Розмовляй українською: цікаві інтернет-ресурси для вдосконалення рідної мови

09:00  |  06.04.2022

Сьогодні все більше українців переходять на українську мову. Комусь доводиться навчатися майже з нуля, а хтось просто хоче відточити майстерність. До вашої уваги представлено список ресурсів, що допоможуть у вдосконаленні солов’їної.

Лайфхаки українською

Це ютуб-канал, що у цікавому форматі розповідає про різні тонкощі української. Ненавиділи нудні шкільні підручники? Тоді цей ресурс прийдеться вам до вподоби. Ведучі не просто розповідають матеріал, а відігрують кумедні життєві сценки. Ви просто дивитися виставу та, не гаячи часу, дізнаєтесь щось важливе про мову. Наочні приклади, проста подача інформації та гумор сприяють швидкому засвоєнню. Кілька коротких роликів на день, і ось ви вже знаєте, як гарно привітати близьких зі святами, як замінити іншомовні слова українськими, у чому різниця між усмішкою та посмішкою. Цей ресурс навчить вас багато чому — навіть правильно та виразно лаятись українською!

Р. I. Д.

Як би почати говорити так, щоб всі дивувалися багатству вашого словникового запасу? Мобільний додаток Р.І.Д. допоможе здійснити це, не докладаючи великих зусиль. Кожен день програма буде надавати вам три слова та пояснювати їх значення. Чи знаєте ви, що таке «громовиця?» Якщо ні — нічого страшного, дізнаєтесь разом з іншими цікавими словами. Три слова не складно запам’ятати, їх можна навіть переглянути, поки стоїте в черзі в магазині. Але лише місяць, і таким непомітним чином ви вивчите вже цілих 90 нових слів. А якщо раптом щось забудеться, можна зазирнути у словник зі всім пройденим матеріалом.

Лайфхаки з української мови

На цьому сайті представлено 16 розділів, які містять зрозуміло викладені правила української. Сподобається тим, хто полюбляє структурований матеріал, такий як таблиці та короткі конспекти. Звірятися з ними час від часу — звучний спосіб почати говорити та писати грамотно.

Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків

Словотвір

Цей ресурс допоможе збагатити вашу лексику. Жодна мова не обходиться без запозичених слів, але ж чим більше в нас власного — тим краще. Користувачі сайту пропонують свої варіанти заміни запозичених слів, переможець обирається голосуванням. Обрання будь-якого варіанту більшістю не гарантує, що слово сподобається особисто вам, та ви захочете його використовувати, але ми впевнені, що хоча б кілька вас обов’язково зацікавлять. Може, «голіциць» замість іншомовного «топлес» оцінять не всі, але чому б не використати таке гарне «світлина» замість банальної «фотографії?»

Офіційний сайт української мови

Хтось, хто не полюбляє все офіційне та серйозне та пов’язане зі шкільною освітою, на цьому пункті, напевно, зітхне. Так, тут є навіть шкільні підручники, а ще правила чинного правопису, інформація про діалекти, історія української мови, поради для підготовки з ЗНО та інше. Сайт буде доброю знахідкою для тих, хто настроєний вести конспекти та наполегливо вчитися. Але і всім іншим може бути корисно зазирнути. Наприклад, цікавий розділ «Антисуржик», в якому ви знайдете пари слів суржиком та українською. «Гребішок» чи все ж «гребінчик?» «Вішалка» чи «вішак?» Краса мови проявляється в повному обсязі тільки тоді, коли вона чиста, тому варто знати, який варіант правильний.

Moва.інфо

Цей ресурс пропонує електронний підручник української мови в можливістю інтерактивного тестування. Доступна також онлайн-гра «Угадайко», де пропонується відгадувати слова, сховані за білими квадратиками. Таким чином можна вдосконалити свої знання щодо української географії та граматику.

Читайте також: Кіберфронт — чому не всі чоловіки корисні на фронті

Тренажер з правопису української мови

На цьому сайту ви знайдете правила з українського правопису, а також тренажер для виконання завдань. Наприклад, вам запропонують вставити потрібні пунктуаційні знаки або виправити орфографічні помилки. Тренажер перевірить завдання. Якщо відповідь виявиться неправильною, то спробувати ще раз можна буде стільки, скільки потрібно. Врешті решт, завжди можна скористатися підказкою.

Є-Мова

Є-Мова — це освітня платформа, яка має на меті створити українськомовний культурний простір. Тут ви можете пройти різноманітні курси, що допоможуть у вивченні та вдосконаленні мови.

Курси розраховані на різні рівні володіння мовою, тож підійдуть і впевненим користувачам, і тим, хто тільки починає. Дізнатися свій рівень можна на сайті, для цього потрібно зареєструватися на порталі та пройти тест. Наприкінці навчання є можливість отримати сертифікат. Курси повністю безкоштовні!

Читайте також: Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти

Словопедія

Тут ви знайдете тлумачні словники з української мови. Крилаті вислови, словник-антисуржик, словник українського сленгу та інші.

Дарина Левицька

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: