Відчути прохолоду: топ -15 найкрасивіших фонтанів Києва

14:53  |  30.06.2020
Фонтан "Груша"

Київ можна сміливо назвати містом фонтанів. Різноманітні водограї можна розташовані не лише в центрі, а й у інших районах столиці. Старовинні фонтани, яким більше ста років, фонтани з кольоровими мозаїками, водограї зі скульптурними елементами, фонтанні комплекси з музичним та світловим супроводом, сучасні фонтани незвичної форми та вигляду очікують своїх захоплених глядачів.

Знайомимося з релакс-місцями столиці, де можна відчути прохолоду, помилуватися майстерно виконаними скульптурними роботами та насолодитися світломузичним шоу.

Фонтан «Дюймовочка»

Фонтан "Дюймовочка"

Цей фонтан знаходиться на вулиці Грушевського, 1-а біля Київського академічного театру ляльок.

У центрі світломузичного фонтану розквітла велика бронзова квітка зі скляними елементами, а на ній серед тендітних пелюсток, розмістилась маленька Дюймовочка.

Фонтан особливо красивий увечері, коли вмикається кольорова підсвітка води та квітки. Струмені води висотою до 5-6 метрів переливаються барвами, створюючи казкову атмосферу біля прекрасного замку зі шпилями та вежами з годинниками.

Доповнює водний ансамбль музика, під яку змінюються композиції водограю, та справжнє казкове містечко навколо театру: тут можна зустріти скульптури Мальвіни, Артемона, Буратіно, П’єро, тата Карло та Котигорошка. Тож розташовуйтесь на зручних лавках навколо фонтану та поринайте у подорож чарівною країною.

Читайте також: Межигорье, Ковалевка, Остров Сакуры: топ-7 мест отдыха в Киевской области

Фонтани Термена

Фонтани Термена

Сім старовинних фонтанів, створених на київському заводі Олексія Термена, стали справжньою окрасою та однією з візитівок Києва.

Величні чавунні чаші у вигляді квітки прикрашені скульптурними елементами та створені за проектом архітектора Олександра Шіле. Перший фонтан Термена з’явився на початку 70-х років 19 століття посеред Царської площі, а через декілька років у заводу замовили ще 6 подібних фонтанів.

На кожному з водограїв був надпис, який повідомляє про рік виготовлення фонтану та завод, який його створив. Водограї не тільки прикрашали вулицю та дарували прохолоду, з них дозволялося брати воду для побутових потреб, напоїти коней або ж попити води самому.

З фонтанами Термена пов’язана цікава історія-легенда. Головний майстер ливарного цеху, де виготовлялися фонтани, був дуже сварливою людиною і постійно чіплявся до робітників. Він настільки набрид підлеглим, що вони нишком внесли зміни до левових маскаронів верхнього ярусу, надавши їм людських рис та створивши своєрідну карикатуру брутального чоловіка. Коли Фараон (саме так його називали) побачив готові відлиті фонтани, то дуже розізлився, але вже нічого не міг вдіяти.

Більшість водограїв збереглися до сьогодні і залишились на своїх місцях. Знайти знамениті фонтани можна біля Золотих воріт, в Маріїнському парку, у міському саду, у сквері на площі Івана Франка.

Деякі фонтани демонтували: фонтан з Європейської площі та площі Льва Толстого. Водограй з Софійської площі переїхав у сквер на вулиці Олеся Гончара. Окрім великих, існують і два маленьких фонтани: у сквері на Михайлівській площі і в Поліцейському садку.

Фонтани на Майдані Незалежності та Хрещатику

Фонтан на Майдані Незалежності

Центр столиці щедро прикрашений водограями: Великим фонтаном і Малим фонтанним комплексом, фонтанами «Водяна куля», «Засновники Києва», «Каскадний» та «Хрещатик» на вулиці Хрещатик, 25.

Фонтани оснащені світловим супроводом і радують гостей та мешканців столиці не тільки вдень, а й увечері. А «Великий» і комплекс фонтанів «Малий» мають ще й музичний супровід, створюючи неймовірну атмосферу красивим світломузичним шоу.

Русанівські фонтани

Русанівські фонтани

Головна прикраса Русанівського житлового масиву – комплекс світломузичних фонтанів, що як барвисті квіти, розквітають на воді. Особливо красиві фонтани увечері, коли не тільки дарують приємну прохолоду, а й переливаються кольорами та «грають» струменями води під музику.

З’явилися водограї ще у 70-х роках минулого століття. Відпрацювавши декілька десятків років фонтани почали працювати з труднощами. Струмінь води, який колись підіймався до 30 метрів, тепер ледве сягав двох. Через несправності та зношеність механізмів навесні запрацювали лише шість фонтанів з десяти.

З 2013 року фонтанний комплекс не запускався та потребував серйозної реконструкції. На щастя, ансамбль Русанівських фонтанів оновили. У 2016 році запустили 8 фонтанів, які знову почали радувати мешканців та гостей столиці. А влітку 2017-го року відновили свою роботу ще 4 водограї.

Тож тепер можна запланувати релакс-вечір та насолодитися незабутнім світломузичним шоу 12 фонтанів!

Фонтан в сквері Гейдара Алієва

Фонтан у сквері Гейдара Алієва

Відчути себе в Азербайджані, не виїжджаючи з Києва? Це можливо у сквері імені Гейдара Алієва, що знаходиться біля посольства республіки Азербайджан у Києві.

Неповторну атмосферу створює ландшафт зі схилами, на яких квітнуть магнолія, акація, сакура, ростуть клен, тис, слива, айва, барбарис, кизильник. На задньому плані парку видніється копія фрагменту Бакинської кріпосної стіни, яка нагадує частинку справжнього східного замку.

Перлиною скверу є цікавий фонтан-килим, що символізує достаток та багатогранність азербайджанської культури. Викладений муранським склом та керамічними елементами, він є унікальною і єдиною в світі копією знаменитого килима «Шейх Сафі» (один із найбільших та найдавніших килимів світу, вершина азербайджанського килимарства) зі збереженням оригінальної величини виробу. Водоспад стікає по рівній мозаїці та прямує спокійним каскадом вниз до невеликого басейну.

У сквері можна знайти карту Азербайджану, висаджену з квітів, та побачити пам’ятник Гейдару Алієву – політичному діячу, президенту Азербайджану у 1993 —2003 роках.

Парк особливо прекрасний ввечері, коли вмикається освітлення ліхтарів та підсвітка фонтану, створюючи відчуття справжньої казки. Тож можна зручно влаштуватись на лавках і споглядати красу цього чарівного місця.

Комплекс фонтанів «Зорі та сузір’я»

Комплекс фонтанів "Зорі та сузір’я"

Мозаїчний комплекс фонтанів біля Палацу дітей та юнацтва не працював 40 років і нарешті відновив свою роботу у 2019 році після реконструкції.

Фонтан «Зорі та сузір’я» створили художники Володимир Мельниченко та Ада Рибачук. Особливу цінність архітектурній композиції з басейнами та фонтанами надає монументальна мозаїка, яка є пам’яткою модернізму.

Водограй з мозаїками дійсно заворожує своєю незвичністю, а увечері струмені води забарвлюються у різноманітні кольори та відтінки веселки.

Фонтан в Парку партизанської слави

Фонтан у Парку партизанської слави

У червні 2020 року в оновленому парку Партизанської слави запрацював пішохідний світломузичний фонтан.

Він складається з 5 арок, вода в яких рухається в двох напрямках: спадає кольоровим водоспадом вниз або ж б’є струменями знизу.

Наразі тестують різні програми водограю, створюючи цікаві візерунки з води. Палітра кольорів фонтану та можливість пройти під струменями води викликає особливий захват у дітей.

Читайте також: Дух шестидесятников: путеводитель по советским мозаикам Киева

Фонтан в «Саду каменів» на Оболонській набережній

Фонтан в саду каменів

Родзинкою «Саду каменів» на Оболоні є великий гранітний фонтан діаметром  близько 11 метрів.

В центрі фонтану сховалися від дощу троє дівчат: знаходячись під парасолькою, вони радісно ловлять дощові крапельки.

Увечері водограй підсвічується, даруючи прохолоду та естетичну насолоду всім перехожим.

«Фонтан бажань»

Фонтан бажань

«Фонтан бажань» знаходиться на одній із стін елітного готелю «InterContinental». Настінний водограй складається із 21 позолоченої чаші, на яких зображена грецька богиня перемоги Ніка. Над кожною чашею розташована голова грифона, з якої вода тече у чашу.

Загалом фонтанний комплекс складає 5 метрів у висоту. Існує легенда, що фонтан сприяє здійсненню бажань, тож все більше людей приходять не тільки помилуватися красою водограю, а й загадати біля нього бажання.

Фонтан «Груша» на Позняках

Фонтан "Груша"

Фонтан із великою блискучою грушою в центрі композиції з’явився в парку «Позняки» у 2012 році. Груша має 4 метри у висоту та зроблена із нержавіючої сталі, віддзеркалюючи на своїй поверхні навколишній ландшафт та струмені води навколо неї. Увечері фонтан підсвічується та змінює висоту струменів води під ритм музики.

За словами автора, скульптора Олексія Золотарьова, поділена на 7 нерівних сегментів груша є символом об’єднання та руйнування одночасно, а динамічні лінії та неоднакові частини об’єкту символізують шлях людини до гармонії та досконалості.

Фонтан біля Національної опери України

Фонтан біля Національної опери України

Оновлений і відреставрований у 2016 році фонтан біля Національної опери вдень працює в звичайному режимі, а ввечері переливається кольоровими струменями під музику.

Світлодіодне підсвічування фонтану грає різноманітними відтінками і передає безліч кольорів залежно від звукових частот.

Центральний струмінь може сягати 15 метрів у висоту, а допоміжні – до 6-8 метрів. Доповнює світлове шоу відібрана музика, яку підбирали разом з режисерами Національної опери. Під час виконання Гімну України водограй забарвлюється у кольори українського прапора.

Фонтани на Пейзажній алеї

Фонтани на Пейзажній Алеї

Пейзажна алея, створена талановитим скульптором Костянтином Скритуцьким, радує дітей та дорослих мальовничими краєвидами, казковими персонажами, цікавими скульптурами та фонтанами.

Прогулюючись доріжками парку, можна знайти водограї «Закохані зебри», «Слоник» та «Гривня».

Фонтан «Перлина»

Фонтан "Перлина"

На вулиці Великій Житомирській, у дворі одного з бізнес-центрів, «сховався» маленький красивий фонтан.

На мушлі посеред водограю сидить красуня-дівчина, тримаючи у руках перлину. Звідси і його назва.

Фонтан «Самсон»

Фонтан "Самсон"

Один з найдавніших водограїв Києва знаходиться на Контрактовій площі. Вважається, що басейн з водою існував на цьому місці ще за часів Київської Русі.

Пізніше тут створили альтанку, посередині якої стояв янгол із чашею. Саме з неї текла вода. Згодом фонтан оздобили сонячним годинником за проектом викладача Києво-Могилянської академії П’єра Брульона. У 1811 році під час пожежі фонтан сильно постраждав, але був відреставрований.

Скульптура Самсона з левом з’явилася у 1749 році. ЇЇ автор — архітектор Іван Григорович-Барський. Фонтан розібрали і прибрали з площі у 1934-му році.

Тільки через півстоліття, готуючись до святкувань, присвячених 1500-річчю Києва, маленький водограй і альтанку відтворили, опираючись на зразок стародавньої копії з музею.

Читайте також: Фауна: топ-10 муралов Киева с изображением животных

Фонтан біля Київського річкового вокзалу

Фонтан біля Київського річкового вокзалу

На Поштовій площі перед Київським річковим вокзалом знаходиться світловий фонтан.

Вдень тут можна відпочити, зручно розташувавшись на лавках довкола водограю, а з настанням сутінок споглядати яскраве світлове шоу.

Тетяна Василенко

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: