Гра в Білому домі, знайомство з Дідьє Маруані, кліп на вершині Альпійських гір: топ-10 цікавих фактів з життя відомого піаніста Євгена Хмари

19:02  |  30.12.2021
Євген Хмара

Його життя могло скластися зовсім інакше. Він міг би стати залізничником, бо батько працював на залізниці, пілотом чи астронавтом, тому що ще з раннього дитинства захоплювався літаками та космосом, але хлопець обрав для себе інший шлях.

Сьогодні Євген Хмара всесвітньо відомий композитор, піаніст-віртуоз, який отримав голлівудську премію імпровізаторів, статус Yamaha Artist (цей унікальний статус також має Елтон Джон, Пола МакКартні, Стіві Уандер). Його таланту аплодують Білий дім та Букінгемський палац, а ще його називають «українським Моцартом», адже першу свою мелодію він написав у 7 років.

Не ставив собі за мету бути музикантом

Євген Хмара

Народився піаніст 10 березня 1988 року в місті Київ в родині залізничника і педагога. Хлопчик не зростав у родині музикантів, тому і не ставив собі за мету бути ним та підкорювати сцену. Він не витрачав багато часу на заняття музикою і навіть вищу освіту здобув економічну. Щоправда, його тато полюбляв грати на барабанах, а прабабуся викладала гру на фортепіано.

Мріяв стати астронавтом або пілотом

Євген Хмара

З самого дитинства Євген мріяв стати астронавтом або пілотом. Він часто залазив на гірку з телескопом, щоб поспостерігати за літаками чи зірками. Хлопець сам знаходив на небі планети і ретельно за ними спостерігав, записуючи все в зошит.

Окрім цього, Євген будував моделі літаків з паперу, знав їх типи та міг розпізнати за звучанням. Як тільки у нього з’явився комп’ютер, перше, що він зробив, це встановив симулятор польоту, а на заощаджені гроші купив найкращий комп’ютерний джойстик, на якому тренуються пілоти.

Читайте также: Володимир Горовиць: найкращий піаніст ХХ століття

В 13 років йому пощастило зіграти зі своїм кумиром всесвітньо відомим лідером гурту «Space» музикантом Дідьє Маруані

Євген Хмара і Дідьє Маруані

У 96-му році до Києва приїхав улюблений гурт Євгена «Space», на концерт до якого хлопчик прагнув потрапити. Проте, на превеликий жаль, квитки знайти було просто неможливо. Батьки вирішили підтримати мрію і бажання своєї дитини і все ж таки якось дістали квитки.

Після концерту цілий натовп фанатів намагався прорватися за лаштунки, але нікого не пускали. Восьмирічний Євген розплакався у перших лавах шанувальників і менеджерка, яка перейнялася історією, відвела хлопчика особисто до Дідьє.

«Я зіграв для нього, йому дуже сподобалося і він сказав, що якщо я продовжу займатися музикою, то одного разу зіграю разом з ним»,- пригадував Євген. Так і сталося на першому сольному концерті Євгена в 2015-му році.

Гра у Букінгемському палаці, Білому домі та зі світовими зірками

Євген Хмара

Одного разу, чоловіку випала приголомшлива нагода зіграти в найвизначніших місцях світу. До Лондона та Вашингтона їздив у складі української делегації, яка представляла Україну на офіційних заходах. Але як говорив сам чоловік, його виступи в Букінгемському палаці та Білому домі не що інакше як неймовірні випадковості.

«Мене запросили виступити в Лондоні. Але навіть не уточнили де. Я дізнався, що гратиму в Букінгемському палаці, коли стали ретельно перевіряти, перед тим як пройти до зали, — згадує музикант. — У залі сиділи впливові англійські політики. Королеви серед них не було. Я представився українським композитором і 25 хвилин виконував виключно свою музику», — пригадував музикант.

Із серії неймовірного також варто виділити виступ піаніста перед американськими конгресменами та бізнесменами у Білому домі.

На одному із заходів на Кіпрі чоловік грав разом із Крістіною Агілерою та Джейсоном Дерула. Через те, що захід був у дуже впливових людей, фото та відео було заборонено робити, проте все таки йому вдалося перекинутися парою фраз із Крістіною та обмінятися компліментами. Хмара зізнавався, що такі моменти дуже надихають його і мотивують рухатися далі.

Незвичайні випадки створення композицій

Євген Хмара

Для чоловіка найнесподіванішим місцем для створення композиції є сон. Євген розповідав, що до нього уві сні прийшла не одна композиція. Найважливіше в цьому стані не забути сновидіння.
«Музика – це потік, до якого іноді вдається підключитися, але процес цей неконтрольований».

Читайте также: Евгений Федоров, фронтмен Tequilajazzz: о музыке, яхтах, буддизме и коммерции

Екстрим гра

Євген Хмара

Чоловік виступає в найнепередбачуваніших місцях. Його гру можна почути в аеропортах, на вокзалах, площах як закордоном, так і в Україні.

Якось чоловік вирішив відзняти свій музичний кліп в Альпах, на висоті 2000 метрів, а до Дня Незалежності він привіз до Йорданії тридцятиметровий прапор України та зіграв національний гімн у місті Петра. Сам чоловік жартує, що він завжди любив «похуліганити» і продовжує це робити.

«Мене не змусиш виступити в класичному костюмі-трійці з краваткою та метеликом. На сцені я ніколи не граю як типовий класичний піаніст. Можу грати і стоячи, і одночасно на двох роялях, і поєднувати гру на роялі з грою на піаніно. Так само і з відеороликами. Люблю незвичайні місця для зйомок. І я радий, що частину своїх ідей уже втілив у життя»,- розповідав артист.

Просто уявіть, в Альпах рояль доводилося піднімати на саму вершину гори, і вже там пересувати його по різних локаціях кілька разів. Перевозили інструмент в ковші снігоприбирального трактора, а люди частково пересувалися на лижах та на такому ж тракторі.

В Йордані команда ледь не втратила інструмент. Його теж доводилося постійно перевозити по локаціях, і вже на останній восьмій, він мало не злетів з урвища, тому що його нерівно встановили на скелі. Рояль дивом вдалося утримати, і все скінчилося благополучно.

Підтримка благодійних проєктів

Євген Хмара

Окрім творчості, Євген Хмара активно реалізує соціальні та благодійні проєкти. Він бере участь в щорічному фестивалі «Назустріч мрії», що спрямований на підтримку культурного розвитку талановитих дітей.

З 2017 року за підтримки асоціації «Child UA» Євген проводить концерти музикотерапії для дітей з аутизмом, ДЦП та різними психологічними відхиленнями. Окрім цього, піаніст зі світовим ім’ям проводить безплатні майстер-класи для дітлахів, які хочуть опанувати мистецтво гри на фортепіано.

Музика, що лікує

Євген Хмара

Одного разу, піаніст поділився дивовижною історією. Якось чоловікові надійшло повідомлення з дитячого будинку в Білорусії про те, що хлопчик, який ніколи не чув взагалі жодного звуку, взяв телефон у виховательки, щоб погратися, а в неї на телефон був перший альбом Євгена «Казка». Хлопчик випадково ввімкнув мелодію і через декілька секунд прибіг заплаканий до вихователя і вказуючи на свої вушка сказав: «Я чую!»

Коли чоловік лише випускав перший альбом, сам не знаючи про це, продавав великі партії дисків Литві, Латвії – виявляється, ці диски замовлялися організаціями, які займаються дітьми з певними проблемами, і вони стверджують, що музика позитивно впливає на розвиток дитини з якими-то нюансами.

Такі історії дуже надихають музиканта. Чоловік преконаний, музика впливає на клітини організму, структурує їх, тому за допомогою музики можна лікувати хвороби: фізичні та ментальні. Подібний напрямок отримав назву музикотерапії.

Читайте также: Топ-10 харьковских музыкальных групп, ставшими популярными в последние 20 лет

Особисте життя

Євген Хмара з дружиною

Ще у шкільні роки Женя познайомився із Дар’єю Ковтун. Дівчина займалася вокалом та мріяла стати співачкою. Пізніше вона виступила на шоу Х-фактор, де Євген Хмара працював концертмейстером.

2016-го року Женя та Даша почали зустрічатися. Як пізніше розповів піаніст, вони нарешті зрозуміли, наскільки близькі один до одного. Незабаром закохані побралися. Весілля було вкрай скромним, без урочистостей. Молодята відзначили подію у вузькому колі родичів. Сьогодні подружжя виховує 2-ох діток: хлопчика Миколу та дівчинку Віру.

Творчі мрії

Євген Хмара

Другою пристрастю Євгена Хмари після музики є космос. Він дуже б хотів зіграти свою музику на Марсі, коли там оселиться перша колонія людей.

Окрім цього, чоловік дуже хотів би поспівпрацювати зі Стінгом, зіграти дуетом на двох роялях з Людовіко Ейнауді. Мріє виступити зі своїм шоу в таких місцях як: Роял Альберт Холл у Лондоні, Медісон Сквер Гарден у Нью-Йорку і, звичайно ж, у Сіднейській опері.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: