У Києві затримали злочинців, які виманили у чоловіка 10 млн гривень, представившись правоохоронцями

14:10  |  02.09.2024
У Києві затримали злочинців, які виманили у чоловіка 10 млн гривень, представившись правоохоронцями

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Зловмисники представились правоохоронцями, залякали чоловіка кримінальною відповідальністю за вигаданий злочин, та змусили перерахувати на криптогаманець 10 млн грн у криптовалюті. Кіберполіцейські та працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції затримали фігурантів. Фігурантам оголосили підозру. Їм загрожує до 12 років вʼязниці.

Джерело: Поліція Києва

У травні до поліції звернувся 20-річний засновник онлайн-бізнесу та повідомив, що невідомі чоловіки, представившись правоохоронцями, залякали його і змусили перерахувати 250 тисяч доларів у криптовалюті.

Оперативники внутрішньої безпеки та кіберполіції Нацполіції встановили, що четверо зловмисників, вирахувавши орієнтовний дохід підприємця, вирішили нажитися. Змовники представились правоохоронцями та висунули потерпілому вигадані звинувачення у співпраці з росією.

Вони залякували чоловіка тривалим ув’язненням за сфабрикованою справою у державній зраді та запропонували «вирішити питання» за 250 тисяч доларів, обіцяючи закрити вигадану «справу».

Ділки змусили потерпілого передати вимагачам власні криптоактиви у сумі 250 тис. USDT, що в еквіваленті перевищує 10 млн грн.

Того ж дня зловмисники обготівкували привласнені кошти за допомогою одного з обмінних сервісів.

Співробітники підрозділу внутрішньої безпеки та фахівці з кіберполіції ідентифікували вимагачів, які, як виявилось, не мали жодного відношення до правоохоронних структур.

Кіберполіцейські простежили рух криптоактививів від потерпілого до безпосередньо фігурантів і зафіксували цифрові докази протиправної діяльності.

Спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП у Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури були встановлені особи чотирьох мешканців столиці та Київської області, та сплановано операцію з їхнього затримання.

Поліцейські провели на території Києва, Київської та Черкаської областей низку одночасних обшуків за місцями проживання і реєстрації аферистів і членів їхніх родин, а також у їхніх транспортних засобах.

Вилучені банківські картки, компʼютерну техніку, мобільні телефони, автомобілі преміумкласу, підробні посвідчення журналістів та членів громадських формувань з охорони порядку, амуніцію, готівкові кошти загальною сумою майже 7 тис. доларів і понад 63 тис. грн.

Поліцейські оголосили підозру за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі у суді вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Перевіряється їхня причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Проводяться слідчі дії з метою встановлення можливих спільників фігурантів. За результатами можлива додаткова кваліфікація.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: