Київський стартап за 13 млрд доларів: як Grammarly здобув своє місце в топ-50 найкращих компаній світу за версією Forbes в 2021 році

17:20  |  30.11.2021
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/11/Spivzasnovniki-Grammarly-1.jpg

Як і майже кожен стартап Grammarly став можливим завдяки молодим ентузіастам, вчорашнім студентам, яким прийшла на думку ідея, і вони зробили неймовірне — почали втілювати її в життя. Кожного року по всьому світу тисячі людей створюють сотні стартапів, але далеко не кожного з них чекає доля “єдинорога”. Київ дивує весь світ своїми молодими талантами. Це лише одна з багатьох історій успіху київських стартапів, але вона одна з найкращих.

З чого починався Grammarly

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/11/Spivzasnovniki-Grammarly-1.jpg

Початок 2000-х років. Троє студентів з Києва — Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер, які навчались в Міжнародному християнському університеті вирішили створити свій стартап.

В ті роки інтернет був ще не настільки розвинений, і слово плагіат було знайомо далеко не всім. Як і більшість сьогоднішніх студентів, тодішні також лінувались робити домашнє завдання. Аніж годинами штудіювати примірники, можна ж просто скачати готову роботу, видавши її за свою. І якщо зараз всі серйозні роботи, такі як курсові та дипломні обов’язково “проганяються” через програми визначення плагіату, то тоді викладачі навіть уяви не мали, що робота студента не унікальна, а насправді вкрадена ним у когось іншого.

Саме така ідея прийшла в голову хлопцям — створити програму, яка буде “бачити” плагіат.

Так у 2004 році вони створили компанію MyDropbox. Задумка привернула увагу багатьох університетів світу. Через 3 роки програмою на платній основі користувалось вже 800 університетів і більш як 2 млн студентів по всьому світу.

Потім хлопці вирішили продати свою технологію компанії Blackboard, що на той час була одною з провідних освітніх платформ у світі.

У Blackboard були певні вимоги до розробників. За умовами контракту Максим Литвин мав 2 роки відпрацювати у Blackboard, щоб повністю інтегрувати систему, а Олексій Шевченко той самий термін не мав займатись схожим бізнесом.

Вже після першої спроби, хлопці гарно зарекомендували себе у світі міжнародного бізнесу. Як тільки термін по контракту сплив, вони почали втілювати в життя іншу свою задумку — Grammarly.

Читайте також: Від прибиральника до мільярдера: історія життя засновника Whatsapp Яна Кума

Що таке Grammarly?

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/11/Spivzasnovniki-Grammarly-1.jpg

Це додаток на базі штучного інтелекту, який допомагає англомовному населенню планети або тим, хто вивчає англійську мову спілкуватись граматично та стилістично коректно — це базова функція Grammarly.

За часи існування (заснований у 2009 році) додаток удосконалювався та розширювався. Зараз він має безкоштовну версію з базовим функціоналом, а також платні Grammarly Premium з розширеним функціоналом і Grammarly Business, функціонал якого спрямований на діловий лексикон англійської мови.

В платних версіях доступна цільова направленість повідомлень, та вбудований детектор тону. Це допомагає користувачам додатку більше в діловому спілкуванні, а також в комерційних цілям будувати речення так, щоб кінцевий отримувач повідомлення міг вірно його зрозуміти.

В програмі це виглядає як підказки, які слова краще використати саме в цьому контексті.

Такої ж цілі прагнули досягнути в Google, але не змогли. Засновники Grammarly в численних інтерв’ю казали, що надзвичайної точності розпізнавання та правильного використання слів та цілих синтаксичних конструкцій додатку допомогли досягти саме користувачі.

При створенні системи, розробники досить швидко зрозуміли, що вона дуже далека від досконалості, і має багато неточностей, тому вони ввели функцію коментування перекладу, і носії мови самі редагували текст, якщо бачили неправильне використання слів у конкретному випадку або невірну побудову речення.

Система запам’ятовувала кожне виправлення і зберігала всі дані на хмарному сховищі, а потім використовувала їх. Таким чином система самовдосконалювалась. І на сьогоднішній день, вона є одною з кращих в своїй ніші  у світі.

Фінансування та інвестиції: як Grammarly стала “єдинорогом”

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/11/vctr.media-1570783596.jpeg

На початку новий проект хлопці фінансували самі — з грошей, від продажу MyDropbox.

Бізнес модель нової компанії склалась не одразу. Спочатку підприємці пішли по вже знайомому шляху — до університетів, але швидко зрозуміли, що старі методи з новим продуктом не працюють.

На закриття одної угоди йшло дуже багато часу, відповідно, хлопці втрачали гроші і можливості. Тоді вони вирішили спрямувати продаж продукту не конкретній організації, а кожному окремому користувачу.

Із впевненістю можна назвати це рішення другим днем народження для Grammarly.

Насправді, як в багатьох інтерв’ю говорили засновники — компанія досить швидко стала самоокупатись та приносити прибуток. 8 років вони обходились без інвестицій. Але 2017 року, все ж вирішили відкрити перший раунд фінансування.

Вже в першому раунді компанія залучила 110 млн доларів інвестицій — це найбільше публічне фінансування в історії українських стартапів.

А в 2019 році, в рамках другого раунду, сума інвестицій склала 90 млн доларів. Загальна сума інвестування за два раунда досягла 200 млн доларів. Компанія була оцінена в 2,3 млрд доларів, що зробило її “єдинорогом”.

Цим терміном називають компанії — стартапи, які досягали оціненої вартості в 1 млрд доларів, і оскільки це міфічна істота, цим підкреслюється рідкість досягнення подібного успіху в таких компаніях.

Grammarly сьогодні та плани на майбутнє

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/11/vctr.media-1637216173.png

Така сума інвестування допомогла компанії значно розширити штат співробітників. На сьогоднішній день в компанії працює більше 600 співробітників в різних офісах (Київ, Сан-Франциско, Ванкувер, Нью-Йорк). В київському близько 300 — він найбільший, в основному це розробники.

Інвестування допомогло Grammarly значно розширити функціонал, наприклад, додали функцію розпізнавання захопливості тексту, його чіткості, тону і т.д.

Grammarly став більш доступним — вони випустили мобільні клавіатури для iOS та Android з можливістю підбору синонімів, анонсували співробітництво з Samsung, його можна скачати як додаток або розширення браузера, або користуватись ним тільки в Microsoft Word.

Насправді, на сьогоднішній день, послугами Grammarly користуються близько 30 млн користувачів на день, але в світі близько 2 млрд людей, які тільки вивчають, або вже розмовляють англійською в побуті або на роботі, в компанії друзів або в університеті, і всі вони — це досить амбітна ціль Grammarly, яку вони мають на меті досягти.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Перш за все, потрібно наголосити про те, що Американський університет буде приватним — про можливість отримання стипендії на навчання чи, можливо, гранту для абітурієнтів поки що невідомо. Однак є інформація, що будуть знижки та субсидія. Студенти починатимуть опановувати науку в новоствореному університеті вже цієї весни 2022 року ( принаймні, так було заявлено) у сфері менеджменту та IT. […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: