12 місяців боротьби, єднання і прагнення до перемоги

18:10  |  15.02.2023
волонтери Board, Київ

Світ відкрив Україну. Заново. Серед слів та образів, якими можна описати це відкриття — «сміливість», «закоханість у свободу» та «тотальна залученість суспільства у здобуття перемоги». Від зовсім юних українців до літніх громадян, від громадського сектору до бізнес-спільнот — протягом року війни не було жодного соціального інституту чи групи, що не були залучені до спротиву. Редакція «Мій Київ» починає серію статей про тих, хто не здається. Про тих, хто продовжує допомогати. Тих, хто боронить нашу землю. Перша стаття циклу присвячена одній з найбільших бізнес-спільнот України — Board. На разі Board об’єднує зусилля більше ніж 1 400 підприємців в питаннях гуманітарної та військової допомоги.

Рік війни. Ворог продовжує цілити в наші центри прийняття рішень, навіть не здогадуючись про те, що ці центри — в середині кожного українця. У нас є вроджений талант самоорганізовуватись та приймати складні рішення тоді, коли вони є необхідними. Щодня військові на фронті, а цивільні у тилу доводять це власним прикладом.

Наші військові звільнили вже майже 1900 окупованих населених пунктів країни. Це результат зусиль на всіх напрямках — воєнному, дипломатичному, гуманітарному та економічному. У перемогу України інвестують уряди дружніх країн, донорські організації, український бізнес і звичайні люди.

Редакція «Мій Київ» зафіксувала історії «бордівців», що беруть активну участь у підтримці ЗСУ, організації та фінансуванні інформаційних і кібероперацій, включені в підтримку переміщених осіб та українців, які живуть на територіях, де відбуваються бойові дії.

Обладнання і логістика

Співзасновник ювелірного бренду kochut Юрій Кочут з Закарпаття зі своїми братами турбуються про те, щоб наші воїни могли їздити на справних авто і забезпечують ремонт та фарбування машин для ЗСУ. Ще у перші місяці війни компанія поставила собі за мету перерахувати на потреби армії 1 млн грн. Нещодавно цю мету було досягнуто. Щоб це стало дійсністю, компанія впродовж місяців брала участь у благодійних аукціонах в Україні та закордоном, реалізовувала власні проєкти і запускала акції. Було створено спеціальну колекцію срібних кулонів “Тризуб”, весь прибуток від якої перераховується військовим. Завдяки всім активностям вдалося перерахувати майже 1,1 млн грн і компанія не планує зупинятися.

Робота з міжнародною it-спільнотою, організація донейтів на підтримку України

Маркіян Іванічок з Києва (CEO 727.ventures) з початку повномасштабного вторгнення разом з Алексом Сіманом (CEO Subsocial) ініціював збір коштів на підтримку української армії та українців, що постраждали від війни. У перші тижні війни, коли кожна хвилина мала величезний вплив на ефективність опору ворожим військам, комьюніті Polkadot зібрало більше 50 мільйонів грн (1,3 млн $). Більша частина цих коштів була передана на офіційний DOT гаманець України, що був створений для крипто донатів. Решта пішла напряму на закупівлю аптечок, автівок, зброї, бронежилетів, дронів і тд, що були передані 5 добровольчим батальйонам, які захищали Київ та область.

Піднята хвиля уваги в ком’юніті та довіра до засновників фонду стали основою до прямих донатів на офіційний український криптогаманець. За даними Маркіяна, один тільки Гевін Вуд, співзасновник Etherium та фаундер Polkadot зробив внесок в 200 млн грн (5 млн $). Наразі фонд Varta продовжує працювати.

Євген Ракіта з Полтави у звичайному житті є власником франшизи “Нової пошти”, займається виробництвом коробок з гофрокартону і є власником складу фулфілмент. Євген з перших днів бере активну участь у допомозі армії і звичайним людям, таким чином наближаючи нашу перемогу.

«Лише за останні 100 днів ми здійснили десять великих поставок медикаментів у звільнені міста. Загальна маса вантажів – більше 25 тонн. Попри економічні виклики, продовжуємо розширювати штат працівників. Вдалося забезпечити потрібну і вчасну допомогу військовим – придбали та передали обладнання для обслуговування гвинтокрилів та роботи аеродрому. На цей напрямок спрямували майже 1 млн грн».

Окрім того, поділився Євген, його компанія надає потужності складу для зберігання та розподілення вантажів різним гуманітарним організаціям об’ємом більше 200 т/міс. Співпрацює з Фондом Сергія Притули у питанні доставок. Окремий фокус уваги — допомога в організації навчання цивільного населення у створенні і функціонуванні Пунктів незламності. І це теж не все: компанія Ракіти забезпечує волонтерські громади безкоштовними смужками гофрокартону для виробництва окопних свічок.

Ольга Тадай, компанія «Агромат»:

«Ми активно задіюємо різні напрямки та ресурси нашої компанії для забезпечення допомоги з самого початку війни. Максимально залучили наш автопарк у перевезення різних вантажів. Перша фура з гуманітарною допомогою вийшла вже 25 лютого 2022 року з Іспанії. Саме зараз 6 січня відвантажується гуманітарний груз для військових шпиталів і переселенців. На даний час вже перевезено більше 2000 тонн гуманітарної допомоги. На потреби ЗСУ одразу було передано п’ять фур Scania, чотири інші одиниці великої вантажної техніки. На початку війни “Агромат” заправляв власним запасом палива автівки ЗСУ, ТРО та волонтерів».

Крім цього, компанія «Агромат» створила благодійний фонд, який займається питаннями відновленням житла, яке було зруйновано окупантами, а зараз додався ще один напрямок – допомога лікарням в купівлі обладнання для відновлення кінцівок військових і цивільних. Цей напрямок підтримується співпрацею з багатьма основними проєктами по відновленню житла. Попри підтримку «гуманітарних» напрямів, відмічає Ольга, «Агромат» продовжує відповідально виконувати свої зобов’язання і сплачує податки, сума яких за 6 місяців війни склала приблизно 80 млн грн.

Засновник клубу туристів «Кулуар» Тарас Поздній сконцентрувався на волонтерському русі з забезпечення армії та гуманітарної допомоги звичайним людям. Його команда організувала масштабні поставки допомоги від світових outdoor-брендів; купує та передає азовцям квадроцикли і автівки. Клуб не забуває і про дітей. До війни «Кулуар» організовував благодійні походи для дітей-сиріт, відкриваючи їм світ гір. А тепер до цих походів приєднуються і сім’ї з дітьми, які постраждали від військових дій.

Загалом за цей час Тарас зміг організувати і надати допомогу на суму майже 6 млн грн. До прикладу, було закуплено і передано більше 1630 рацій Motorola T82, десятки тепловізорів, три дрони з тепловізорами і понад 10 звичайних, більше 1300 турнікетів і 50 бронежилетів, два автомобіля, дуже багато спальних мішків, комплектів термобілизни і термошкарпеток. Зараз триває великий збір на закупівлю дронів для передової.

Власник групи компаній, пов’язаних з логістикою та брокеріджем Євген Музичук:

«Мій робочий графік, раніше поміркований і спокійний, перетворився на роботу 24/7 у неймовірному темпі. До процесу допомоги я підключився на третій день повномасштабної війни і досі не можу зупинитися. Можливо тому, що у моєму житті з’явилась нова валюта, якої не знайдеш ні у обмінних пунктах, ні на біржі. Це валюта, яка не має цінності. Вона має назву «Дякую!». Ніколи не думав, що за звичайне «дякую» можна віддати та отримати так багато!».

Зі своїм другом Євген відкрив підприємство з виробництва наколінників, де вже виготовлено близько 6 тис. одиниць такої необхідної для військових продукції. Він намагається реанімувати існуючи бізнес-напрямки і розмірковує над створенням нових. «За цей час я багато разів переконався, що Board – це справжня сила!», – додає Євген.

Загалом Музичук з командою забезпечили доставку близько 20 тонн гуманітарної допомоги, майже 40 тонн медикаментів та медичного обладнання (УЗД, ІВЛ, ЕКГ, стерилізатори тощо), десятки одиниць обладнання для військових, в тому числі 10 тепловізорів, 10 прицілів, 5 дронів, 50 рацій тощо.

Підприємець, волонтер, спеціаліст з енергетики Олександр Сафронкін з самого початку активної фази війни зрозумів, що потужності його компаній та знання його самого стануть у пригоді, як для фронту, так і для тилу. Одна компанія Олександра будує сонячні електростанції, а друга займається продажами електромобілів та батарей.

Олександр розповідає:

«З перших днів війни частину можливостей компанії ми направили на виробництво надпотужних power bank, які передаються для потреб ЗСУ. Всього було виготовлено більше 100 одиниць».

Характеристики цих power bank вражають – на одному заряді пристрою можна протягом 1-2 тижнів заряджати телефони, планшети, рації і ліхтарі. Але команда Олександра пішла ще далі і за запитом військових почала виробляти power bank у вигляді тактичного рюкзака з можливістю підзарядки від генератора або сонячних батарей. Сьогодні вже відомо, що завдяки цим пристроям було врятовано десятки життів наших воїнів, які виходили з оточення та мали можливість постійно бути на зв’язку з побратимами та командуванням.

Волонтерський проєкт Ukraine Helpers на чолі з Василем Ябриком у березні 2022 року починав як інформаційний центр, де акумулювалася інформація про склади гуманітарної допомоги у різних країнах світу та про актуальні потреби українців під час повномасштабної війни. Команда проєкту та її технічний лідер Віталій Сиротинський завжди знали, як і чим кожен іноземець може допомогти Україні. Коли ж необхідність у такій активності зникла, проєкт перепрофілювався і почав забезпечувати виконання індивідуальних гуманітарних запитів. У Ukraine Helpers може звернутися будь-яка людина, яка потребує допомоги – поранені військові, вимушено переселені особи, діти-сироти та інші незахищені верстви населення, які потребують забезпечення базових потреб. Команда Ukraine Helpers координує ці запити, перевіряє їх та направляє до потенційних донорів в Україні та закордоном. Тільки з 8 грудня на платформі проєкту було розміщено більше 4,5 тисяч запитів від людей, яким вкрай необхідна допомога.

Співвласник будівельної компанії Юрій Осадчій продовжує розвиток компанії, поки його партнер Юрій Панченко захищає Україну в одній з найгарячіших точок фронту. «Ніби, нічого надзвичайного, – відмічає Осадчій, – перевожу частину власних коштів на потреби ЗСУ. Допомагав зібрати кошти на підготовку транспорта для мого партнера, який «на передку». Окрім цього започаткував новий напрямок бізнесу “Сервісна компанія переїздів”, яка допомагає переїжджати офісам, будинкам, квартирам, складам. Вже більше 30 компаній продовжують працювати на нових місцях, платити податки та зарплатні. Створювати продукти.

Зараз на економіку є великий тиск різних викликів. Радіємо, коли ми допомагаємо іноді рятувати те, що створювалося роками. Лік ведемо на десятки мільйонів врятованого обладнання.

Продукти та робочі місця

Максим Голубєв, творець бренду Gelarty, з початку повномасштабної війни запустив волонтерський рух з формування сухих пайків для ЗСУ. Потужність — 500 пайків на день. Але Максим пішов ще далі і вирішив, що військовим потрібні не тільки звичайні базові продукти та страви для підтримки фізичної активності, а й ласощі. Бренд Gelarty відомий українцям як морозиво безкомпромісного смаку та якості. І на честь Дня Незалежності України компанія Максима Голубєва провела акцію “Морозиво для ЗСУ” і передала військовим солодкий подарунок, щоб ще раз нагадати їм про нашу підтримку і привітати зі святом.

Співзасновники парфюмерного бренду Bibliotheque de Parfume В’ячеслав і Лариса Некрасови змогли релокувати свій бізнес з Харкова до Чернівців, чим зберегли робочі місця для десятків людей. Підприємці переїхали у перших числах повномасштабної війни і вже за декілька днів почали створення магазину на новому місці. Масштаб і активність українського ринку парфюмів скоротилися в декілька разів. Втім команда Bibliotheque de Parfume підкреслює, що, незважаючи на зовнішній контекст, реалізує стратегію втримання бізнесу та розвитку. Головний акцент – зберігання виробництва, команди та розвиток зовнішньоекономічної діяльності.

Денис Шурмільов є власником декількох бізнесів, і теж бере активну участь у волонтерській діяльності. Підприємство з виробництва макаронних виробів надає десятки кілограмів продукції на потреби ЗСУ, ТРО та звичайних людей. Логістична компанія на власних вантажівках займається постачанням піску та щебню на блокпости, а на мікроавтобусах перевозиться гуманітарна допомога. Автомеханіки підприємства взяли на себе фронт робіт з ремонту техніки ЗСУ. «Наші механіки працюють не тільки у власних ремонтних боксах, – зауважує Денис, – а й на виїзді, коли виникає нагальна потреба і іншого виходу не існує. Термінал з металообробки ми перепрофілювали і почали виробляти протитанкові їжаки, печі. Також закуповуємо спеціальну сталь для бронежилетів.

Непросто порахувати внесок нашої команди, бо це не тільки гроші, а й робота багатьох людей. Думаю, це точно вже перевищує мільйон гривень.

Ментор Board з Запоріжжя Дмитро Добродій став на захист країни на волонтерському фронті з перших днів повномасштабного вторгнення. У мінімальні терміни у ресторанах Дмитра було організовано приготування їжі для військових, територіальної оборони, шпиталів, дитячих лікарень та переселенців. Кількість порцій вже перевищила 100 тис. Крім того, щотижня команда збирає і роздає 3000 продуктових наборів жителям міста. Партнером Дмитра у цьому проєкті є компанія World Central Kitchen.

Ще один напрямок – гуманітарна допомога. Спільно з Благодійним фондом HelpZpUa компанія Дмитра прийняла і розподілила 20 фур допомоги, яка включала їжу, медикаменти, дитяче харчування та засоби гігієни. А завдяки доходам від проєкту «Сир&Дрова», Дмитро передає гроші на потреби ЗСУ. На цей час вже передано понад 100 тис. грн.

Компанія Netronic, яка мала велике виробництво у Харкові, у перші місяці війни знайшла ресурси і перевезла більшість обладнання до Чернівців. Це дозволило зберегти унікальне для України виробництво і такі необхідні робочі місця. Юрій Лавренов розповідає: “Поки організовували перевозку обладнання до нового міста, частина співробітників продовжувала працювати у Харкові, щоб забезпечити виконання замовлень клієнтів і передати ЗСУ необхідні апарати. Деякі з закордонних клієнтів дуже дивувались, як ми взагалі можемо працювати у таких обставинах. Але ми змогли! Разом з нами до Чернівців переїхали 150 наших колег, і ще 30 вакансій ми відкрили на місці.»

Ці місяці були дуже складними, але вони подарували нам головне – відчуття справжніх цінностей життя.

Здоров’я і діти

Бордівець з Закарпаття, власник мережі стоматологічних клінік в Ужгороді Михайло Сливка, вирішив допомагати бійцям за своїм прямим напрямком діяльності і забезпечив для українського воїна на безкоштовній основі операції з лікування, заміни імплантів і встановлення нових, а також кісткової пластики певної ділянки щелепи. Загалом операції тривали більше 9 годин.

Сам Михайло каже:

«Наша сила в єдності та спільній взаємодопомозі. Ми закликаємо всіх стоматологів і компанії, які поставляють обладнання та матеріали, співпрацювати, щоб якомога більше захисників отримали необхідне їм стоматологічне лікування безоплатно. Підтримка армії – це наближення нашої перемоги».

Віталій Матвеєв вирішив, що новорічні свята повинні відбутися, навіть у стані війни, і передав багато ялинок у дитячі будинки та у домівки сімей переселенців. Створення у людей відчуття радості – один із головних факторів, який допомагає пережити найскладніші часи.

Ментор Board, Геннадій Полонський, професор Букінгемської школи бізнесу, міжнародний фасилітатор, консультант і автор шести книг, за власний кошт і особисто допомагає дітям, які постраждали від війни. До прикладу, на день Святого Миколая Геннадій передав дітям більше 600 коробок  з ласощами та речами, що створили для малюків свято і казковий настрій, якого їм зараз дуже не вистачає. Також Геннадій зі своїми друзями подарували 100 кг шоколаду дітям та військовим, що проходять реабілітацію у міській та обласній лікарнях Ужгорода. А військовим, які на фронті, було передано 30 турнікетів для зупинки крові.

На останок зауважимо те, в чому, за словами співзасновника Board Андрія Длігача, сходяться активні підприємці України і що відмічає Board частиною своєї філософії з 24 лютого.

Всі ми з початку війни допомагаємо кожен на своєму фронті, бо це є базова зона відповідальності кожного українця.

Тому дуже важливо інформувати всіх навколо про добрі, а головне цінні вчинки, щоб їх ставало більше, бо кожен з них наближає нас до перемоги. Зараз це не про те, щоб похвалити себе, а про те, щоб показати, — нам ще рано розслаблятися. Ми наблизимо перемогу, якщо не будемо збавляти темп. Тому, дуже важливо бачити і розуміти, що поруч з тобою є ті, хто продовжує працювати, донейтити, ремонтувати, перевозити, будувати….

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: