Українофоб чи геній: чи потрібен Михайло Булгаков українському простору?

17:44  |  06.10.2022

Михайло Булгаков є дуже спірною особистістю для українців. З одного боку він киянин, але з іншого, його висловлювання щодо українців та українських лідерів його часів навіюють багато сумнівів.

Нещодавно стало відомо, що твори Михайла Булгакова залишать в шкільній українській літературі. Крім того, «Спілка письменників України» виступає за то, щоб ліквідувати музей Булгакова на Андріївському узвозі.

Розбираємося у тому, чому Булгакова не варто вважати видатним киянином і чому столиці не потрібен музей на честь його творчості.

Висміювання українців у творах

біла гвардія

Кадр з фільму «Біла гвардія»

Те, що Булгаков народився в Києві – це один з аргументів, чому його потрібно залишити у шкільній програмі. Але у свої творах він багато висміював українців. Наведемо одну фразу з його твору, по якій можна відстежити його ставлення до українців:

Хай живе вильна Украина вид Киева до Берлина! Полгода он издевался над русскими офицерами, издевался над всеми нами. Кто запретил формирование русской армии? Гетман. Кто терроризировал русское население этим гнусным языком, которого и на свете не существует? Гетман. Кто развел всю эту мразь с хвостами на головах? Гетман.

Виходячі з цієї цитати можна побачити не тільки неповагу до тогочасного українського лідера, а також і ненависть до української мови. Оскільки, як зазначав Михайло Булгаков, цієї мови на світі не існує.

Більш того, у творчості цього письменника зовсім немає позитивних моментів, які були би пов’язані з Україною.

Він зумисно перекручує факти. Наприклад, показує, що український гетьман залежний від німців, чого насправді не було, і так далі. Там є маса історичних прорахунків, які пересмикнуті в його оповіді, — наголошує український літературний критик Ростислав Семків.

Читайте також: 7 кроків до ЄС: вимоги, які поставили Україні

Українець, який писав твори про росію

булгаков

Варто також зазначити, що Булгаков писав твори про росію. Наприклад, події одного з найвідоміших його романів «Майстер і Маргарита» відбуваються у москві. А ставлення до українців у його творах, як вже зазначалося, було дуже зневажливим.

В росії також відбуваються й події повісті «Собаче серце». Також, в росії жили герої творів «Театральний роман», «Іван Васильович» та «Пригоди Чичикова». Якщо брати до уваги роман «Біла гвардія», то там події відбуваються в Україні, зокрема, в Києві. Але Булгаков різко критикує тогочасних українських лідерів:

Я б вашего гетмана за устройство этой миленькой Украины повесил бы первым!.. Кто запретил формирование русской армии? Гетман.

Багато хто наголошує, що письменник був вимушений підлаштовуватися під тогочасну владу. І це має сенс. Але, тим не менш, факт зневаги до українців дуже добре простежується в його текстах.

Але навіть не дивлячись на це, його твори вирішили залишити у шкільній програмі. Як наголошує Юрій Кононенко, керівник Управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН:

Вони (письменники) могли народитися в нашій країні, жити тут і писати про неї.

Але більшість творів Булгакова пов’язані саме з росією. Тож його залишають у програмі на правах людини, яка народилася в Києві.

Читайте також: Мацуда Джюко і його «Привид Києва»: японське бачення столичної легенди

Зневага до України в житті

музей булгакова

Музей Булгакова в Києві

Якщо не брати конкретно художні твори, то у житті Булгакова можна спостерігати багато моментів, які вказують на його зневагу до України в цілому. Ось деякі з них:

1. В 1919 році Михайла Булгакова призвали до армії Української Народної Республіки (УНР). Однак, письменник дезертирував звідти. Якісь час він переховувався, але трошки пізніше його мобілізували до більшовицької армії. Після цього, починаючи з 1921 року, письменник проживав у москві.

2. У своєму публіцистичному творі «Киев-город» Булгаков доволі неоднозначно виказував свої думки з приводу Києва. Наприклад, там була така цитата:

Это киевские вывески. Что на них только написано, уму непостижимо. Оговариваюсь раз и навсегда: я с уважением отношусь ко всем языкам и наречиям, но тем не менее киевские вывески необходимо переписать…
Нельзя же в самом деле отбить в слове «гомеопатическая» букву «я» и думать, что благодаря этому аптека превратится из русской в украинскую.

Тож, з погляду на це висказування та дезертирство з армії УНР, можна зробити висновок, що Булгаков не поважав Україну. І це дуже дивно, що  багато людей виступають за те, щоб залишити його в українському просторі.

Читайте також: Паша Лі: митець, який загинув у бою за Ірпінь

Що думають з цього приводу експерти

пам'ятник

Пам’ятник Булгакову в Києві

Якщо брати до уваги думки експертів, то вони сильно розділилися. Частина з них вважає, що музей, як і саму постать Михайла Булгакова варто викреслити з київського та українського життя. Інші, навпаки, апелюють до того, що Булгаков народився в Києві. А цей факт вже робить його українцем.

Так, наприклад, міністр культури України Олександр Ткаченко зазначив:

Чим Спілці письменників завадив музей Булгакова у Києві, я не знаю. Булгаков – киянин. Так, він мав деякі його мистецькі твори, наголошую — твори, репліки певних героїв щодо визвольної боротьби України на початку ХХ століття. Але я думаю, що музей тут точно не винний. Ні музей, ні пам’ятник. Я думаю, що союзу є чим займатись, чим вирішувати питання музею Булгакова. Позиція очевидна – точно не варто чіпати.

Позиція Спілки письменників також очевидна – потрібно усунути постать Булгакова з українського простору. Крім того, свою позицію з цього приводу виказав і Олексій Арестович:

Ідіоти. Зняти табличку з Булгаковим – це відрізати частину впливу від себе. Відмовитися від російської мови методом тотальної заборони – це втратити вплив на нашого головного ворога.

Тож наразі питання з існуванням у Києві музею Булгакова та вивченням його творів на заняттях зі світової літератури залишається відкритим.

А як ви вважаєте, чи потрібна Києву та Україні така постать, як Михайло Булгаков?

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Киевлянин 18:43 | 06.10.22

    Булгаков — гениальный писатель, который известен в Европе и относится к нему надо как к писателю. Он ценится за свое творчество, а в его политической позиции особо никто ранее не копался. То, что он киевлянин приносит определенные дивиденды Киеву и это хорошо. Вот когда участники Спілки письменників України хоть немного приблизятся к его гениальности, тогда и будем разбрасываться такими личностями…

  2. […] Читайте також: Українофоб чи геній: чи потрібен Михайло Булгаков укра… […]

  3. […] На найвідомішій вулиці Одеси Дерибасівській знаходиться найвідоміший пам’ятник міста гумору — Пам’ятник Стулу. Його поставили на честь відомого твору «12 стільців», авторами якого є Ільф та Петров (хоча є конспірологічна теорія, що автором насправді був Булгаков). […]

  4. […] що з самого початку Винничук висловлювався гостро про двомовність українців, підкреслюючи, що таке явище неможливе в […]

  5. […] що з самого початку Винничук висловлювався гостро про двомовність українців, підкреслюючи, що таке явище неможливе в […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: