Нардеп на війні: хто з народних обранців пішов на фронт захищати країну

20:17  |  14.09.2023
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/79ee4c0e5e30944799f8a9eb76bb443f_w960.jpg

Як то кажуть, друг пізнається в біді, а народні обранці у війні. Надто часто ми чуємо, що то один, то інший нардеп відпочиває на Лазурному узбережжі Франції, хтось відпочиває у Відні, хтось обирає Об’єднані Арабські Емірати. Але все ж знайшлись нардепи, які обрали геть не відпочинок, а справжню боротьбу за незалежність України в окопах на гарячих відтинках фронту. Кожен з них є хорошим і поганим по-своєму, але всіх їх об’єднує одне — рішення захищати країну на війні. 

Юрій Луценко 

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/1d62137-lucenko.jpg

Колишній генпрокурор, міністр внутрішніх справ та нардеп 6-го скликання — Юрій Луценко з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вступив до лав ЗСУ у складі 206-ї бригади Територіальної оборони (лютий-серпень, піхотинець). Потім перейшов у інший батальйон, з яким відбув спочатку на Миколаївський та Херсонський напрямки, а потім у Соледар та Бахмут (де провів 110 днів).

На Бахмутському напрямку був у складі батальйона, який займається аеророзвідкою — “Птахи Мадяра”, був навідником для наших артилеристів. Розповідав у інтерв’ю різним виданням, що був радий, коли на наступний день після його дня народження — 14 грудня, завдяки злагодженій роботі розвідників та артилеристів вдалось разом відправити на той світ 14 орків, і, як колишній генпрокурор був невимовно щасливий, що їх не треба буде заносити в єдиний реєстр досудових розслідувань.

Тарас Пастух

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/pastuh_t_likuvannya.jpg

Екс-нардеп Тарас Пастух зліва, його друг — мер Львова Андрій Садовий зправа

Політик та громадський діяч з Тернопільщини від фракції “Самопоміч”, екс-голова Бучацької державної районної адміністрації Тарас Пастух ще в 2014 році добровільно взяв участь в Антитерористичній операції на сході Україні у складі 128-ї гірсько-піхотної бригади ЗСУ, пройшов гарячі бої в Дебальцево.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року знову добровільно повернувся на фронт. 25 червня 2022 року Тарас ще в чотирма побратимами на їхали на машині під час виконання бойового завдання і підірвались на протитанковій міні. Автомобіль одразу перетворився на металолом, але всі п’ятеро військовослужбовців, хоча і з контузіями, але живими повиходили з машини.

Під час вибуху, політику відірвало частину лівої ноги (нижче коліна), а праву посікло осколками, зараз екс-нардеп перебуває на лікуванні. Йому зробили декілька операцій, він проходить реабілітацію.

Читайте також: Топ-5 українських знаменитостей, які не виїхали за кордон під час війни, і чим були корисні вдома

Святослав Вакарчук

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/cf66532f75e2ea7ffa0fe8e31e24847b.jpg

Колишній народний депутат, засновник політичної партії “Голос” Святослав Вакарчук ранок 24 лютого 2022 року зустрів у Києві. Коли почалось повномасштабне вторгнення, він допомагав виїхати людям, які цього потребували, а також сам відправився у свій рідний Львів, де разом із братом пішов у Львівський військкомат за місцем прописки.

Святослав Вакарчук має звання старшого лейтенанта і служить у Збройних силах України за військово-цивільною спеціалізацією — “соціологія та психологічна боротьба”. У військкоматі йому буквально дали завдання їздити фронтовими містами і робити те, що в нього виходить найкраще — давати концерти та підтримувати бойовий дух солдатів, чим він і займається.

Він сформував навколо себе невелику команду, якою вони їздять містами України. Вже побували у Харкові, Чернігові, Охтирці, Запоріжжі, Сумах, Одесі, Бахмуті та ін.

Багато відео з цих поїздок можна знайти в інтернеті. Як публічна особистість, знайома не тільки українцям, а й закордонним слухачам, Святослав Вакарчук намагається ще й висвітлити ті події, які трапились в цій містах, наприклад, під час поїздки у Харків, Вакарчук показав розбомблений центр міста, куди прилетіла ракета, дав концерт у метро, що також показало багатьом людям, в яких умовах доводиться жити українцям під час війни.

Святослав Вакарчук дає багато інтерв’ю, в яких висвітлює ситуацію у фронтових та прифронтових містах України, підтримує бойовий дух наших військових, беззаперечно вірить у нашу перемогу, і уточнює, що якщо військкомат дасть йому завдання піти воювати на фронт зі зброєю, а не з гітарою, то він візьме зброю і піде туди, куди буде потрібно.

Іван Рибак

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/ivan_ribak_u_transheii_nema.jpg

Екс-нардеп Іван Рибак на передньому плані

Учасник “Революції гідності”, колишній нардеп з Буковини, а з березня 2022 року військовослужбовець ЗСУ.

Війна зустріла сім’ю екс-нардепа під Києвом. Якраз 23 лютого дружина політика святкувала свій день народження, поки Іван був у відрядженні в Польщі. О 2-й годині ночі 24 лютого, він тільки зміг дістатись додому і привітати дружину, а вже о 5-й ранку почалась війна.

За словами Рибака, для нього ця війна не стала несподіванкою, і тривожна валізка була зібрана ще приблизно 16-го лютого, коли США, Велика Британія та інші країни активно евакуйовували свої дипломатичні представництва зі столиці України.

Десь о 7-й ранку, сім’я зібралась і поїхала по Житомирській трасі в сторону Західної України — в будинок батьків Івана, де він залишив рідних і поїхав у військомат.

Політик служить на одному зі східних напрямків. Оскільки він не проходив навчання на військовій кафедрі і не отримав офіцерського звання, служба в ЗСУ для нього почалась зі звання рядового, на посаді водія.

В одному з інтерв’ю екс-нардеп розповідав, як возив особовий склад для ротації на вогневих позиціях, туди ж підвозив харчі та боєкомплект, і це все виливалось в 12 поїздок кожного дня. І як каже політик: “Адже хтось повинен це робити. Для цього і потрібні вправні водії”.

З серпня 2022 року він був підвищений до командира відділення РХБЗ (радіаційний, хімічний, біологічний захист), а з січня 2023 року — командир ЗРК.

До війни Іван Рибак жив із сім’єю в Київській області і їх будинок постраждав під час окупації орками Ірпеня. Він був пошкоджений та розграблений, але політик впевнений, що те, що орки покрали не принесе їм щастя, а все інше ми відбудуємо. Головне для нього, що його родина встигла виїхати вчасно.

Ігор Луценко

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2023/09/92_main-v1684430630.jpg

Економіст за освітою, журналіст та громадський діяч за покликанням, військовий ЗСУ за обставинами, які склались в країні (збройний напад рф на Україну), колишній народний депутат від фракції “Батьківщина” Ігор Луценко.

З ранку 24 лютого 2022 року і по сьогоднішній день є діючим військовослужбовцем ЗСУ. У складі 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців звільняв Київщину, Харківщину, воював у Бахмуті, Сєвєродонецьку, Лисичанську та Вугледарі. 3 травня 2022 року нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

В інтерв’ю виданню “Гордон” розповідав, що на цій війні пізнав три її версії — першу на Київщині, коли звільняли Мощун. Тоді було до кінця незрозуміло, чи зможуть орки налагодити переправу через річку Ірпінь і піти на Київ.

Другу на Харківщині під час історичного наступу Збройний сил України і звільнення окупованих населених пунктів.

Третю на Донбасі, коли потрапив у справжню мясорубку з шаленими втратами під шквальним вогнем артилерійських снарядів окупантів, тоді довелось відступати. Але навіть при суцільному відступі, 72-а бригада умудрилась завдати ворогу шалених втрат.

Наразі Чорні Запорожці все ще обороняють Вугледар, але Ігор Луценко вже перевівся з цієї бригади.

Як аеророзвідник, вважає дрони на сучасній війні, як наявність телефона у пересічної людини — це те, без чого неможливо жити в сучасному світі. Найкращими у цій справі вважає DJI Mavic 3.

Українською перемогою вважає повну демілітарізацію та денуклеарізацію росії або того, що залишиться на її місці — повна відсутність ядерної зброї або її компонентів, відсутність армії, ракет (далекобійних і не дуже), артилерії, танків і т.д.

Повернувшись в Київ, після року відсутності, каже, що дуже змінився, став більш цинічним і цінує кожну хвилину життя і всім рекомендує це робити.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: