Юлія Тимошенко: жінка при владі та феномен української політики

19:27  |  19.11.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Yulia_Tymoshenko_2018_Vadim_Chuprina.jpg

Мабуть немає в історії української політики жінки, яка б трималась за владу так, як Юлія Тимошенко. Вона стала єдиною жінкою в історії України, яка займала пост прем’єр міністра. Двічі! Безліч чуток та скандалів вировало і продовжує вирувати навколо неї. Про феномен української політики та жінки при владі далі.

Короткі біографічні відомості

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Yulia_Tymoshenko_2018_Vadim_Chuprina.jpg

Юлія Тимошенко народилась 27 листопада 1960 року в місті Дніпро (на той час Дніпропетровськ, УССР). Має латишсько-українське коріння. Дипломований інженер-єкономіст Дніпровського державного університета (з відзнакою), має також степінь кандидата економічних наук (захистила дисертацію в Київському економічному університеті ім. Вадима Гетьмана).

Після отримання диплому пішла працювати на Дніпровський машинобудівний завод ім. Леніна.

В 1989 році разом з чоловіком Олександром Тимошенко відкрили молодіжний центр “Термінал” в Дніпрі, скоріш за все з матеріальною підтримкою батька Олександра — Генадія Тимошенко. Юлія стала комерційним директором цього центру.

З 1991 року разом з чоловіком займались імпортом газу до країни та володіли найбільшою компанією в цій галузі — “Український безнин”, а також на її базі була створена корпорація “Єдині енергетичні системи України”.

Пік її діяльності припав на 1995-1996 роки. Ходили чутки, що річний оборот компанії становив 11 млрд. грн., однак на той час, і по тим цінам сума виходить баснословна.

Діяльності компанії всіляко сприяв тодішній прем’єр міністр України — Павло Лазаренко. Після його звільнення в 1997 році, українська налогова інспекція видвинула позов на компанію на суму 1,4 млрд грн.

Під тиском величезного штрафу компанія припинила фактичну діяльність, а повністю ліквідована була лише у 2009 році, за рішенням засновників.

У 1998 році Юлія Тимошенко стала депутатом Верховної ради України та розпочала свою політичну кар’єру.

Скандал

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Yulia_Tymoshenko_2018_Vadim_Chuprina.jpg

В 2001 році Юлія Тимошенко вдрге опинилась в слідчому ізоляторі (Лук’янівський, Київ). Їй закидували контрабанду російського газу, а також не сплату податків на суму майже 1,5 млн грн., пізніше, ця сума зросла майже до мільярда, але через 1,5 місяці всі обвинувачення були зняті. Тоді це був найбільший компромат на неї.

30 квітня 2002 року Києво-Святошинський суд зняв всі звинувачення прокуратури з Юлії Володимирівни та її чоловіка, в наступному році Апеляційний суд підтвердив це ще раз.

В 2004 році Юлія Тимошенко подала позов на Генеральну прокуратуру з вимогою закрити всі справи.

В 2005 році, завдяки розслідуванню деяких ЗМІ, стало відомо, що ця сума (1,5 млн грн) не є боргом, а є штрафними санкціями, які вже сягають (по різним данним) від 5,2 до 8 млрд гривень.

Варто відзначити, що з початком своєї політичної кар’єри в 1998 році вона очолила бюджетний комітет. Ця посада дозволяла керувати фінансами цілої країни, а через рік перейшла на посаду віце-прем’єра по топлевно-енергетичному комплексу країни.

У 2005 році тодішній президент Віктор Ющенко звинуватив Юлію Тимошенко у тому, що вона використовує власну посаду, для того щоб списати борги своєї компанії на суму у 8 млрд гривень. Однак, далі слів справа не пішла, і сама Тимошенко майже ніяк на це не відреагувала.

Ув’язнення

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Yulia_Tymoshenko_2018_Vadim_Chuprina.jpg

У 2011 році, Юлія Тимошенко другий раз у своєму житті була запроторена за ґрати (за вироком суду на 7 років) через збитки, які понесла держава через неї на суму в 200 млн гривень, “газові угоди” з росією у 2009 році, махінації при купівлі “машин для сільської медицини” та нецільове використання “кіотських грошей” (336 млн гривень на кліматичні програми, отримані Україною від ООН в рамках Кіотського протоколу).

Юлія Тимошенко провела в Качанівській колонії (Харків) 2,5 роки і була достроково звільнена з початком перемоги Революції гідності 2014 року.

Діяльність під час повномасштабної війни

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/Yulia_Tymoshenko_2018_Vadim_Chuprina.jpg

Під час війни, яку розв’язала росія в Україні своїм повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року, Юлія Тимошенко не виїзджала закордон. В перші дні війни, вона з’являлась на ефірах українського загального телемарафону, показуючи, що стоїть на центральних вулицях Києва, які перегороджені металевими протитанковими “їжаками”, і казала, що не збирається нікуди їхати, займається справами і донатить на ЗСУ.

Потім в березні, вона відвідувала військові госпітали не тільки в Києві, а й, наприклад, в Харкові. Зробила фото на харківській площі Свободи на фоні зруйнованої Харківської обласної ОВА, в яку влучила ракета 2 березня.

В квітні Юлія Тимошенко давала інтерв’ю “Українській правді”, в якому сказала, що її дочка з онуками знаходяться в Дубаї, де вона має бізнес. Оскільки це було категоричною умовою Юлії Тимошенко — ніякого бізнесу в Україні, через її політичну кар’єру.

Читайте також: Як живе та змінюється Київ під час війни

Стиль української жінки-політика

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/1638183589-5495.jpg

Юлія Тимошенко в пальто Dolce & Gabbana з золотими брошками на комірі

Юлія Тимошенко знаходиться при владі вже більше 20 років. Мало хто пам’ятає, але в кінці 1990-х вона була шатенкою з коротким волоссям.

На початку 2000-х вона почала відпускати волосся і вирішила поекспериментувати. З приводу одягу, вона віддавала перевагу простому класичному одягу классичних кольорів — чорний, білий, пастельні.

З 2002 до 2014 вона носила одну і ту саму зачіску, яка стала її візитівкою — заплетена на голові коса пшенично-медового кольору, яку вона викладала півмісяцем.

Рідше її можна було зустріти з розпущеним прямим або завитим волоссям. З роками вона перейшла на більш “солідніші” зачіски — так звані високі зачіски, або заплітала волосся в низький пучок.

Приблизно з 2019 року її можна було побачити в Верховній Раді з зачіскою у вигляді низького хвоста з нерівним пробором, а постійним атрибутом її зовнішнього вигляду стали окуляри. І це судячи з усього її новий стиль.

З приводу одягу, з 2004 року Юлія Тимошенко почала з’являтись в одязі таких брендів як: Christian Dior, Chanel,  Louis Vuitton та Yves Saint Loran. А також стала частіше з’являтись на публіці в сукнях, ніж в ділових костюмах.

Життя за містом

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/11/ef4775c7d4f3be2fd1fa7bd6d2fcd901-quality_75Xresize_crop_1Xallow_enlarge_0Xw_740Xh_400.jpg

Офіційно Юлія Тимошенко не має особистої власності. Вона живе в особняку під Києвом, в селі Козятин, який орендує вже більше 10 років. Будинок має майже 600 кв. м. площі, а також декілька земельних ділянок поблизу. Все разом оцінюється приблизно в 3 млн. гривень.

Цікавий факт

У 2005 році Юлія Тимошенко посіла 3 місце у топі-100 найвпливовіших жінок світу за версією Forbes.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: