Як живе та змінюється Київ під час війни

17:48  |  18.04.2022
Як живе Київ під час війни

Не дивлячись на те, що війна триває, життя продовжується. І Київ, як і інші міста України, живе своїм життям. 

Навіть в умовах війни місто розвивається. А деякі заклади культури, харчування та розваг відкрилися з нової сторони.

Розповідаємо про те, як змінюється і живе Київ під час війни.

Зруйновані будинки та об’єкти інфраструктури

Зруйновані будівлі та об'єкти інфраструктури

Перше, що варто згадати, це зруйновані будівлі у Києві. На жаль, Київ періодично обстрілюють ракетами. І деякі з них влучають в житлові квартали.

З перших днів війни в Києві зазнали пошкоджень та руйнувань вже понад 160 будівель. І досить велика кількість з них не підлягає відновленню. Також не обійшлося без жертв.

Так само, як і житлові квартали, зазнають руйнувань і об’єкти інфраструктури. Так, наприклад, окупанти обстріляли завод «Антонов». А ще, вони знищили ТРЦ «Retroville».

Крім того, на жаль, страждають дитячі садочки і школи. Більша частина з них розміщується біля житлових будинків, тож під час обстрілів спальних кварталів вони також зазнають руйнувань.

Життя в київському метро

Життя в київському метро

З початку війни київський метрополітен став для багатьох людей постійним місцем проживання. І на це вплинуло багато факторів. Деякі люди почувають себе спокійніше, цілодобово знаходячись в укритті. Інші, на жаль, втратили домівки й їм поки нема куди йти.

З початку повномасштабної війни пройшло вже досить багато часу й київський метрополітен став більш придатним для проживання. Там роздають їжу, облаштували туалет та пункти підзарядки мобільних пристроїв. Крім того, на деяких станціях навіть стоять відкриті вагони поїздів, в яких можуть розташовуватися люди. В метро навіть пускають з тваринами.

Зараз, вже після 50 днів війни, на деяких станціях показують кіно. Ще, іноді там проводять театральні вистави для дітей. Волонтери роблять все, аби маленькі кияни не нервували, тож на деяких станціях навіть організували розвиваючі гуртки.

Втім, не дивлячись на такі особливі умови, метрополітен продовжує роботу. Потяги курсують рідше, а під час повітряної тривоги їхній рух припиняється. А ще, не працюють станції відкритого типу і пересадочний вузол «Майдан Незалежності» — «Хрещатик» .

Читайте також: Які зміни чекатимуть Україну при вступі в Євросоюз

Робота кафе та ресторанів

Ресторани, які годують бійців ТРО та Збройні сили

Навіть попри те, що в ресторанах суттєво зменшилася кількість гостей, частина з них все одно працює. Хоча деякі змінили свій напрямок діяльності.

Так, наприклад, мережа ресторанів «Mafia» активно годує бійців Територіальної оборони та Збройних сил України. І це далеко не єдиний приклад. Втім, деякі ресторани приймають і звичайних відвідувачів, незалежно від їхньої кількості.

Крім того, з початку квітня в Києві поступово відкриваються кав’ярні та кафе. Ресторанний бізнес Києва активно допомагає Україні та українцям під час війни. А ще, ресторани дотримуються комендантської години, тому часи роботи можуть бути короткими.

Читайте також: Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти

Волонтерство

Волонтерство

Важливу частину у воєнному житті Києва займають волонтери. І вони роблять для Києва та його мешканців набагато більше, ніж може здаватися на перший погляд.

Здебільшого, волонтерити пішли ті люди, яких не взяли у територіальну оборону. Втім, окрім них існує ще багато небайдужих людей. Саме завдяки волонтерам бійці Тро та ЗСУ можуть отримати все необхідне. А ще, ці люди допомагають під час евакуації населення, навіть ризикуючи власним життям.

Волонтери також допомагають тваринам, які з різних причин залишилися без хазяїв. Деякі беруть тварин на перетримку, якщо у власників нема можливості забрати хвостика з собою. Ще, вони шукають корм та все необхідне.

Частина волонтерів займається пошуком амуніції, яка необхідна для українських воїнів. Потреби бувають різними: від наколінників до бронежилетів.

Читайте також: ЗМІ на фронті: українські та західні журналісти про війну в Україні

Культурні розваги

Культурні розваги

Театр ім. Івана Франка

Не варто також забувати і про культурні розваги. Адже дуже важливо відволікатися під час війни. І в цьому допомагають заклади культури.

З початку квітня в Києві поступово поновлюють роботу театри, кінотеатри, музеї та інші заклади. В першу чергу це робиться з ціллю підняти настрій серед жителів столиці. Адже неможливо весь час жити в стресі.

На вході в ці заклади глядачів ретельно оглядають, аби уникнути провокацій чи диверсій. Крім того, кількість місць у залах обмежена з міркувань безпеки. Справа в тому, що після сигналу повітряної тривоги всі глядачі та актори повинні пройти в укриття, яке розташоване у будівлі. І це буде простіше зробити, якщо вдастся уникнути натовпу.

Ще, деякі кияни влаштовують собі культурні розваги просто неба. Так, наприклад, в одному з київських парків можна пограти у шахи. Ще, іноді виступають вуличні музиканти.

Охорона пам’яток

Охорона пам'яток

І, звісно ж, не варто нехтувати охороною пам’яток. Адже їх у Києві справді багато. Досвід з Харковом та Маріуполем показує, що окупанти зроблять усе, аби знищити нашу культурну спадщину. Тож кияни роблять усе, щоб захистити свою історію.

Пам’ятники обкладають мішками з піском. Це роблять дуже щільно, щоб максимально захистити їх від можливих руйнувань. Також, деякі монументи захищають за допомогою будівельних лісів. І, що не може не радувати, до ініціативи долучилися не тільки звичайні кияни та волонтери, а ще й різні компанії.

Немає сумніву, що війна розділила наше життя на «до» та «після». Втім, навіть в умовах війни життя продовжується. І наше завдання зробити усе, аби воно було щасливим.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Як живе та змінюється Київ під час війни […]

  2. […] Читайте также: Як живе та змінюється Київ під час війни […]

  3. […] Читайте також: Як живе та змінюється Київ під час війни […]

  4. […] Читайте також: Як живе та змінюється Київ під час війни […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: