дні, вода, необхідні ліки, вологі серветки та іграшка для улюбленця, — це те, що завжди має бути під рукою разом із тривожною валізкою.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: