Шпигунка або затворниця: перші леді України

22:01  |  21.03.2021
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/1257599-979x551-1.jpg

Вони завжди перебувають в тіні своїх чоловіків — президентів України. Вони всі такі різні, але кожна з них, хоче того, чи ні, має приймати статус і обов’язки першої леді України. Отже, хто вони такі, та що нам відомо про перших леді України?

Антоніна Михайлівна Кравчук

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/Antonina-kravchuk-so-svoim-muzhem-leonidom-foto-fashion-week-daily_rect_577a3cd38e7dd54d7093179741d15dcc_cr.jpg

Перша перша леді незалежної України. Відома тим, що мало кому відома, оскільки за часи президенства свого чоловіка, майже зовсім не з’являлась на публіці, тільки тоді, коли це було вкрай необхідно. Тому, ми мало що знаємо про неї , але все ж деякі факти є.

Антоніна Михайлівна народилась в селі Вири, Сумської області 3 листопада 1934 року. Вона рано стала сиротою, і тому її виховувала старша сестра.

Антоніна Михайлівна гарно навчалась, і з відзнакою закінчила Сумський економічний технікум, а згодом вступила в Київський університет ім. Тараса Шевченка. Там вона і познайомилась з майбутнім чоловіком, і за сумісництвом першим президентом незалежної України Леонідом Кравчуком. Вони одружилися на останніх курсах університету. За словами Антоніни Михайлівни, Леонід Кравчук не одразу справив на неї враження, для цього потрібен був час.

Коли Леонід Макарович Кравчук став президентом, його дружина Антоніна Михайлівна автоматично стала першою леді України, хоча не хотіла цього. Вона не відвідувала світські раути разом з чоловіком, не супроводжувала його в закордонних поїздках. За часів його президенства, мало хто знав, як виглядає його дружина.

Леонід Макарович пояснював поведінку своєї дружини так, що вона дуже відповідальна людина, можливо навіть більше ніж він, і вважає, що кожен має займатися своєю справою. Вона займалась сім’єю, а також викладала в своїй альма-матер – Київському університеті ім. Тараса Шевченка, будучи доцентом кафедри економіки.

Людмила Миколаївна Кучма

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/YhAafskLkGc.jpg

Друга перша леді незалежної України. Повна протилежність своєї попередниці. Завжди була поруч зі своїм чоловіком, другим президентом України – Леонідом Даниловичем Кучмою. Була досить жорсткою та впливовою.

Людмила Миколаївна родом з Росії – з міста Воткінськ, але більшу частину життя прожила в Україні.

Вона 30 років пропрацювала в конструкторському бюро «Південне» у Дніпропетровську, там само, де і Леонід Кучма, коли він тільки починав свою кар’єру. Але познайомилися вони в колгоспі, куди одним колективом поїхали на прополку, Леонід – як керівник, а Людмила – як його підопічна. Як пізніше згадував Кучма – це було кохання з першого погляду.

Згодом молодята побралися, та ходили чутки, що саме цей шлюб сприяв кар’єрному зльоту Леоніда Кучми, оскільки Людмила Миколаївна була прийомною дочкою Геннадія Туманова.

Людмила Миколаївна Кучма стала першою публічною першою леді України, оскільки її попередниця воліла лишитися в тіні свого чоловіка.

1994 рік. Переговори про ядерне роззброєння України. Президент Кучма прилітає з офіційним візитом у Білий дім. Його супроводжує його дружина – перша леді України. Саме під час цього візиту, вперше в історії незалежної України, наша перша леді, стоячи поруч з Хіларі Клінтон (на той момент перша леді Сполучених Штатів Америки), як тоді писали «трималася на рівних».

Згодом, вона налагоджувала стосунки з багатьма першими леді інших країн, і була досить успішна в цьому. Успішністю її праці можна вважати її участь у першому саміті перших леді країн Центральної та Східної Європи, що проходив у Загребі (Хорватія) у 2003 році під назвою «Здоров’я жінки. Рак молочної залози», а також запрошення першої леді Польщі Йоланти Кваснєвської взяти участь у Конференції, присвяченій 10-річчю Конвенції Генеральної Асамблеї ООН з прав дитини.

Це запрошення було не випадковим, адже Людмила Кучма патронувала дітей з неблагополучних та малозабезпечених сімей, багатодітних та неповних сімей, сиріт, а також обдарованих дітей, які не мають можливості показати свій талант всьому світу.

За її підтримки, діти, які постраждали від катастрофи на Чорнобильській АЕС мали змогу покращити стан здоров’я, відпочити та оздоровитися в таких країнах як: Єгипет, Ліван, Куба, Ізраїль, Греція, Болгарія, Іспанія і т.д.

Окрім цього, вона заклала основи благодійності в Україні.

Під патронажем Людмили Кучми, з 2001 року в дитячому таборі «Артек» проводиться Міжнародний фестиваль дитячої творчості «Змінимо світ на краще!», куди вільно приїжджають діти з інших країн світу.

Також, Людмила Миколаївна переймалась спортивною діяльністю в країні. Вона взяла під опіку, та вивела на міжнародний рівень параолімпійську збірну України.

За свою діяльність Людмила Кучма має декілька нагород, зокрема: орден Святої Анни 1-го ступеня, орден княгині Ольги 1-го ступеня, орден Св. Миколая Чудотворця та ін.

Катерина Михайлівна Ющенко

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/Iy4bcFjLQ9Y.jpg

Третьою першою леді України стала освічена американка. Її діяльність в якості першої леді України запам’яталась хіба що скандалом.

Катерина Михайлівна народилась у Чикаго, штат Іллінойс, але має глибоке українське коріння. Її батьки познайомились під час Другої Світової війни в Німеччині. Батько, як солдат потрапив у полон, а мати привезли на примусові роботи. Вони обидва були родом з України, батько – з села на Харківщині, мати – з села на Київщині. 1945 року вони побралися, та на батьківщину повертатися не стали, а згодом переїхали у Сполучені Штати Америки.

Катерина Михайлівна закінчила два престижні американські ВУЗи – Джоржтаунський та Чикагський університети за спеціальностями міжнародна економіка та фінанси. Відповідно і кар’єру Катерина починала в Америці. Вона має значний послужний список: працювала представником Українського конгресового комітету Америки в Вашингтоні, спеціальним асистентом управління міжнародних відносин митної служби США, працювала в держ. департаменті США і т.д.

Катерина Михайлівна познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком – третім президентом України Віктором Андрійовичем Ющенко на борту літака з українськими політиками, який прямував в Америку. На той момент, Віктор Андрійович був одружений, і судячи з усього, їх відносини почались ще до його розлучення.

Ходило безліч чуток про Катерину Ющенко, як про шпигунку ЦРУ, які обговорювались на найвищому державному рівні, а також про її фінансові махінації. І скандал за участю Катерини не сприяв розвіянню цих чуток.

В 2006 році з ініціативи Катерини Ющенко було створено благодійний фонд на будівництво великої інноваційної «Дитячої лікарні майбутнього». Кошти на будівництво збирались за рахунок благодійності, тобто кожен охочий міг перерахувати 5 грн (на той момент 1 долар) на рахунок спеціально створеного благодійного фонду. Було зібрано більше 100 млн. доларів на будівництво лікарні, але як це вже традиційно в Україні, будівництво закінчилось на рівні фундаменту, а кошти магічним чином розчинились в повітрі.

Людмила Олександрівна Янукович

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/04408099.jpg

Четвертою першою леді України стала звичайна жінка з Донбасу, з дуже незвичним стилем одягу та  ораторського мистецтва.

Людмила Олександрівна народилась 9 жовтня 1949 року в місті Єнакієве, що на Донбасі.

Зі своїм майбутнім чоловіком – четвертим президентом України Віктором Федоровичем Януковичем познайомились на заводі, де обоє працювали.

За час президентства свого чоловіка, Людмила Олександрівна жила в елітному районі Донецька, в той час, як її чоловік — в елітному пригороді Києва, з коханкою Любов’ю Полєжай.

В основному, перша леді Людмила Олександрівна опікувалася сирітськими будинками Донеччини, і ні на яких світських раутах і закордонних поїздках чоловіка присутня не була. Майже не брала участі в політичному житті країни, окрім першого і останнього разу..але ж якого. Її легендарний виступ в Донецьку, в підтримку свого чоловіка складно забути, навіть якщо дуже хочеться. Декілька її висловлювань стали крилатими.

Після втечі Віктора Януковича, вона залишилась в Донецьку, оскільки з собою він взяв зовсім іншу жінку, а з Людмилою згодом розвівся.

З початком військових дій на Донбасі, Людмила переїхала в Крим, де і живе понині.

Марина Анатоліївна Порошенко

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/60362215_2303343533060413_611606267823128576_o-600x877-1.jpg

П’ята перша леді України. Дипломований лікар кардіолог та ікона стилю.

Марина Анатоліївна народилася та виросла в Києві.

Відносини Марини Анатоліївни та Петра Олексійовича Порошенко — п’ятого президента України почалися в колгоспі, куди вони поїхали збирати врожай. Через рік вони одружились, а через декілька днів після весілля Петра Олексійовича призвали до армії.

За час президенства свого чоловіка, Марина Анатоліївна була «народною» першою леді. Вони брала участь в масових заходах, наприклад, акція до Дня матері в Національному ботанічному саду ім. Миколи Гришка або акція «Зробимо Україну чистою» — по збору сміття на Трухановому острові; виступала на телебаченні – вела телепередачу «В ритмі спорту», де давала поради, як тримати тіло в тонусі.

Також, Марина Анатоліївна відома своїм елегантним стилем одягу. На всі урочисті заходи вона обирала вишукані вбрання українських дизайнерів.

До того ж, Марина Анатоліївна очолювала Український культурний фонд та Благодійний фонд Петра Порошенка.

Крім того, Марина Анатоліївна встигла втрапити у скандал. Вона знялась для обкладинки модного журналу ELLE, в той час, як на Донбасі йшли військові дії, люди не зрозуміли цього вчинку.

Читайте також: Марши и организации: как в Киеве борются за права женщин

Олена Володимирівна Зеленська

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/03/3cMBbsruxDQ.jpg

Шоста, і, на даний момент, остання перша леді України. Перша перша леді України, яка офіційно веде сторінку в інстаграм та має офіційне інтернет-представництво.

Олена Володимирівна, як і її чоловік – шостий президент України Володимир Олександрович Зеленський родом з Кривого Рогу. Вони разом вчились в одній школі, але в паралельних класах, а відносини почали вже в студентські роки, хоча і навчались в різних ВУЗах.

Олена Володимирівна за фахом архітектор, але по спеціальності не працювала. Вона була сценаристом в «95 кварталі», який заснував та очолював її чоловік. Зараз, коли він став президентом, вона інколи редагує його президентські промови.

Олена Володимирівна, має на меті сприяти поширенню української мови у світі. Тому за ініціативи та сприяння першої леді України, у великих світових музеях відбувається переклад аудіо гідів на українську мову. На сьогоднішній день, аудіо екскурсії на українській мові можна почути у віденській художній галереї «Альбертіна», яка відгукнулась на ініціативу першою, також приєдналися: «Азербайджанський музей килима», «Латвійський національний художній музей», віденський «Музей історії мистецтв», лондонський «Тауер», турецькі музеї (Найбільший турецький палац «Долмабахче», музей просто неба «Ефес» та каппадокійський «Національний парк Гьореме»), італійський «Колізей», французький «Версаль», ізраїльський «Яд Вашем» і т.д., переклад все ще відбувається і в інших світових музеях.

Олена Володимирівна ініціювала приєднання України у «Партнерство Біарріц», для досягнення гендерної рівності громадян України у всіх сферах, а також запобіганню гендерно зумовленого насильства та навчати принципам рівності дітей.

Під час локдауну 2020 року Олена Зеленська ініціювала проект «Всеукраїнська школа онлайн», а також опікується покращенням якості харчування в українських школах.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: