Ринок нерухомості: що відбувається з житлом у столиці

18:00  |  02.08.2022
житло

Житло у столиці ніколи не було дешевим, адже, купуючи чи орендуючи тут житло, люди отримували можливості. Однак, з початком повномасштабної війни, ринок нерухості змінився, і це має відношення не тільки до Києва, але й загалом до України. Ціни на орендоване житло почали різко збільшуватися, але є нюанси. Про ринок нерухомості сьогодні й будемо говорити.

Що було з житлом до повномасштабного вторгнення?

Столиця завжди вабила до себе людей, адже кожен тут міг знайти безліч можливостей для розвитку: затишні ресторани, хороші умови для дітей, включно зі школами та приватними ліцеями. Ці та інші блага життя привертали молодь. До повномасштабної війни ціни на однокімнатну квартиру не в самому центрі столиці, але із близькістю до метро стартували від 700-800 тисяч гривень. Попит був як на новобудови, так і на житло вторинного ринку.

Оренда у столиці теж коштувала немало, а чимала частина орендодавців надавали перевагу оплаті у валюті. Так, наприклад, ціна на однокімнатне житло у центрі столиці коливалася в районі 10-20 тисяч гривень за місяць, якщо мова йде про новобудову. На вторинному ринку можна було знайти і бюджетніші пропозиції, однак були свої нюнси — це віддалені райони столиці, погана транспортна розв’язка чи інше.

Удар по кишеням оренадарів і охочих придбати власне житло завдала і пандемія коронавірусу. Тоді попит на житло зріс, а з ним збільшилася й ціна. Також містяни почали частіше придивлятися до оренди заміських будинків, адже вартувала така розкіш в середньому 20 тисяч гривень на місяць.

Читайте також: «Живі» будинки у Києві — як у світі впроваджують вертикальне озеленення

Ринок житла і повномасштабне вторгнення

До 10 березня зі столиці виїхало близько 2 мільйонів людей — таку статистику наводив мер столиці Віталій Кличко. Своєю чергою це спричинило чималий обвал цін на орендоване житло. Варто зауважити, що чимала частина українців, рятуючись від війни, переїхала на захід України, а вже звідти люди або продовжували свій шлях далі закордон, або ж залишались у містах та селах.

Війна спричинила спекуляцію на цінах житла та активізувала шахраїв. У відносно безпечних регіонах України почали масово збільшуватися ціни на житло. Так, однокімнатна квартира в Чернівцях могла вартувати 1000 доларів за місяць — схожа ситуація з нерухомістю спостерігалась і в інших областях.

На початку травня, коли російські війська із поразкою відійшли від столиці, ситуація із ринком нерухомості потроху почала стабілізуватися. Тепер зняти квартиру за 100 доларів вже не вийде. Сказати, що в Києві стало безпечно — не можна, адже зараз вся територія України під загрозою. Однак, ближче до літа відбувся сплеск цін на новобудови, і якщо у лютому ціна за м² у новобудовах Києва становила 35 700 гривень, то вже у червні ціна сягнула майже 45 тисяч за м².

Експерти таку ціну обґрунтовують тим, що сучасні будинки більше захищені. Майже у кожній споруді є підземний паркінг, який може служити укриттям у разі повітряної тривоги. Натомість, будинки старого фонду можуть запропонувати здебільшого лише погано обладнані підвали, дебела частина з яких — непридатна для використання, адже ремонти там не проводилися роками.

Крім того, таке укриття може бути смертельним, так як в разі обвалу будинку люди не зможуть вибратися назовні. Тож логічно, що наразі більшим попитом почали користуватися саме сучасні ЖК. Водночас, говорячи про майбутнє будівництво ЖК, влада наголошує, що високі будинки також становлять загрозу — на всю столицю є лише декілька пожежних машин із устаткуванням, яке дозволяє дістатися на верхні поверхи багатоповерхівок.

Читайте також: Тактмед та військова підготовка: де у столиці підготуватися до бойових дій: курси, семінари

Що кажуть фахівці про майбутнє на ринку нерухомості?

За прогнозами ріелторів, ціни на купівлю житла в столиці перевищать довоєнний рівень, і навряд чи повернуться. Причин тому декілька, але одна з основних — це курс долара та євро, які майже зрівнялися в ціні. Попит на новобудови також зросте, адже це житло вважають якіснішим та довготривалішим. Єдине, до чого варто придивлятися потенційним покупцям — добросовісність забудовника. Обирайте перевірених.

Стосовно оренди — думки розділяються. Чимало людей, які вимушено переїхали зі столиці, а до цього орендували житло, залишилися на заході України, і навіть задумалися про купівлю нерухомості там. Таким чином, у столиці пропозицій на оренду житла стало більше, ніж попиту на те саме житло. Зауважимо, що позитивним явищем для столичного ринку нерухомості є відновлення бізнесу та релокація багатьох підприємств — це створюватиме робочі місця, а з ними і попит на купівлю і оренду квартир.

Водночас, за інформацією мера Києва, вже близько 3 мільйонів містян повернулися до міста, тож орендодавцям не слід хвилюватися про відсутність прибутку. Втім, слід уникати спекулювання на цінах, адже чимало недобросовісних власників намагалися цілеспрямовано здати своє житло за цінами, які в декілька разів перевищували ринкові.

Читайте також: Які зміни чекатимуть Україну при вступі в Євросоюз

Післявоєнна побудова

Ціни на нові квартири зростають не лише в Києві, але й загалом на всій території України. У столиці будівництво відновили приблизно 40% забудовників, тоді як у Рівному та Черкасах — вже 90%. Однак ще декілька місяців тому частина Київщини була окупована росіянами, тож 40% — це вже чудовий показник. Наразі він росте у геометричній прогресії.

Попри те, на новобудови не вистачає покупців, українці масово втратили роботу, а з ними і заощадження, які довелося витрачати або на життя в Україні у перші місяці війни, або на проживання закордоном. Низький попит змусить забудовників стримувати ціну на житло.

До війни почала користуватися популярністю і заміська будова — ціни на житло там не нижчі, однак з плюсів виокремлюють власне подвір’я, чисте повітря та фермерські продукти. Втім, зараз попит на таку нерухомість дещо спав. Люди надають перевагу життю в місті — тут є метро для укриття, інфраструктура та робота, попит на яку зараз перевищує пропозицію. В середньому станом на липень 2022 року в Києві на одну вакансію претендували 10 фахівців.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: