Топ-6 київських журналістів, які загинули в епоху війни на Донбасі

16:45  |  18.12.2021
Топ-6 київських журналістів, які загинули в епоху війни на Донбасі

Сергій Ніколаєв

Вони виконують свою роботу, ризикуючи власним життям. І, на жаль, іноді воно обривається.

Розповідаємо про шістьох журналістів з Києва, які загинули в епоху війни на Донбасі.

Сергій Ніколаєв

Сергій Ніколаєв

28 лютого 2015 року загинув журналіст і фотограф газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв. Він потрапив під мінометний обстріл неподалік Пісків у Донецькій області. Фотографа оперативно доставили до лікарні в Красноармійську, проте, на жаль, Сергій Ніколаєв не вижив.

За часи своєї роботи в редакції Сергій провів немало репортажних зйомок, побувавши в багатьох гарячих точках. Колеги характеризували його, як справжнього генія фотозйомки. Він ніколи не боявся лізти у самісіньке пекло, закарбовуючи події в Ірані, Сомалі, Грузії, Туреччині та Лівії.

В день своєї загибелі Сергій, разом зі своїм колегою Богданом Росінським та бійцем Правого сектору, проводив зйомку у Пісках. І, як згадував пізніше Росінський, стався вибув, під час якого Ніколаєв та боєць отримали смертельні поранення.

Сергію Ніколаєву було всього 43 роки.  Він став першим українським журналістом, який загинув під час роботи у зоні АТО.

Олег Задоянчук

Олег Задоянчук

Журналіст Олег Задоянчук пішов на фронт ще в перші місяці війни. Його мобілізували наприкінці серпня 2014 року. Але після чотирьох днів перебування у зоні військових дій він загинув.

Олег Задоянчук працював в агентстві «УНІАН», а також співпрацював з «Радіо Свобода» і ще з декількома редакціями. У нього був слабкий зір, тож він міг відмовитися йти на війну. Втім, журналіст твердо вирішив йти на фронт. На переконання колег, що і в редакції багато роботи, Задоянчук лиш відповів:

А якщо повістка прийде тому, в кого є діти? Я просто мушу йти.

4 вересня 2014 року поблизу села Дмитрівка відбувся ракетний обстріл з російської сторони, внаслідок якого Олег Задоянчук загинув.

Читайте також: Київський конкурент Фаберже: ювелір Йосип Маршак

Денис Денисюк

Денис Денисюк

Денис Денисюк був зовсім молодим, коли загинув. Йому було всього 24 роки. А ще, він був єдиною дитиною в родині Денисюків.

Денисюк працював на телеканалі СТБ у програмі «Вікна-новини». Майже одразу, як почалася війна, він пішов добровольцем на фронт.

У червні 2015 року Денис Денисюк загинув. Це сталося поблизу села Широкине. Під час виконання військового завдання Денисюк потрапив під обстріл.

Читайте також: Людина-проект, що зробила себе сама: Феномен Євгена Клопотенка

Володимир Марцишевський

Володимир Марцишевський

Журналіст та громадський активіст Володимир Марцишевський помер у Києві. 11 червня його викрали прямо з приміщення прес-центру на Майдані Незалежності, а увечері того ж дня його було знайдено побитим на Березняках. Журналіст був у свідомості, не дивлячись на отримані ушкодження.

Володимир не зміг сказати, хто точно його побив, оскільки він не запам’ятав. Під час побиття йому зламали 8 ребер і серйозно пошкодили легені. Журналіста госпіталізували, але травми виявилися несумісними з життям. Вранці 14 червня 2014 року Володимир Марцишевський помер.

За час своєї журналістської діяльності Володимир Марцишевський висвітлював події Помаранчевої революції та Революції гідності. Крім того, він був активним учасником обох протестів.

Ще, Марцишевський активно захищав Гостинний двір. Він боровся за те, аби його реставрували, а не віддали під забудову.  Можливо, саме громадська діяльність журналіста й стала причиною його вбивства.

Павло Шеремет

Павло Шеремет

Вбивство Павла Шеремета стало одним з найрезонансніших вбивств за останні роки. Журналіста було підірвано в автівці у самому центрі Києва.

Павло Шеремет переїхав до Києва у  2012 році та влаштувався працювати до редакції «Української правди». Його постійно запрошували на різні телепередачі в якості експерта. Крім того, він вів ранковий випуск новин на радіо «Вести».

19 липня 2016 року журналіст доволі жорстко критикував дії ФСБ, а ще, він дозволив собі різкі висловлювання в адресу депутата Миколи Княжицького. За що, скоріш за все, і поплатився власним життям. Наступного ранку, 20 липня, Павло Шеремет підірвався у автівці.

Цікаве, однак, почалося після смерті журналіста. Спочатку довго не могли знайти виконавців та замовників вбивства. Потім, вже у 2019 році, затримали Андрія Антоненка, Яну Дугарь та Юлію Кузьменко, яких звинуватили у вбивстві Шеремета. А насправді, людей, які причетні до цієї події, не знайдено досі.

Читайте також: Джед Санден: американець, який заснував Kyiv Post

В’ячеслав Веремій

В’ячеслав Веремій

Журналіста В’ячеслава Веремія було вбито незадовго до війни на Сході України. Він загинув в ніч проти 19 лютого під час виконання своїх обов’язків на Євромайдані.

В’ячеслав Веремій не був активним учасником Революції гідності, проте, він постійно бував в епіцентрі подій, щоб висвітлювати їх для читачів газети «Вести». Загалом, журналіст не підтримував активістів, про що свідчила низка його матеріалів.

Вночі проти 19 лютого журналіст повертався додому з редакції на таксі. В один момент він побачив озброєних тітушок та намагався їх сфотографувати через вікно автівки. Але тітушки його побачили та напали на таксі.

В машині, окрім В’ячеслава, був ще один пасажир, якому вдалося втекти разом з водієм. А от журналістові не пощастило. Його сильно побили, після чого вистрелили в спину. В’ячеслава терміново відвезли до Олександрівської лікарні та прооперували, але травми виявилися несумісними з життям.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: