Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків

19:00  |  05.04.2022
Крим

Крим — цей квітучий півострів на узбережжі Чорного моря до 2014 року був одним з популярних туристичних напрямків в Україні. Сюди їздили відпочивати родинами, купатися досхочу, ласувати черешнями і солодкою ватою. Однак все змінилося в 2014 році — тоді, скориставшись зміною влади в Україні, росія вкотре почала окуповувати чужі території. В Крим зайшли так звані “зелені чоловічки”, які насправді були представниками армії рф. Як змінився Крим від початку окупації — розповідаємо в матеріалі.

Місце художників

А. І. Куїнджі. Море. Крим. 1898—1908

А. І. Куїнджі. Море. Крим. 1898—1908

Крим завжди захоплював своїми природними ландшафтами, тож не дивно, що саме тут черпали натхнення художники. В давнину на території Криму жили скіфи, які були відомими своїми ремеслами, зокрема ювелірними уміннями, тож творчості та духу свободи цьому місцю не позичати. До слова, Крим часто поставав на пейзажах українського художника Архипа Куїнджі, який народився в Маріуполі.

В 2022 році російські окупанти знищили будівлю художнього музею імені Куїнджі. На щастя, оригінальних картин там не було, тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова. Однак в музеї знаходилися роботи інших відомих українських художників, зокрема Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської. А також Михайла Дерегуса, Андрія Коцки, Миколи Бендрика, Леоніда Гаді.

Пектораль із Товстої Могили

Пектораль із Товстої Могили

Крим часто притягував до себе відомих митців — тут любили проводити вакації науковці, історики та письменники. Так було б й надалі, якби не одне але — Друга світова війна та радянська тоталітарна машина, яка в усьому вбачала вигоду для політичної верхівки.

Так відбулося і з Кримом — півострів став місцем для викачування ресурсів. Крім того, із цих земель радянська влада депортувала кримськотатарський народ, а також інші національні меншини — болгар, вірмен, греків. Таким чином, у складі РРФСР Крим перебував менше 30 років, але в 1954 році Кримську область передали до України, тоді УСРР. Одна з причин такого “щедрого жесту”- необхідність післявоєнної відбудови півострова, чим, власне, й занялась Україна.

Читайте також: «Ніколи знову»: чому уряд Угорщини підтримує росію

Український Крим з російським “приданим”

Кримські татари під час повторного виселення з Криму у 1960-ті роки

Кримські татари під час повторного виселення з Криму у 1960-ті роки

Українські дослідники вже неодноразово доводили, що передача Криму в руки України була зумовлена післявоєнною руїною та браком робочої сили після депортації кримських татар, яких примусово виселяла радянська влада. До слова, росія назвала це “етнічною чисткою”.

Повертаючись до передачі Криму, яку в росії ознаменували, як “дарунок Хрущова”.
Власне, ні про який дарунок мова йти не могла, тому що Крим після війни був у вкрай занедбаному стані: розбомблена інфраструктура, відсутність банальних благ та економічний занепад. Зауважимо, що після депортації татар, які були працьовитими людьми, рф оселила тут росіян, які, натомість, не мали жодних навичок господарювання в степових зонах Криму.

Більше того, навіть вирощування кукурудзи стало для них проблемою. Тож, щоб позбавитися лишнього клопоту та отримати притік “робочої сили”, було прийнято рішення включити Крим до України.

Читайте також: Життя в окупації: Львів у Другій світовій війні

Втім, росія продовжувала політику зросійщення. Випускників навчальних закладів з російської глибинки скеровували працювати до Криму, а молодих фахівців-українців переважно відправляли на роботу в інші області СРСР. Такі дії рф були спрямовані на те, щоб максимально зменшити чисельність українців на території Криму.

20 січня 1991 року на хвилі перебудови у Кримській області відбувся референдум, за підсумками якого Криму було повернено статус автономної республіки. В 1992 році проросійська влада Криму вперше спробувала відокремитись від України, прийнявши «Акт про проголошення державної незалежності Республіки Крим», але ВРУ визнала цей акт таким, що суперечить Конституції України.

Потім були інші спроби, але вони зазнавали провалу, адже попри все Крим став домом для тисячі громадян України. Крім того, туди повернулися кримські татари, які пам’ятали геноцид, який розв’язала проти їхнього народу росія.

Читайте також: Падіння росії: молоко в бідонах, битви за цукор і Чебурнет

Вклад України в Крим

Загалом у складі УРСР та її правонаступниці України Крим станом на 2014 рік перебував уже 60 років. За оцінками першого Президента України Л. Кравчука, лише за роки незалежності, з 1991 р. Україна вклала в Крим близько 100 млрд доларів США. За керівництва України Крим відновився та став частиною світового туристичного маршруту. Крім того, процвітав аграрний сектор, функціонували виноробні, чимало продукції йшло на експорт.

Крим став багатокультурним, адже тут було християнство, сповідували іслам, буддизм та вірили в Бога та Аллаха. Втім росія, побачивши, що півострів став економічно процвітаючим та незалежним, не могла залишити його в спокої. Вона задовго до 2014 року готувала там своїх людей, які в потрібний момент просто взяли автомати в руки та принесли “русский мир” — смерть, катування, тортури та поневолення.

Від початку окупації півострова переслідувань почали зазнавати кримські татари та українці. Почалися проблеми з водопостачання, яке забезпечувала Україна, натомість росія тільки обіцяла світле майбутнє, а насправді просто виснажувала півострів, адже вона не здатна будувати та розвивати. росія вирубувала ліси в заповідниках та знищувала природні ландшафти. За роки анексії вона не покращила архітектурний ансамбль, не поновила інфраструктуру, не поремонтувала дороги — вона знищувала наявне та перетворила Крим в занедбане місто.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків […]

  2. […] Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків […]

  3. […] Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: