Джед Санден: американець, який заснував Kyiv Post

15:17  |  11.12.2021
Джед Санден: американець, який заснував Kyiv Post

Він заснував перше англомовне видання в Україні за що, в свій час, нажив немало проблем.

Розказуємо про те, хто такий Джед Санден, що він зробив для української преси та чим запам’ятався жителям України.

Народився в США, живе та працює в Києві

Джед Санден

Джед Санден народився в США в 1970 році. Він навчався у Стуйвесантській середній школі Манхеттена, яка, за іронією долі, не навчає ані журналістиці, ані видавницькій справі. Це спеціалізована школа науки та техніки.

Джед Санден особливо не розмірковував, яку спеціальність йому обрати після школи. По її закінченню він обрав історичний фах та вступив у коледж.

В 1990х роках Санден переїхав до Києва. І саме у Києві він і розпочав свій бізнес. Це сталося в 1993, після того, як майбутній медіамагнат закінчив історичний коледж Макалестер у Сент-Полі, штат Міннесота. У Київ він прибув задля дослідницького проекту, оскільки вивчав радянську історію у коледжі.

Заснував «Kyiv Post»

Kyiv Post

В 1995 році в Києві з’явилася англомовна газета Kyiv Post. Вона стала першою газетою в Україні, яка друкується англійською мовою. До Сандена ніхто не наважувався зробити подібний крок.

Kyiv Post – це незалежне видання. Від моменту заснування у газеті постійно висвітлювалися суперечливі питання, на які тодішня київська влада намагалася закрити очі. Звісно, що через це у бізнесмена почалися проблеми. У 2000 році його було об’явлено персоною нон-ґрату й заборонено в’їзд до України. Втім, за деякій час обмеження було знято.

Редакція Kyiv Post завжди виступала за демократію та незалежність. У газеті публікуються численні політичні розслідування, зокрема, про вбивство Георгія Гонгадзе, а також висвітлюються важливі події всередині країни, як, наприклад, Помаранчева революція чи Євромайдан.

Все розпочалося з 8 тисяч доларів, штату з 7 людей та трьох комп’ютерів. А сама редакція знаходилася в однокімнатній орендованій квартирі у Києві. Тоді ніхто не замислювався, що згодом це переросте у дещо більше, втім, у газети з’явилося багато читачів.

Спочатку планувалося, що газета буде друкуватися для іноземців, які живуть та працюють в Україні. Проте, виявилося, що й багато киян володіють англійською мовою. Тож у газети є як українська, так і іноземна аудиторія.

За весь час існування газети у неї змінилося три власника й вона навіть  припиняла свою роботу. Але наразі Kyiv Post продовжує тримати своїх читачів у вирі подій.

Читайте також: У ритмі Києва: що тут змушує серце іноземців битися швидше

Створив «KP Media»

KP Media

Медіа-холдинг KP Media також був створений Джедом Санденом. І, як і у випадку з Kyiv Post, він запрацював в 1995 році. І саме газета Kyiv Post стала його першим виданням. А медіа названо на честь своєї першої друкованої газети.

Зараз, станом на 2021 рік, у медіа-холднга вже понад 10 продуктів, які регулярно з’являються в інтернеті та в друкованій пресі.

Крім того, KP Media входить до п’ятірки найбільших інтернет-холдингів України, а середня читацька аудиторія становить близько 600 тисяч людей на добу. І цей показник поступово зростає.

Читайте також: Київський стартап за 13 млрд доларів: як Grammarly здобув своє місце в топ-50 найкращих компаній світу за версією Forbes в 2021 році

Заснував «Кореспондент.net»

Кореспондент.net

У 2002 році у друк вийшов політичний журнал «Кореспондент». До цього, за півтора роки до появи журнала, в мережі з’явився сайт Кореспондент.net. Це сталося в 2000 році. І засновником видання став також Джед Санден.

Сайт двомовний, тож у читача є можливість переглядати новини як українською, так і російською. А саме видання публікує матеріал, який стосується політики, бізнесу, науки, техніки, здоров’я, спорту, освіти, культури та дозвілля.

Видання позиціонує себе як незалежне та дотримується стандартів західної незалежної журналістики. Крім того, у редакції є свій штатний фотограф, тож її журналісти використовують унікальний фотоматеріал.

Ще однією рисою, якою славиться «Кореспондент» є спеціальні проекти журналу. Йому належать проекти «Рік у фотографіях», «Найкраща українська книга», «СТОП-10» та багато інших.

Читайте також: Людина-проект, що зробила себе сама: Феномен Євгена Клопотенка

Підтримував Femen

Femen

В 2009 році в Україні було засновано громадський рух «Femen», який згодом став міжнародним. Втім, на початку, про активісток мало хто знав. Та згодом вони залучилися підтримкою. Зокрема, їх підтримував Джед Санден.

Американець вважав, що активістки руху Femen говорять про важливі речі. Вони протестували проти дискримінації жінок, корупції та багатьох непопулярних рішень української влади.

Джед Санден оказував фінансову підтримку активісткам аж до 2011 року. А потім припинив це робити. Справа в тому, що мільонер вирішив, що першопочаткова ідея давно зжила себе.

Джед Санден сьогодні

На сьогоднішній день Джед Санден продовжує жити та працювати в Україні. Втім, з 1995 року дещо змінилося.

В 2011 році медіамагнат продав свої акції KP Media та припинив керувати медіахолдингом. Але засновані ним проекті працюють і сьогодні. Щоправда, вже з новими власниками.

Тетяна Шарапова

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: