«Льоня-космос»: чим запам’ятався екс-мер столиці

10:29  |  26.03.2021
Леонід Черновецький

Яким мером був Леонід Михайлович — хорошим чи поганим — вирішувати не нам. Але Черновецький точно запам’ятається всім киянам, як вкрай неординарна людина з творчими поривами і космічними ідеями.

Його любов до тварин, «кращий будинок» для пристарілих, тяга до вокалу і фотосесії в плавках точно увійдуть в історію Києва. Ми вирішили згадати найяскравіші моменти і вчинки Леоніда Михайловича.

Черновецький-космонавт

Леонід Черновецький

Прізвище придумав колишній депутат Київради від «Нашої України» Олександр Морозов навесні 2006-го року. Тоді на посаду секретаря міськради зі скандалом утверджували Олеся Довгого. Після однієї з бійок Черновецький оголосив перерву. Повернувся з обмотаними пальцями і загадково сказав: «Шановні телеглядачі, наша передача триває». Стверджував, що його хтось вкусив. Тоді Морозов прокоментував: «Мер повернувся з космосу». Але закріпив це прізвисько тодішній нардеп Михайло Бродський.

Існує ще одна версія: своє прізвисько «Льоня-космос» Леонід Черновецький отримав після публічної заяви про готовність полетіти на орбіту разом зі своїм котом.

Читайте также: «Космос наш»: где в Киеве можно почувствовать себя космонавтом

Любитель тварин

Леонід Черновецький

У 2009 році Леонід Черновецький звільнив директора міського зоопарку за те, що той не зміг забезпечити слона їжею і не знайшов йому подружку. Мер і його заступники взяли під своє забезпечення звірів зоопарку. За кожним чиновником закріпили окрему тварину. Міському голові дістався слон Бой. Як відомо, на утримання слона Боя Черновецький перераховував на місяць близько 50 тисяч гривень.

Улюбленець бабусь і дідусів

Леонід Черновецький

Вся передвиборча кампанія в КМДА була побудована на задобрюванні бабусь і дідусів гречкою. Черновецький завжди покладав великі надії на електорат пенсійного віку і малозабезпечених людей. Навіть після того, як він він покинув посаду, в ЗМІ неодноразово з’являлася інформація про те, що екс-мер продовжує роздавати гречку в великих кількостях.

Черновецький спортсмен

Леонід Черновецький займається спортом

Купання в ополонці і басейні, підтягування на турніку і біг по стадіону — Леонід Михайлович по праву міг вважатися спортивним мером столиці. Разом з улюбленими киянами він на Водохреща безстрашно стрибав в ополонку, а після, щоб довести всьому світові своє психічне і фізичне здоров’я, показово займався спортом на очах у бабусь.

Читайте также: Наследие Кличко: что мэр сделал для Киева

Творча діяльність

Леонід Черновецький

Про те, як Леонід Михайлович любить співати, знають всі. Навіть некияни і навіть неукраїнці. Адже екс-мер свого часу випустив диск з піснями під назвою «Від мера, з любов’ю!». В альбомі зібрані хіти чужого авторства, але у виконанні Черновецького. Так, наприклад, «Все пройдет» Михайла Боярського, «Дожди» Ігоря Корнелюка, «Не сыпь мне соль на рану» В’ячеслава Добриніна, «Долетай» Каті Лель, «Любимая моя» В’ячеслава Бикова, «Губы твои алые» Таїсії Повалій , народні пісні — «Ех, дороги», «Пара гнедых» і кілька інших. Та й продемонструвати свій вокальний талант Черновецький намагався при будь-якому зручному випадку — і на мітингу, і перед журналістами.

Не можна залишити без уваги таку важливу частину життя Леоніда Михайловича, як література. Він написав такі книги: «Сповідь мера», «Історія успіху», «Як стати мільйонером» тощо.

Ряд інших неоднозначних заяв і ініціатив

Леонід Черновецький

Леонід Черновецький запропонував зробити безкоштовну медицину в міських поліклініках платною і підвищити ціни на житлово-комунальні послуги для жителів міста, а також бюджетних та комерційних організацій.

Крім того, Черновецький зробив платним в’їзд на кладовища і хотів зробити платним навчання у всіх школах Києва.

У грудні 2008 року мер Києва Леонід Черновецький повідомив про намір продавати історичні будівлі столиці на міжнародних аукціонах. За словами Черновецького, він сам планував взяти участь в цих аукціонах. Мер пояснив, що така його ініціатива пов’язана з тим, що багато історичних пам’ятників архітектури столиці знаходяться в запустінні, а інвестори приведуть їх в належний вигляд.

Леонід Черновецький пропонував розпродати автопарк мерії. Він розпродав автопарк машин, які обслуговували колишніх керівників України і її столиці. Сам він купив автомобіль «Чайка ГАЗ-14» 1979 року випуску, на якій свого часу їздив перший секретар ЦК Компартії України Володимир Щербицький.

Мер Києва також мав намір брати плату за прийоми громадян, які будуть проводити його заступники і він сам, а гроші за ці візити направляти на соціальні потреби. За його словами, гроші мали стягуватися з метою боротьби з корупцією та хабарництвом.

Читайте также: “Темная лошадка” Дмитрий Разумков

Крилаті вислови Черновецького

Леонід Черновецький

«Я і моя команда, молода, щось робимо».

«Я позбавляю вас слова згідно з регламентом за хуліганські дії і нахабну морду».

«У першу чергу я буду займатися тими, кому жити залишилося мало. Так що негайну допомогу отримуватимуть ті, кому погано. У другу чергу — ті, хто ще може потерпіти».

«Чому у нас громадський транспорт різного кольору? Такий отруйно-зелений колір, інші білі, жовті. Я іноді такого кольору бачу тролейбуси, що мені жити не хочеться».

«Я людина успішна. Зі мною працюють люди всупереч здоровому глузду».

«Від космічного до комічного — один удар!»

«Ось навіщо ви мені мікрофон суєте, якщо ви цього все одно не покажете? Ви все одно покажете свою погань, як ви на мене скаржитеся, як я вас ображаю. Розслабтеся! Я вас люблю. Чого ви така серйозна?»

«У них більше пузо, ніж у мене, яке вони носять під сорочкою, а в штани заправляють документи».

«Всі, хто називали мене космонавтом, самі смішні, тому що мало кому в Україні вдалося здобути стільки перемог, скільки здобув я».

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: