Українська “Мавка” — що відомо про дебютний ЗD-мультфільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки

13:00  |  24.08.2022
Мавка

“Мавка” — це найбільш довгоочікуваний мультиплікаційний фільм в Україні. Його зйомки тягнуться ще з 2015 року, а прокат переносився декілька разів підряд, однак затяті кіномани, схоже, все ж дочекаються виходу стрічки — “Мавка” має вийти вже у грудні цього року. Що відомо про фільм, як його знімали та скільки вартував подібний проєкт українському кінематографу — дізнаємося в матеріалі.

Сюжет від Лесі Українки

Леся Українка грає на музичному інструменті, 1965 рік

Леся Українка грає на музичному інструменті, 1965 рік

Сучасна “Мавка” буде побудована на засадах сюжету “Лісової пісні” Лесі Українки. Цю п’єсу Леся написала ще в 1911 році у місті Кутаїсі (Грузія). Твір став одним з перших прообразів фентезі в українській літературі. До слова, написаний він був менше, ніж за два тижні.

“Писала я її дуже недовго, 10–12 днів, і не писати ніяк не могла, бо такий уже був непереможний настрій, але після неї я була хвора і досить довго «приходила до пам’яті»… Далі я заходилася її переписувати, ніяк не сподіваючись, що се забере далеко більше часу, ніж саме писання, – от тільки вчора скінчила сю мороку, і тепер чогось мені шия і плечі болять, наче я мішки носила”, — так згадувала Леся про свою роботу, це уривок з її листування з сестрою.

Поштовхом до написання драми-феєрії став сум за лісами, перебуваючи далеко від дому (письменниця часто жила закордоном, адже тамтешній клімат дозволяв легше переносити важкі сухоти). Українка часто згадувала про своє життя у дядька Лева Скулинського — її зачаровували розповіді місцевих про таємничих створінь. У листуванні до сестри вона часто ділилася своїми думками та ідеями. Так і задумка про “Мавку”, писала Леся, була у неї вжа давно, просто чекала слушного часу.

Вперше “Мавку” надрукували у журналі «Літературно-науковий вісник» 1912 року, однак редактори дещо відредагували твір, забрали звідти цінні рядки та загалом — переробили на свій лад. “Мавка” не одразу стала відомою, однак в колах інтелігенції викликала чималий захват. Український кінематограф вперше екранізував “Лісову пісню” в 1961 році, а в театрі ж вона з’явилася раніше — і неабиде, а на сцені Київського театру ім. Івана Франка. Режисером був Євген Коханенко — актор театру та, по сумісництву, січовий стрілець.

Читайте також: Весілля за тиждень та мрії стати трактористкою — історія майстрині петриківського розпису Марфи Тимченко

“Мавка” в сучасній інтепретації

Ярослава Мосійчук у ролі Мавки.

Ярослава Мосійчук у ролі Мавки.

Одною з найвідоміших екранізацій “Мавки” стала стрічка 1981 року у постановці режисера Юрія Іллєнка, головну роль там виконувала Ярослава Мосійчук. На жаль, до сьогоднішнього часу стрічка не збереглася в оригінальному форматі, тож переглянути її не вдасться. Оцифрована версія фільму, яку випустив Довженко-центр у 2015 році, мала застереження перед початком показу фільму: «Варіант цього фільму з україномовною фонограмою, на жаль, повністю не зберігся.

У процесі відновлення фільму втрачені фрагменти було реконструйовано з російськомовної фонограми». Все ж таки, потрібно мати на увазі, що в 1980-ті роки Україна була під керівництвом росії, тож і більшість стрічок випускали на російськомовну аудиторію, а українська мова була не популярною. Стереотипно, її вважали “мовою села”.

Цікавий момент, що режисер Юрій Іллєнко, попри загрозу для своєї кар’єри та навіть життя (репресії та каторжні роботи тоді були звичною справою), зняв фільм українською. Його стрічки викликали захват в іноземної аудиторії, митця навіть запрошували знімати закордон.

„КДБ повідомило, що ніде не може знайти Іллєнка, щоб передати йому пропозиції Голівуду, бо він постійно знімає фільми десь у горах“. Сильно реготав. Другий контракт передав мені чорногорський продюсер Чедо Вулевич у порту Бар і провів мене на паром, що йшов в італійський порт Барі. Дав двісті доларів і сказав: з капітаном узгоджено, замовляй кожні 15 хвилин порцію віньяку, і за три години дістанешся Італії. Я зійшов з парому, бо знав, що коли рушу в Голівуд, моїх двох братів у Києві — Вадима і Михайла, теж кінематографістів, рушать туди, куди й Стуса», — згадував Іллєнко.

Читайте також: Електрокари — екоініціатива для столиці, яка покращить якість повітря

Кошторис та зйомки мультфільму

У вересні 2015 року компанія Film.UA Group заявила про початок виробництва повнометражного мультфільму за мотивами класичного твору Лесі Українки — «Лісова пісня». Фанати українського кіно радо сприйняли звістку, а вже в 2017 році глядачам представили перший міжнародний пітчинг проекту, який опинився у переліку найкращих проєктів.

Своєю чергою, деякі країни придбали право на показ мультфільму. Зокрема, це країни Близького Сходу і Північної Африки, Польща, Словаччина, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Португалія, Румунія, Угорщина, Болгарія, Сербія, Хорватія, Словенія, Македонія, Боснія, Герцеговина й Чорногорія.

Екранізація стрічки не обійшлася без скандалу. Так, в тому ж 2015 році з’явилася інформація, що сценарій для мультфільму пише російська сценарна група «Сахар+1kg» — ця новина спричинила невдоволення, зокрема й тому, що замість міфічних персонажів Лесі Українки в сюжет додали чудовиськ на кшталт “вовкодава Надійки”. Попри те, інформація про залучення російської сценарної групи «Сахар+1kg» не підтвердилась — як виявилось, сценаристом проєкту виступив українець Ярослав Войцешек.

Читайте також: Цілющі води Черче – курорт на Галичині та колиска для родини композиторів Лепких

ТРЦ Blockbuster Mall, де відкрився дизайнерський супермаркет «Сільпо». Декорації магазину натхненні мультфільмом “Мавка”

ТРЦ Blockbuster Mall, де відкрився дизайнерський супермаркет «Сільпо». Декорації магазину натхненні мультфільмом “Мавка”

Станом на липень 2021 року загальний бюджет мультфільму «Мавка. Лісова пісня» оцінюється в понад 187 мільйонів — частина цих коштів фінансується Державним агентством України з питань кіно. Однак не лише скандалами ознеменувалася “Мавка” — вперше в історії української анімації професійна артистка балету, а саме Катерина Кухар, брала участь у роботі над образом персонажа мультфільму.

Так, на знімальному майданчику балерина відтворила необхідні за сценарієм мультфільму рухи й емоції Мавки, а вже згодом їх відтворили в 3D-моделі головної героїні. Крім того, чимало українських брендів зацікавилися тематикою “Лісової пісні” та вдало інтерпретували її в свої рекламні компанії, взірцем тому є супермаркет “Сільпо”.

Цього року українці нарешті побачать довгоочікувану стрічку, і хоча дизайн головної героїні тепер дещо відрізняється від першочергової версії, на фільм покладають великі надії, тож будемо сподіватися, що так і буде. Переглянути кіно можна буде в кінотеатрах у грудні 2022 року, однак є ймовірніть, що дата релізу може перенестися на початок 2023 року.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Українська “Мавка” — що відомо про дебютний ЗD-мультф… […]

  2. […] Читайте також: Українська “Мавка” — що відомо про дебютний ЗD-мультф… […]

  3. […] А головні герої мультфільму – запорізькі козаки Грай, Око та Тур стали найвідомішими казковими персонажами серед українських мультяшних героїв. […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: