Дикий театр: що таке сучасна «Кайдашева сім’я»

15:45  |  25.04.2023
Дикий театр

Театр у класичному розумінні вже давно існує в столиці, однак з новими реаліями життя глядач прагне й нового видовища. Нещодавно майже після року великої павзи у Києві запрацював молодий Дикий театр. Його засновниця театральна менеджерка Ярослава Кравченко відома громадська діячка й волонтерка, а окрім того ведуча “Телебачення Торонто” ставить унікальні пєси, які далеко віз звичного уявлення, вони чіпають ті проблеми, які найкраще зрозуміють лише українці. 

Хто така Ярослава Кравченко й до чого тут театр?

Харизматична короткострижена білявка на фото — це Ярослава Кравченко, дівчинка переїхала до столиці з Умані й спочатку мала зовсім інші плани на життя. Як і її тато Ярослава хотіла стати спортсменкою, власне й в Київ героїня приїхала через цю причину. Дівчинка закінчила спортивний ліцей-інтернат, але неочікувано для себе захопилася театром. 

Втім, від такого заняття батьки дівчинки не були в захваті, попри те Ярослава напротивагу батьківським настановам, все ж вступає в  Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, за спеціальністю «Театрознавство». 

Дівчина захопилася журналістикою, практично одразу почала писати театральні огляди, познайомилася із залаштунками театру, українка стала лауреаткою театральної премії «Київська Пектораль». Ярослава брала участь у Революції Гідності, мала активну громадську позицію й ніколи не стояла осторонь державотворчих процесів. Кравченко стала керівницею штабу 39-ї жіночої сотні, а в 2016 році дівчина стає засновницею й головною продюсеркою Дикого Театру.

Дикий театр: як це було?

Ярослава Кравченко на сцені перед глядачами. Фото: Фейсбук

Відкриття театру відбулося в 2016 році, нещодавно в шоу “Ебаут” Ярослава Кравченко згадувала цей момент, каже, що тоді для багатьох було важко зрозуміти, що жінка стає не акторкою, продюсеркою театру. Для столиці відкриття такого творчого осередку стало знаковою подією. Приблизно такою ж, як й очолення жінкою театральної студії.

Дикий театр одразу привніс новий напрямок для сучасних митців й дав можливість регіональним театрам показати їхні твори на київській сцені. Це відбувалося з 2016 по 2019 роки. Зокрема тут виступав Театр Коломійцева, одеський театр на Чайній, Черкаський театр, театр Тати Бударіної та Харківський театр «Прекрасні квіти».

Надія Стефурак, головний редактор Teatrarium.com та  театрознавець так відгукувалася про Дикий театр:

«Візитівкою формації „Дикий театр“ стали відсутність пафосу, моралізування та удаваної цноти. Це театр, який спустився з „трибуни“, вийшов з „храму“ і перейшов на „ти“ з глядачем».

Читайте також: Сергій Виноградський: маловідомі факти про київського грунтознавця

Сучасна Кайдашева сім’я

Український культовий серіал Кайдашева сім’я вже вийшов на платформі Netflix. Фото: з відкритих джерел

Кайдашева сім’я — твір Нечуя Левицького, який буде актуальний ще дуже довго. Тут автор розкрив ті проблеми українців й болі, з якими стикається чи не кожна родина: це проблема батьків й дітей, проблема комунікації різних поколінь й навіть в сучасній інтерпретації режисера зачіпають тему початку війни в 2014 році на Сході. Ярослава Кравченко в Дикому театрі також не оминула цю історію, вона на новий лад поставила п’єсу, яка для багатьох видасться химерною, можливо незрозумілою, а проте водночас такою близькою. 

Класика, яка оформлена на новий сучасний лад, ніколи не старіє. Вона завжди знайде нові шляхи для витоку, нові сенси. Радимо хоча б раз відвідати Дикий театр, тим паче він майже рік був зачинений після початку повномасштабної війни й зараз як ніколи раніше потребує глядачів.

Читайте також: Що нового побудують на Хрещатику: торговий маркет замість закинутого кафе “Гімалаї”

Чому потрібно сходити в Дикий театр?

Афіша кінотеатру. Фото: скріншот

В травні глядачі зможуть побачити одразу декілька вистав, серед них й легендарні “Кайдаші. 2.0”  та “Квіти для Елджерона” — ці вистави змусять по-іншому поглянути на світ театру, й не асоціювати його з “вищим світом”. 

“Дикий театр відправився на пошуки істини у звичайне українське село, і достеменно дослідив, як би та історія виглядала сьогодні. Автор цього творіння Наталка Ворожбит за мотивами серіалу “Спіймати Кайдаша”, написаного за мотивами “Кайдашева сім’я” І. Нечуя-Левицького. Тобто, від першоджерела мало що лишилося”, — попереджують глядача.

Театр Ясі Кравченко простий, складний та до болю зрозумілий. Вистава “Кайдаші. 2.0” триває дві години, квиток вартує від 250 до 650 гривень. Придбати собі враження можна тут.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: