Валентина Саніна-Шлее — киянка, що підкорила Голівуд

16:08  |  12.11.2021
Валентина Саніна

В Україні багато хто знає про італійського кутюр’є Валентино Гаравані («Valentino») і мало хто – про киянку Валентину Саніну-Шлее, яка з 30-х по 50-ті роки ХХ століття була однією з найвідоміших і найуспішніших модельєрок в США. Її сукні носили Глорія Свенсон, Полетт Годарр, Грета Гарбо, а салон «Valentina» був одним із найпопулярніших у Нью-Йорку.

Мрія про акторську кар’єру

Валентина Саніна

Про доеміграційний період життя Саніної відомо дуже мало. Народилася вона в 1899 року в Києві, хоча існують і інші ймовірні дати народження. До прикладу, 1894 чи 1904 роки. Останній пояснюється тим, що Валентина, як і Коко Шанель, полюбляла приховувати свій справжній вік на користь більш молодшого, а на 1894-му наполягали деякі журналісти.

Дівчина походила з освіченої, але не дуже багатої родини. З самого малечку мріяла стати актрисою, тому закінчивши одну їх київських гімназій, Валентина Саніна вступила на драматичні курси, після закінчення яких стала досить успішно пробувати себе на сцені.

Читайте также:Обладательница Оскара: история художницы по костюмам Варвары Каринской

Муза Вертинського

Валентина Саніна

У 1918 році Валентина переїхала до Харкова, де продовжувала працювати театральною актрисою. Одного разу, у кабаре при харківському Будинку артиста вона познайомилася з Олександром Вертинським та одразу вразила його своєю красою. Про їхню першу зустріч він пізніше згадував:

«Она была очень эффектна, эта женщина. Ее голова была точно в золотой короне…. она была похожа на пушистую ангорскую кошку… Я понял, что погиб, но без боя сдаваться не собирался»…

Його увага дівчину лестила, але не більше. Незабаром Вертинський поїхав на гастролі до Одеси, а Саніна відправилася до Криму. Письменник ще довго не міг забути Валентину, присвячував їй романси, навіть через багато років вже одруженим писав про неї вірші.

«Где теперь вы вянете, старея?
Годы ловят женщин в сеть морщин —
Так в стакане вянет орхидея,
Если в воду ей не бросить аспирин

Хорошо, что вы не здесь, в Союзе
Что б вы делали у нас теперь, когда
Наши женщины — не вампы, не медузы,
А разумно кончившие вузы

Воины науки и труда!
Как вы были мне когда-то близки!
Как от вас кружилась голова!»

Одруження та емірація

Валентина Саніна з чоловіком

У Криму вона познайомилася із підприємцем Георгієм Шлеєм та вийшла за нього заміж. Подружжя поїхало до Туреччини, потім до Греції, Італії, Франції, а згодом перебралося до Америки.

У Нью-Йорку Георгій (уже Джордж) почав грати на біржі, непогано заробляв, а згодом став успішним театральним імпресаріо. Валентина ж спочатку пробувала себе актрисою, працювала продавцем, манекенницею, а потім почала займатися дизайном одягу власного виробництва.

Читайте также: Властелины подиумов: топ-7 признанных в мире киевских дизайнеров одежды

«Сукні від Валентини»

Valentina

У 1928 році вона відкрила у Нью-Йорку свій будинок моди «Valentina Gowns» («Сукні від Валентини»), який незабаром став дуже популярним серед голлівудської богеми. Серед її клієнтів були Кетрін Гепберн, Пола Негрі, Гертруда Лоуренс, Глорія Свенсон та багато інших відомих людей.

Вона ввела в моду китайські жакети, сукні з японськими поясами-обі, вуалі, тюрбани, сукні та пальта з капюшонами, спідниці-брюки, капелюхи-кулі і багато чого іншого.

«Диктатор» моди

Валентина Саніна

В спілкуванні зі своїми клієнтками Валентина була справжнім диктатором. Вона буквально нав’язувала їм фактуру чи фасон, пропонувала спеціально створені до нього аксесуари, не звертала уваги ані на прохання, ані на вимоги замовниць. Окрім цього, голлівудські суперзірки часто отримували з її ательє зовсім не ті вбрання, які замовляли, тому що дизайнерка завжди все перекроювала та переробляла на власний смак.

До речі, вона терпіти не могла туфлі на високих підборах, тому якщо клієнтки відмовлялися зняти їх і одягнути одяг від «Valentina Gowns» з елегантними балетками, модельєрка просто відмовлялася їх обслуговувати.

Читайте также: Дизайнер Сергей Махно: «Ты либо побеждаешь, либо проигрываешь»

«Не май друга вірного, не будеш мати зрадного»

Валентина Саніна і Грета Гарбо

Одного разу поріг її салону переступила Грета Гарбо, яка незабаром стала її постійною клієнткою, а згодом і найкращою подругою. Вони любили проводити разом час, відпочивати, жартувати, а так як були дуже схожі зовні, то іноді полюбляли видавати себе на публіці один за одного. Їх дружба могла була бути вічною, якби не одне але…

Існують дані, що якось під час примірки чергової сукні Гретою Гарбо до кімнати ввійшов Джордж Шлее, як раз у ту мить, коли зірка екрану була практично голою. Ця зніяковілість обернулася спочатку тісною дружбою втрьох, а потім і подружньою зрадою. Коли роман між Джорджем Шлее і Гретою Гарбо став очевидним, то чоловік вирішив не подавати на розлучення, а просто придбати ще одну квартиру в тому ж будинку, де жила Валентина.

Нещасливе кохання

Валентина Саніна

Роман між Гарбо та Шлее закінчився трагічно: в 1964 році під час їх спільної подорожі до Парижу, у Джорджа стався серцевий напад. Лікарі, замість надавати допомогу, задивилися на Гарбо і просили у неї автографи. Чоловіка врятувати не вдалося.

Саніна-Шлее остаточно розірвала всі стосунки з Гретою Гарбо. Вона вважала її винною в смерті Джорджа. Більше того, після його смерті з’ясувалося, що більшість спадку він відписав саме Гарбо. Але як не дивно, колишні подруги продовжували жити в одному будинку. Існують дані, що обидві жінки спеціально платили консьєржу, щоб той не допускав навіть випадкових їхніх зустрічей.

Трагічна й символічна дата

Одяг від Валентини Саніної

Валентина Саніна-Шлее прожила довге й насичене життя, хоча останні свої роки проводила досить скромно. Трагічним й водночас символічним є те, що ховали жінку 18 вересня 1989 року в 84-й День народження Грети Гарбо.

14-го та 15-го грудня 2012 року на аукціоні «Julien’s» відбувся розпродаж речей Грети Гарбо. З молотка були продані капелюшки, пальта та сукні, причому, на кожній третій речі стояв лейбл «Valentina».

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: