Людина-проект, що зробила себе сама: Феномен Євгена Клопотенка

15:20  |  08.12.2021

Ім’я Євгена Клопотенка — «борщезахистника», автора книг, патриота, топ-маркетолога і ресторатора зараз у тренді. Кумедний парубок з кулінарного ТВ-шоу «МастерШеф» побудував системний бізнес, у якому з десяток напрямків об’єднані під брендом КЛОПОТЕНКО. Як каже сам Євген, він «побудований» на його обличчі. Та об’єктивності заради не забуваймо про його влучний гумор, яскраву харизму та професіоналізм, які теж є складовими успіху. Про секрети цього успіху, про те, чим живе майстер зараз і що планує на майбутнє, – далі.

Наполегливість і віра в себе творять дива

На кулінарному шоу «МастерШеф», 2015 рік

Клопотенко прийшов на кастинг ще першого сезону кулінарного шоу «МастерШефа», втім, того разу не просунувся далі співбесіди. Однак, «опускати лапи» і здаватися не в його життєвих правилах. «Перед тим як ухвалити рішення щодо участі, я вивчив показники СТБ, оцінив PR-складову і вирахував, що участь у шоу може дати мені зростання продажу з 20 до 200 замовлень на день», – каже Євген. Системний підхід і віра в себе та у свою мрію дали результат.

Для того, щоб перемогти, у п’ятому сезоні йому довелося битися 76 днів. Призом за перемогу було навчання в кулінарній академії Le Cordon Blue у Парижі, бонусом – всенародна слава і любов.

І тепер вже дипломований кухар почав їздити Україною з майстер-класами. Проте, Євген швидко збагнув, що одні тільки майстер-класи це не надто перспективно. Саме тоді виникла ідея залучити директора, який би опікувався юридичними і комерційними справами проекту. Ним стала Олександра Фідкевич, рівноцінна партнерка майстра у майже всіх комерційних проектах, де бере участь Клопотенко.

Про бізнес, письменництво та телебачення

Кадр з фільму «Борщ. Секретний інгредієнт»

Найбільше грошей проект Клопотенко заробляє у соцмережах. Зазвичай, реклама у нього продається в комплексі: YouTube-канал, соцмережі та сайт. Окрім цього, кулінарний експерт з командою видає книги. Наразі у нього вийшло вже декілька кулінарних збірок.

Свої теперішні «відносини» з телебаченням Євген коментує так: «Я безкоштовно ходжу на ТБ і сам їм нічого не плачу. Угода така – ми забезпечуємо для каналу прикольний контент. І можемо прорекламувати, наприклад, свою книжку».

У серпні минулого року відбулася телевізійна прем’єра повнометражного документального фільму «Борщ. Секретний інгредієнт». Це – кулінарний тревел-проєкт, створений у 2020 році найбільшим кіновиробником України FILM.UA Group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За його сюжетом Євген вирушає у подорож всією країною з метою віднайти секретні інгредієнти головної страви українців. Кожне відвідане місце, за задумом авторів фільму, поєднує унікальний рецепт борщу, з цікавими місцевими інгредієнтами та красиву локацію з харизматичними героями.

А на початку 2021 року Клопотенко став одним з героїв документального серіалу «Спалах», про українську культуру та її сучасних героїв. Це 4-та серія під назвою «Нова українська гастрокультура».

Читайте також: Киевский губернатор Иван Фундуклей

Амплуа майстра

Оскароносець у ресторанному кластері

Адаптер і патріот. «Без пізнавання та відродження своєї історії ти не можеш мати націю. Нація не може існувати без власної кухні», – вважає Клопотенко.

Подорожуючи Україною, він збирає незаслужено забуті старовинні рецепти різних страв і  адаптує їх до сучасності. Свій медійний статус він використовує для «розкрутки» і популяризації української кухні.

Приколіст. «Таємний інгредієнт» страв Євгена це, безперечно, гумор. Його зрозумілі і надзвичайно прості у приготуванні рецепти в Instagram обов’язково піднімуть вам настрій дотепністю викладення. Іншими словами, ви впадете від сміху.

Оскароносець у ресторанному кластері. Клопотенко – перший український шеф-кухар у рейтингу інноваторів глобального ресторанного бізнесу. Наприкінці квітня 2021-го року він потрапив до офіційного списку 50-ти осіб, які змінюють світову гастрономію.

На своїй сторінці у Facebook  майстер так ділився емоціями: «У мене просто шок. Я серед 50 людей, які змінюють майбутнє світової гастрономії. Я маю щось написати, але не знаю, що зазвичай у таких випадках пишуть. Ось я у світовому ренкінгу. Я і ще 49 людей з різних країн. З 7-ми мільярдів. Я плакав, коли дізнався про це. Потім випив ігристого. Трохи розлив на себе, тому що руки жерсть, як тремтіли. Це набагато більше, ніж просто мрія».

Читайте також: Мода и стиль: топ-8 фешн-фотографов родом из Киева

Про «план захоплення світу»

Євген Поттер/Гаррі Клопотенко

У планах шеф-кухаря – увійти до рейтингу The World’s 50 Best Restaurants та зробити українську кухню однією з найпопулярніших у світі. У топ-100 «100 років тому вперед»  потрапить, щонайменше за два роки, – вважає Клопотенко.

А ще кулінарний експерт рахує, що в Україні йому скоро може стати затісно. Зростати тільки всередині країни стає дедалі важче і через декілька років його аудиторія може вичерпатися. Тому, Клопотенко планує створити англомовний сайт та YouTube-канал. «Українська кухня дуже смачна, її можна загорнути у привабливу та зрозумілу європейцям обгортку», – каже майстер.

Про особисте

Євген Клопотенко

Будь-яка дівчина поряд із ним комплексуватиме у плані приготування страв. Проблем не буде лише у тієї, яка сама кухар. Усі інші «по за конкурсом», тож, експерт вірогідно, готуватиме для них сам.

Клопотенко вважає, що йому спершу потрібно було створити сім’ю, а вже потім займатися кар’єрою. Тепер він розуміє наскільки публічній особі складно влаштувати особисте життя, адже інформація щодо нього у вільному доступі і закритого особистого простору вкрай мало. Втім, можливо він просто ще не зустрів ту саму, єдину і кохану, з якою розділить життя.

А поки що Євген купається у жіночій увазі і не відмовляє собі у маленьких і великих радощах, які дарує різнобічне спілкування з дівчатами.

Читайте також: Тоня Матвиенко: Не в тени материнской славы

Яна Рощій

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: