Військові облігації від 1000 гривень — як інвестувати в перемогу

10:00  |  14.05.2022
гроші
Важно

Цінні папери завжди користувалися популярністю. Коли в період пандемії налякані люди купляли гречку та туалетний папір, підприємливі особи слідкували за ціною нафти, а після масово купляли акції на ринках. Втім, сьогодні мова йтиме не про нафту, а про допомогу Україні і інвестицію у майбутнє. Розберемося, що таке військові облігації і чому варто їх купляти.

Аналогів немає у світі

Військові плакати часів Першої світової війни із закликом перераховувати гроші в національні банки, вкладаючи їх в цінні папери.
Військові плакати часів Першої світової війни із закликом перераховувати гроші в національні банки, вкладаючи їх в цінні папери.

Досвід України у плані облігацій не новий. Історично так склалося, що військові облігації вже не вперше позитивно демонструють себе у війні. Якщо говорити простими словами, військові облігації — це коли ви даєте державі кошти в борг, а через певний час отримуєте їх назад з прибутком. Найстарішим аналогом облігацій вважаються Британські Консолі. Цінні папери, випущені владою України, мають на меті фінансування армії, її потреб та потреб суспільства, починаючи від бронетанкових машин і закінчуючи соцвиплатами пенсіонерам.

Цінність облігацій має одразу декілька факторів. Перший — це допомога державі, другий — причетність громадян до перемоги, та третій — це так зване “замороження власних коштів”. Також ця система може використовуватися, як спосіб запобіганню інфляції. Втім, якщо раніше придбати папери могли тільки дуже заможні люди, то з 1862 року їх почали продавати громадськості. Першим це зробив Джей Кук, американський фінансист. За два роки він заробив для держави 500 тисяч доларів США.

Під час Першої світової війни традицію продажу військових облігацій перейняла Австро-Угорщина — в 1914 році був проданий перший цінний папір. Цікаво, що до покупки облігацій залучали навіть дітей у школах. Так звані “дитячі облігації” дозволили влити у державний бюджет понад 13 мільйонів крон. До продажу цінних паперів доєдналася Канада, Німеччина та Велика Британія.

Читайте також: Оберіг та Kochut — обручки військовим та срібний тризуб для ЗСУ: як працюють ювелірні бренди

Добровільно-примусово

Надихнувшись успішним прикладом, СРСР теж вирішив випустити військові облігації. Втім, не все було так гладко у його схемі. Так, виявилося, що купляти облігації мали всі — так зване поняття “добровільно-примусово” найкраще характеризує тогочасний стан. Робітників змушували підписувати папери, вони ж віддавали добру частину своєї зарплати. Часом пояси доводилося затягувати так туго, що доходило до дистрофії. Одначе радянську владу це не хвилювало.

Що по облігаціям в Україні?

Ще недавно купити військові облігації звичайній людині було вкрай важко. Так, в Приватбанку мінімальна сума, щоб придбати цінні папери, становила близько 100 тисяч гривень. У Райффайзен Банку та ОТП Банку — і зовсім 500 тисяч гривень. Тож, говорити про те, що середньостатистичний українець може придбати облігації, було недоречно.

Проте з введенням воєнного стану держава удосконалила процес фінансування держбюджету. Тепер придбати цінні папери може як резидент країни, так і іноземець, а стартова ціна в деяких банках сягає від 1000 гривень за одну облігацію — це Монобанк, Укргазбанк, ПУМБ, брокери ICU, Універ Капітал, БТС Брокер. Крім того, дохід від акцій звільнений від оподаткування. Ми покажемо все на прикладі Монобанку — мобільного банку в телефоні.

Читайте також: Мапа Реновації — як рятують архітектурний ансамбль столиці в час війни

Як купити облігації — інструкція

Як пише сам банк, купуючи облігацію, ви перераховуєте гроші до бюджету, допомагаєте забезпечити стабільність економіки та наближаєте Україну до перемоги.

📌Крок 1 — Завантажуємо застосунок на телефон
📌Крок 2 — Переходимо у розділ “Накопичення”
📌Крок 3 — Обираємо функцію “Купити облігації”
📌Крок 4 — Обираємо, яку облігацію ми хочемо купити — короткострокову (6 місяців, 10 відсотків річних) чи довгострокову (близько року, 11 відсотків річних). В залежності від обраної облігації, ви отримуватиме відповідні відсотки.
📌Крок 5 — Після вибору облігації Вам потрібно трішки почекати, поки вона з’явиться у застосунку.
📌Крок 6 — Вітаємо, ви стали власником цінних паперів і допомогли державі

Через півроку або рік (в залежності від вибору цінних паперів) ви отримаєте свої гроші назад з відсотками.

Читайте також: П’яна Вишня та ресторація Бачевських – як у Польщі відкривають українські заклади

За розрахунками Мінфіну, цього року Україна планує отримати в бюджет 400 млрд гривень завдяки продажу облігацій. Станом на 10 травня, військові облігації вже придбали 43,4 тисячі українців, а загальна вартість вкладів перевищила 300 млн грн.

Сьогодні облігації — це зручний спосіб допомогти державі побороти кризу, зберегти економіку та швидко перемогти загарбника. Крім того, такий вклад коштів фактично заморожує ваші гроші і повертає з відсотками. Зазначимо, що держава гарантує 100% повернення грошей, тож жодних ризиків для покупця немає.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: