Музейні дворики столиці — нові маршрути для вихідного дня

12:00  |  27.08.2022
Дворик

Київ здатний дивувати навіть тоді, коли здавалося б знаєш про це місто все. Кожна вуличка несе в собі пам’ять цілих поколінь, бульвари нагадають про зйомки фільмів, а столичні дворики приваблють тихою атмосферою, що повсякчас потрібна у шумному місті. Розповідаємо сьогодні де у Києві помилуватися мистецтвом, архітектурою та зеленню. Про цікаві дворики, які потрібно знайти та відвідати — читайте в матеріалі.

Бе́хтеревський прову́лок

Бехтеревський провулок знаходиться в Шевченківському районі міста, пролягає він від вулиці Січових Стрільців до Покровського монастиря. Цей провулок виник ще у середині XIX століття, колись мав назву Діоні́сівський, однак окрім архітектурного багацтва тут є й інші цікавинки.

Так, в одному з будинків, а саме № 8 на Бехтеревському провулку колись проживав український письменник Іван Нечуй-Левицький. На жаль, до сьогоднішніх часів споруда не збереглася в первісному вигляді, наразі це радше руїни. Попри те, певні частини колишнього архітектурного розмаїття і досі тішать око киян. А неподалік від будинку, де проживав Левицький облаштувавли затишний дворик, тут багато зелені, мало шуму та приємна атмосфера, сюди варто завітати, щоб зустріти захід сонця.

Читайте також: Обереги та зґарди — як кияни оберігали душевний спокій. Частина ІІ

Дворик біля “Урбаністів”

Наступний дворик, куди варто завітати знаходиться біля Урбаністи кафе, — це той випадок коли можна і помилуватися зеленню в гамірливому Києві і випити кави чи поснідати, задивляючись на метушню міста.

Дворик досить тихий, до слова Урбаністи кафе розміщується поруч з історичними будівлями, тож можна встигнути щей роздивитися гарні фасади. Заклад працюж з пн-пт 9:00 — 20:00, сб-нд 10:00-20:00, в меню гостям пропонують круасани з солоною начинкою, на кшталт лосося чи ростбіфа, також готують боули та супи. На десерт є сирники і холодна кава.

Музейний дворик, Терещенківська, 15

За адресою Терещенківська, 15 у Києві можна знайти напрочуд цікавий музейний дворик, який працює щосуботи та неділі з 11 до 17. Зверніть увагу, що в будні дворик наразі не працює. Дворик на Терещенківській, 15 — це невеличка затишна зона з вазонами, книгами, настільними іграми та зручними вуличними меблями.

Тут можна відпочити з друзями, відвідати музей Ханенків, зауважимо, що зараз дуже важливо зараз підтримувати українську культуру. До слова, можна взяти участь в екскурсії чи в мистецькому дійстві, які тут часто проводять. Стежити за анонсами подій можна на сторінці музею Ханенків — для цього перейдіть за посиланням. Зауважимо, що часто у дворику проводять виставки.

Важливі деталі, які необхідно знати, перед тим як завітати у дворик:

– Під час оголошення повітряної тривоги події призупиняються, учасники мають залишити територію музею та пройти до укриття (найближче – метро Площа Льва Толстого).

– Якщо тривога не буде скасована протягом 50 хвилин, подія переноситься на наступну дату проведення заходу. Придбані квитки є дійсними.

– Якщо на момент оголошення повітряної тривоги подія тривала 50 хвилин і більше, вона вважається такою, що відбулася.

Читайте також: Українська “Мавка” — що відомо про дебютний ЗD-мультфільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки

Дворик на Хорива, 18

Світлина: mariiakovalchuk

Світлина: mariiakovalchuk

Дворик на Хорива, 18 ідеально підійде для тих, хто прагне усамітнитися та відволіктися від метушні. Це місце втілює класичну забудову Києва в минулому столітті, невеличкі будинки з дерев’яними вікнами, цегляні фасади та родзинка двору — яскраві сходи.

Тут також можна побачити свіжовипрану білизну, яку сушать на дротах, а якщо спіймаєте красивий захід сонця — і зовсім відчуєте себе героєм кінострічки, складуть компанію і вуличні кішки. Вхід у дворик пролягає через арку з вулиці Хорива — у цій зоні збереглося багато дерев, а самі споруди красиво обвиті виноградом.

Дворик біля Староакадемічного корпусу

За адресою вулиця Григорія Сковороди, 2 розташувався Староакадемічний корпус, він є одним з навчальних корпусів Києво-Могилянської академії, збудований ще у першій половині XVIII століття у стилі українського бароко.

Завітати сюди можна з вулиці Григорія Скороди, прохід через ворота. Ця територія напрочуд тиха, тут багато зелені, спокійно та атмосферно, тут ж знаходиться церква Святого Духа. Також у дворику корпусу є сонячний годинник збудований за проектом викладача математики Києво-Могилянської академії француза П’єра Брульйона. До слова, так наставник юних розумів створив наочне приладдя для своїх студентів.

Читайте також: Весілля за тиждень та мрії стати трактористкою — історія майстрині петриківського розпису Марфи Тимченко

Сквер Небесної Сотні

Сквер Небесної Сотні є дуже особливим і навіть сакральним місцем для багатьох киян, знайти його можна на вулиці Михайлівській, 24-26, між Михайлівською площею та Майданом. На одному з будинків зображений мурал із обличчям Сергія Нігояна, — він став одним з перших загиблих на Мадані, Сергій боровся за Незалежність під час Революції Гідності, посмертно отримав Героя України.

Сквер сонячний, силами волонтерів цю ділянку привели в порядок, очистили від сміття, висадили багато рослин та започаткували ініціативу громадського городу. Дворик є власністю міста, сюди може завітати кожен охочий, це місце сили, де можна почерпнути енергію та віддати шану загиблим героям.

Двір із пеліканами

За адресою Лютеранська 5-7 у дворах розташувався затишний дворик із фонтанами у вигляді пеліканів. Це місце полюблють закохані пари, однак ще зовсім недавно воно було занедбане. За власні кошти киняка Тетяна Белз облаштовала у дворі затишний сад, так тут з’явилися доглянуті клумби і квітучі рослини.

Попри те, що фонтан з пеліканами не працює, дворик все одно люблять місцеві мешканці, на цій території граються діти, бабусі читають книги і діляться новинами — на Лютеранській життя пливе звичним ходом, однак кияни все ж мають надію, що фонтан запрацює і тішитиме око.

Двір з воронами на Рейтарській

Якщо мова зайшла про птахів, не можливо не згадати про колоритний дворик із воронами за адресою вулиця Рейтарська, 9. Це місце притягує киян немов магніт, у центрі двору живуть ворони Кирило, Карлуша і Корбін.

Звідки тут взялися птахи — достеменно невідомо, кажуть що це спадок кримінального авторитета району, однак поки того немає, а пернатих доглядають мешканці. Вони годують тварин та забезпечують їм хороші умови проживання. Завітати до воронів варто хоча б один раз, враження точно не забудете, а можливо віднайдете нове улюблене місце в Києві.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: