Американський університет у Києві: що зміниться для українських студентів

12:45  |  14.01.2022
Київський річковий вокзал

Київський річковий вокзал - місце, де буде розташований “American University Kyiv”

Якісна освіта дає змогу молоді розпочати перспективну кар’єру, однак останні роки можна спостерігати, що все більше українських студентів подають документи не у вітчизняні ВУЗи, а у закордонні. В 2022 році в Україні планують відкрити Американський університет. Що це за навчальний заклад, і чи зменшиться відтік молоді в європейські країни — розповідаємо в матеріалі.

Передісторія

Презентація університету “American University Kyiv”, університет

Презентація університету “American University Kyiv”. Фото/Facebook

“American University Kyiv” буде не першим університетом в Україні з американською програмою навчання і дипломом західного зразка — наразі також у Києві діє американський університет Конкордія, де студенти здобувають бізнес-освіту.

Стосовно вітчизняних ВУЗів, то за рейтингами останніх років чільне місце займає Києво-Могилянська академія, Харківський університет імені Каразіна, Острозька академія та ще декілька навчальних закладів. Однак, незважаючи на те, що рівень освіти і знань, які надають у вітчизняних ВУЗах, значно покращився — попит на навчання за кордоном все ж є, і він не маленький.

25 червня 2021 року депутат Дмитро Білоцерковець опублікував фото з презентації “American University Kyiv”, на якій був присутній і мер столиці Віталій Кличко.

“Освіта – це ключ до життя. Багато хлопців і дівчат мріють отримати американську освіту. Від сьогодні вони мають можливість не їхати до США по освіту, а отримати її тут, в Україні. Це прекрасна ідея та чудовий проект, який має повну підтримку київської влади”, — так очільник Києва прокоментував відкриття Американського університету.

Водночас, суспільство таку ідею прийняло неоднозначно: хтось обурився марним витрачанням коштів, а хтось підтримав цю ідею.

Яким буде Американський університет

Візуалізація “American University Kyiv”, університет

Візуалізація “American University Kyiv”. Фото/Forbes Ukraine

Перш за все, потрібно наголосити про те, що Американський університет буде приватним — про можливість отримання стипендії на навчання чи, можливо, гранту для абітурієнтів поки що невідомо. Однак є інформація, що будуть знижки та субсидія. Студенти починатимуть опановувати науку в новоствореному університеті вже цієї весни 2022 року ( принаймні, так було заявлено) у сфері менеджменту та IT.

Згодом у ВУЗі планують додати такі напрямки навчання, як інженерія, архітектура та дизайн. Викладання буде проводитися на українській та англійській мові, а вступити сюди охочі зможуть і на бакалаврську, і на магістерську програму.

Зважаючи на поставлені цілі та візуалізацію університету, яку можна побачити на фото, можна припустити, що навчання у такому закладі буде дороговартісним і доступним для всіх охочих точно не буде. Втім, якщо зважати на те, що зараз освіта в українських приватних школах коштує від 10 тисяч доларів на рік і вище, в залежності від програми освіти та вибраного напрямку, і вона користується попитом, то “American University Kyiv” має всі шанси стати конкурентом для українських ВУЗів.

Американський ВУЗ буде розташований в будівлі річкового вокзалу на Поштовій площі, тобто в історичному центрі Києва — тут прийматимуть перших студентів вже після реставрації будівлі. До створення цього масштабного проекту були залучені українські та американські інвестори — до останніх належить Курт Волкер, американський дипломат.

Курт Волкер

Курт Волкер

Курт Волкер

Як відомо, Курт Волкер став представником американських інвесторів та, власне, одним із засновників майбутнього університету. Раніше, до 2019 року, він займав посаду представника Державного департаменту США з питань України. До слова, сфера освіти не чужа для Курта Волкера. В період з 2011 по 2019 роки року він керував Інститутом Маккейна Університету штату Аризона.

“American University Kyiv” відкриють у партнерстві з державним Університетом штату Аризона, який, за словами Курта, вже понад 7 років залишається навчальним закладом номер один у країні з питань інновацій та за якістю освіти випереджає славнозвісний Стенфорд і Гарвард.

Відкриття в Україні подібного закладу стало можливим завдяки постанові, яку Кабмін ухвалив в березні 2021 року — вона дозволяє відкривати структурні підрозділи іноземних закладів вищої освіти. Однак тільки за умови, що ті входять до одного з міжнародних рейтингів, зокрема: QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings, Academic Ranking of World Universities — World Top 500 Universities. Додатково ВУЗ має посідати місце в рейтингу не нижче 300-ого з 500.

Конкурент для українських університетів

Українські ВУЗи, університет

Українські ВУЗи

Американський університет має всі шанси скласти гідну конкуренцію для українських навчальних закладів. Причин цьому є багато, однак одна з основних — це якість наданої освіти. На жаль, часто, отримавши бажану спеціальність, вчорашній випускник зіштовхується з тим, що його знання зовсім не актуальні для обраного фаху, а роботодавець, в свою чергу, не може надати робоче місце такому спеціалісту.

Станом на червень 2021 року, кількість зареєстрованих безробітних склала аж 354 тисячі осіб, і це тільки офіційні дані — можна лише припустити, яка цифра за цією статистикою ховається насправді. Частина студентів на початку кар’єри змушена працювати за мізерні кошти, щоб отримати необхідний досвід та мати можливість в майбутньому знайти гідну високооплачувану роботу.

“American University Kyiv” урізноманітнить ринок освіти в Україні та зможе створити здоровий попит на якісні знання, а вибір ВУЗу завжди залишатиметься за студентом, тож сподіваємося, що українські університети будуть активно розвиватися та надавати актуальні знання, орієнтуючись на ринок праці.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: