11% українців вважають, що Україна і росія мають бути «дружніми» державами

15:00  |  02.08.2022
Україна

Абсолютна більшість українців – 79% – вважають, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами та митницями. Однак, 11% вважають, що Україна і росія мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць. Також лише 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу.

Джерело: КМІС

Порівняно з періодом перед повномасштабним вторгненням (станом на лютий 2022 року) з 44% до 79% зросла частка тих, хто вважає, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами і митницями. Натомість з 48% до 11% стало менше тих, хто виступає за «дружні» відносини між країнами. Також з 5% до 1% знизилася частка тих, хто виступає за об’єднання в одну державу.

Водночас, у всіх регіонах переважна більшість (від 86% на Заході до 70% на Сході) вважають, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами і митницями. По-друге, у всіх регіонах порівняно з лютим значно зросла частка тих, хто виступає за закриті кордони. Зокрема, якщо на Півдні і Сході ще в лютому більшість виступали за «дружні» відносини, то зараз переважна більшість вважає, що між Україною і росією мають бути візи та митниці.

Результати останніх соціологічних досліджень засвідчують, що в різних аспектах українці остаточно прощаються з російською імперією. У випадку бажаних відносин з росією українці пройшли умовних три етапи: спочатку в період до 2013 року, тобто до початку Революції Гідності, упевнено знижувалася частка тих, хто прагнув об’єднання України і росію в одну державу.

Таких ще в квітні 2008 року було 20%, а в листопаді 2013 року – лише 9%. Утім, частка тих, хто відстоював «закриті» кордони лишалися незмінною на рівні 10-12%, тобто частина українців перейшли від ідеї «об’єднання» до ідеї «дружніх відносин».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: