Олексій Суханов — український телеведучий російського походження: про мову, громадянство та ТРО

13:30  |  31.08.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

Олексій Суханов не приховує, що він родом із росії, але разом з тим, в 2014 році, коли в Україні почалась війна, він легко визначився зі своєю позицією та однозначно відповів на питання: “На чиєму я боці?”, і переїхав до України. Отже, про складнощі на новому місці, вивчення мови, отримання громадянства та вступ до ТРО з початком повномасштабного вторгнення рф далі.

Короткі біографічні дані

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

іваново, рф

Олексій Суханов народився 4 січня 1974 року у місті іваново, рф.

Мріяв про телебачення з дитинства. Під час навчання в технікумі вів студентські радіопередачі.

Почав кар’єру на місцевому радіо, потім почав працювати на місцевому телебаченні. Далі поїхав в москву, де залишився бо отримав посаду кореспондента на радіостанції «Маяк».

Працював на телеканалах: НТВ, “П’ятий канал”, “Дождь”, “РЕН ТВ”.

16 квітня 2012 року став ведучим ток-шоу «Говорить Україна» в результаті міжнародного кастингу на телеканалі «Україна».

У 2014 році підтримав український “Євромайдан”. Звільнився з “РЕН ТВ” через власну незгоду з  позицією каналу та переїхав в Україну, а саме у Київ.

Переїзд до України у 2014 році: шлях в один кінець

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

Олексій давав численні інтерв’ю різним виданням та журналістам про свою позицію щодо відносин між росією та Україною.

З 2012 року, у зв’язку з отриманням роботи на українському телеканалі “Україна”, жив на 2 країни — тиждень в Києві — тиждень у москві. За цей час, за його словами, ніхто його не образив словом “москаль”, чи притісняв його через його російську мову. Його взяли на роботу на українське телебачення з абсолютним незнанням української мови.

В 2014 році, після анексії Криму, йому стало соромно дивитись в очі українцям, розуміючи, що як росіянин, хоча і не має безпосереднього відношення до цієї події, але також несе за це відповідальність, бо хоча і лише один раз, але також голосував за путіна. Однак, за його словами, навіть після цього, відношення його українських колег до нього не змінилось.

Перед остаточним рішенням переїзду з політичних причин з росії до України він зізнався, що був наляканий. З одної сторони в нього не було заощаджень, тому що за 2 роки до цього він купив квартиру в Юрмалі (Латвія) і на ньому висів величезний борг в євро. З іншого боку, всі його родичі залишились в росії, і вони досі там. Коли він втретє написав заяву на звільнення з російського телеканалу РЕН ТВ і повідомив, що білет в Київ вже у нього на руках, його керівник спитав: “Ти ж розумієш, що це білет в один кінець”, Олексій Сухонов сказав: “Так” і поїхав.

В Києві Олексій Сухонов досі орендує помешкання. За його словами, в перший місяць війни орендодавець не знімав з нього плати за житло, тільки комуналка, а в наступні місяці — лише половина він загальної суми.

“Я обрав країну справжніх людей”: українське громадянство

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

Прямо перед початком війни —  в січні Олексій Суханов офіційно став громадянином України.

За словами телеведучого з початком війни до нього телефонували і запитували, чого ж маючи російський паспорт він не виїжджає з України. Так, в Олексія Суханова не один, а навіть два російських паспорти, які він, як деякі росіяни, які під час війни знаходились в Україні, не спалив. Він пояснив це тим, що на один з них оформлена його квартира в Юрмалі. Зараз він не може виїхати з України, щоб її продати і не знає, можливо, для продажу квартири той паспорт таки знадобиться.

Однак, навіть попри війну він не збирається виїжджати з України. Як і всі інші кияни, які залишились в місті, під час повітряних тривог він перебував в метро.

Взагалі на питання про виїзд Олексій Суханов реагує досить емоційно. В одному зі своїх інтерв’ю телеведучий сказав про України — “Я обрав країну справжніх люей”. Він ні разу не пожалів, що вибрав Україну. Перед отриманням громадянства, він підписав офіційну заяву, що отримуючи український паспорт, він забуває про наявність російського. І телеведучий відноситься до цього вкрай серйозно. Суханов сказав, що українці довірили йому право бути громадянином цієї країни, і він не може зрадить цю довіру.

Українська мова

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

Українці з народження вивчають дві мови — українську та російську. Багато українців російськомовні. Однак існує феномен росіян, які попри всі свої потуги не можуть виговорити деякі букви українського алфавіту і абсолютно не розуміють українську мову. Можна висловити припущення, що, можливо, це через те, що в Україні все ж розмовляють російською та вивчають її в українських школах, а от в росії вона заборонена.

Олексій Суханов дуже добре вивчив українську. В нього гарна вимова і це було його особистим рішенням. Він вважає, що не можна полюбити примусово, так само і з мовою, ніхто нічого не буде вчити по примусу. Він вивчив українську через особисту повагу до українців.

За його словами, в перших час роботи ведучим програми “Говорить Україна” в нього був перекладач. А з його особистих спогадів, коли на телепередачу прийшов чоловік із Західної України, він говорив так, що ні перекладач, ні Олексій Суханов його не розуміли, і йому тоді складно було опанувати себе і продовжити передачу.

Серед практичних порад телеведучий радить не боятись робити помилки і багато читати української літератури.

Читайте також: Ведучий Даніель Салем, який вступив до лав ЗСУ, отримав контузію

ТРО

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/08/44_big.jpg

Повномасштабна війна рф проти України для Олексія Суханова, як і для багатьох інших українців стала вкрай неприємною, але несподіванкою. Вранці, 24 лютого, його розбудив дзвінок подруги, яка повідомила, що почалась війна. За словами телеведучого, він тоді випив багато заспокійливого, тому що в нього почався сильний мандраж.

Через деякий час, поспілкувавшись із сусідом, вони вирішили вступати до лав української ТРО. Однак, це виявилось завданням із зірочкою.

Олексій Суханов до цього випадку ні разу не тримав у руках зброю, а прийшовши до воєнкомату, отримав традиційну для багатьох відповідь: “Ідіть додому”.

Тоді вони із сусідом поспілкувались ще раз і знайшли певні зв’язки серед українських військових. Якщо говорити прямо, Олексій Суханов потрапив до ТРО через корупцію. І за його словами, це єдина корупція, яка може піти на користь Україні. Там він пройшов навчання та ходив на чергування, як і всі інші.

Під час війни Олексій Суханов допомагає волонтерам та перераховує особисті кошти на потреби ЗСУ.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: