Киянка Маргарита Крініцина: знаменита Проня Прокопівна

15:11  |  27.05.2024
Киянка Маргарита Крініцина: знаменита Проня Прокопівна

Маргариту Криніцину називають актрисою однієї ролі, хоча на її рахунку близько ста робіт у кіно. Їй пророкували блискучу кар’єру та ставили в один ряд разом «характерними актрисами», такими як Мордюкова, Раневська, Гурченко та Румянцева. Її вподобав сам Пир’єв, режисер та директор «Мосфільму»! Але щось пішло не так – роль Проні Прокопівни у фільмі «За двома зайцями» стала для неї успіхом і ударом.

Важке дитинство

Маргарита Криніцина народилася 7 жовтня 1932 року у Новій Лялі Уральської області (нині – Свердловська область). Батько працював у органах МВС. Мати працювала на заводі. У сім’ї було троє дітей. У якийсь момент сімейне життя її батьків розладналося – батько зустрів іншу жінку, закохався та пішов до неї.

Потім мати виїхала на Урал. А Маргарита та двоє дітей залишилися з батьком. Насамперед із матеріальних спонукань – батько добре заробляв і міг прогодувати всіх дітей. У мачухи дітей не було. Проте Маргариту та інших дітей вона не любила. Траплялося, що мачуха своїх пасинків сильно била. З матір’ю підтримувала стосунки, вони зрідка бачились. Єдиною віддушиною для неї була самодіяльність. Бабусин комедійний талант дістався у спадок Маргариті.

Дівчинці подобалося копіювати дорослих, влаштовувати веселі розіграші, любила пародіювати – вчителів, директора. І після закінчення 10-го класу подружки порадили: «Ти така смішна — йди в артистки». Хоча у дитинстві Криніцина мріяла бути юристом.

Початок кінокар’єри

У результаті вона вирішила стати акторкою. З міста Бєльці у Молдові, куди сім’я потрапила після війни за батьком, Маргарита поїхала підкорювати Москву. Її талант справив велике враження – Криніцину зарахували не лише до Всесоюзного інституту кінематографії, а й до Вахтангівського училища. Але вона обрала ВДІК, який закінчила у 1955 році. Далі отримала розподіл у Московський театр кіноактора.

З 1959 року постійно мешкала у Києві. У 1979-1985 роках – актриса Київського театру-студії кіноактора. З 1955 року почала зніматися в кіно, дебютувавши в картинах «Доброго ранку» та «Вільниця».

Криніцина ще в інституті вийшла заміж. Чоловік – Євген Федорович Онопрієнко (1925-1997), радянський та український кіносценарист, кінодраматург, заслужений діяч мистецтв УРСР, працював із Леонідом Биковим над картиною «У бій ідуть тільки «старики». Одружилися, коли Криніцина навчалася на четвертому курсі. У шлюбі народилася дочка – Алла Євгенівна Суріна (Криніцина) (нар. 23 квітня 1956 року в Кишиневі), російський кінорежисер та сценарист.

Головна роль

На комічну роль у фільмі «За двома зайцями» претендували Майя Булгакова та Віра Предаєвич. Обидві актриси з’явилися на проби вже в образі: з приклеєними носами і в театральному гримі. А Маргарита Криніцина прийшла такою, якою є – натюрель! Режисеру сподобалася саме її природність: «Та ось вона – Пронька!» — Вигукнув він і зупинив свій вибір на Маргариті.

Органічність, відсутність хвилювання на пробах перед камерою та вміння посміятися з себе – далеко не все, що сподобалося в ній режисеру. Напередодні спроб актриса невдало гризла горіхи і зламала зуб. І ця найщербатіша усмішка остаточно підкорила режисера.

Але все ж таки гримери без роботи не залишилися: щоб перетворити симпатичну актрису на Проню, вони знебарвили їй брови, а волосся накрутили не на бігуді, а на цвяхи (щоб підкреслити неприродність локонів). У ніс Криніциній вставляли пробки, що сильно спотворювало її зовнішність.

Прем’єра викликала фурор. Глядачі були захоплені і від фільму, і від Проні Прокопівни. Що вже казати – у Києві її героїні та Голохвостому поставили пам’ятник! А найближчі люди не оцінили. Донька, побачивши маму-акторку на екрані, назвала її страшною. Чоловік теж обурювався: «Ну треба було так себе понівечити!».

Якщо для Олега Борисова (її партнера з фільму) комедія стала трампліном нагору, то Маргариту Криніцину різко загальмувала. Режисери бачили тепер її виключно у комедійних ролях. А сама вона хотіла грати глибших драматичних персонажів.

Втрачені ролі

Якось змога зіграти цікавого персонажа ніби з’явилась – режисер Юрій Чулюкін запропонував Маргариті зіграти Надю у «Дівчатах». Саме її він бачив у цій ролі. На жаль, Держкіно її кандидатуру забракувало. Надю зіграла Інна Макарова.

Не зіграла вона і у фільмі «За твою долю» за сценарієм свого чоловіка Євгена Онопрієнка. Адже чоловік спеціально писав сценарій під Криніцину! Але в результаті підкилимних інтриг роль з наказу режисера дісталася Олені Козельковій.

Зате було повно пропозицій в стилі смішної Проньки. Якось актриса дійшла до відчаю і зробила спробу добровільного відходу з життя. На щастя, чоловік прийшов додому і викликав швидку.

Переживши цю кризу, вона взяла себе до рук. Ходила на проби та бралася за навіть незначні ролі. На її рахунку було близько 100 робіт у кіно, проте та сама Проня Прокопівна стала найяскравішою роллю, яка принесла їй і успіх, і прокляття. Лише наприкінці 1990-х років гідно оцінили талант «королеви комедії», на неї посипалися нагороди, звання, її почали запрошувати в телешоу. Та на той час Маргарита Криницина була вже хворою людиною.

1996 року два мікроінсульти на якийсь час відібрали у актриси промову. А 1997 року від раку помер чоловік Маргарити Василівни, Євген Онопрієнко і ця втрата важкої ноші лягла на плечі цієї сильної жінки. Маргарита Василівна незабаром захворіла на цукровий діабет, перенесла важкий інсульт і надовго виявилася прикутою до інвалідного візка. Померла 10 жовтня 2005 року. Похована на Байковому цвинтарі.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: