Зірка українського балету — Катерина Кухар

14:06  |  31.01.2022
Катерина Кухар

Катерина Кухар

Катерина Кухар — прима-балерина українського балету. Ця тендітна жінка в якості члена журі стала справжнім випробуванням для учасників шоу “Танці з зірками”. Кухар не боїться коментувати майстерність зірок українського шоу-бізнесу, а білети на її власні виступи розлітаються, немов гарячі пиріжки. Якою була у дитинстві сучасна зірка балету, як торувала свій шлях до успіху, та які особисті невдачі її спіткали — розповідаємо сьогодні в матеріалі.

Про дитинство та юність

Батьки Катерини Кухар

Батьки Катерини Кухар

Катерина Кухар народилася в Києві 18 січня 1982 року. Балетом дівчинка почала займатися з раннього дитинства. Катерина багато часу проводила зі своєю прабабусею — вона єдина могла змусити примхливе маля їсти овочі і фрукти. Коли прийшов час іти в садочок, маленька балерина ненадовго там затрималася, а причиною тому став конфлікт — дівчинка побила хлоп’я, яке її образило, тож з дошкільного закладу її виключили. Втім, саме після цього випадку Кухар відкрила для себе світ балету.

У п’ять років батьки відвели юнку до Палацу піонерів на секцію спортивної гімнастики, і там тренер змусив дівчинку без жодної підготовки сісти на шпагат. Не витримавши болю, маленька Катерина розплакалася, а батьки перевели її до балетного гуртка, який припав до душі майбутній примі.

Викладачі відразу помітили талант юнки — вона була дуже вправною та кмітливою. Особливе захоплення у них викликав її мініатюрний стан. Катерина наполегливо тренувалася і незабаром стала однією з найкращих учениць в групі.

Катерина Кухар на занятті. На фото дівчинці 7 років.

Катерина Кухар на занятті. На фото дівчинці 7 років

Захоплення Катерини балетом підтримувала вся сім’я — дівчинці допомагали із домашніми завданнями, а мама й тато хвалили своє чадо за найменші успіхи. Ці теплі слова не раз допомагали дівчинці у важких ситуаціях.

Заняття балетом у період СРСР були нелегкі, виснажливі тренування на додаток з жорсткими правилами та подекуди ненормативною лексикою емоційно витомлювали юну зірку. Багато дівчат в погоні за ідеальними параметрами доводили себе до анорексії чи починали палити, щоб менше їсти.

Після заняття юнка ледве приходила додому через втому, однак старання артистки помітили тогочасна зірка балету Тетяна Таякіна і її чоловік Валерій Ковтун. Подружжя почало безкоштовно займатися з Катериною додатковими заняттями. Завдяки цій парі дівчина виконала головну роль Маші в балеті “Лускунчик” у Японії.

Гастролі, успіх та скло

Катерина Кухар

Катерина Кухар

Освіту юна балерина отримала в Київському державному хореографічному училищі, а в 1999 році Кухар почала працювати в трупі Національної опери України. В тому ж році вона отримала диплом Академії мистецтв. Під час роботи в опері Катерина відвідала Європу, Азію, Канаду та США — там вона зіграла головні ролі.

Успіх не змусив себе чекати. Повертаючись до України, Кухар щоразу отримувала більшу популярність. Вже в 2012-му Катерина Кухар отримала титул Заслуженої артистки України. В 2018 році зірка отримала звання Народної артистки України, втім після нього з артисткою ледь не стався нещасний випадок. Це відбулося під час прем’єри балету «Діти ночі» — балерина поспішала на сцену в пуантах, та на шляху її зупинила костюмерка.

Виявилося, що невідомі насипали на сходинку дрібне скло, тож якби не пильність асистентки — прима точно б поранилася. Сама Катерина Кухар згадувала, що не вірила своїм очам, водночас вона додала, що здогадувалася, хто міг б це зробити.

Особисте життя

Катерина Кухар разом з чоловіком Олександром Стояновим

Катерина Кухар разом з чоловіком Олександром Стояновим

Свій перший шлюб зірка балету не любить афішувати — вона вийшла заміж у юному віці. Чоловік, закінчивши хореографічне училище, вирішив податися у бізнес — він не розумів творчу натуру Катерину. Між подружжям почалися непорозуміння, адже Кухар прагнула до розвитку в своїй сфері, а чоловік не хотів відпускати її на гастролі. Справжнім ударом для подружжя стала втрата дитини.

У 24 роки балерина чекала на свою довгоочікувану дівчинку, але вона не вижила. Ця подія стала переломним моментом — артистка навіть задумувалася про усиновлення, але батьки змогли переконати дівчину відкласти таке важливе рішення.

Певний час прима відгородилася від соціального життя, і до танцю її повернула Елеонора Стебляк. Вона буквально витягнула дівчину на сцену і дала їй роль “Джульєтти”. Драматична героїня оголила емоції Катерини — після спектаклю дівчина розплакалася, а зал вибухнув аплодисментами.

Катерина Кухар разом з чоловіком Олександром Стояновим та сином Тимуром

Катерина Кухар разом з чоловіком Олександром Стояновим та сином Тимуром

Через певний час зірка дізналася про другу вагітність, та на сьомому місяці вона твердо вирішила розірвати стосунки з тодішнім чоловіком. Однак доля надіслала Катерині сюрприз — вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, артистом Олександром Стояновим.

Прима мала допомогти початківцю у відточуванні майтерності, втім часто він її дратував своєю впертістю, а після приносив її щось смачненьке. Олександр почав допомагати колезі з дитиною, а згодом пара зрозуміла, що не може бути друзями.

У шлюбі зі Стояновим балерина народила другу дитину, дівчинку Настю. Зараз Катерина Кухар та Олександр Стоянов стали однієї з найзатребуваніших пар в балеті — їхні виступи створюють аншлаги, а кохання цієї пари усі називають лебединим.

Жюрі

Катерина Кухар на шоу “Танці з зірками”

Катерина Кухар на шоу “Танці з зірками”

Катерину Кухар знають не тільки як балерину, але й як вимогливого члена журі шоу “Танці з зірками”. Її коментарі про той чи інший танець інколи стають мемами в соцмережах. Саркастичне почуття гумору привело приму навіть в комедійне шоу “Ліга сміху”, де її талант високо оцінили аудиторія.

«Ваш танець як розмова двох одеситів – більше запитань, ніж відповідей. Незвичайна акторська гра. Провідниця, медсестра, продавщиця. Думаю, що не кожна актриса драмтеатру зробила б це так добре, як це зробили сьогодні ви, Леся, але я хочу вам нагадати, що це не акторське, а танцювальне шоу… І коментувати те, чого майже не було, я не можу”, — так висловилася про танець зіркової ведучої Лесі Нікітюк прима-балерина.

Однак, незважаючи на сміливі коментарі, публіка обожнює Катерину Кухар, адже вона дарує шоу особливої родзинки. Нещодавно, 18 січня артистка святкувала своє 40-річчя та зізналася, що в планах має створення хореографічної школи.

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: