Повторний наступ на Київ можливий? Думки експертів

08:36  |  17.10.2022
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/239510.jpg

24 лютого 2022 року російська федерація під приводом військових навчань стягнула війська регулярної армії до кордонів з Україною, і почала повномасштабне вторгнення, як зі сторони півночі — з Білорусі (попри завіряння бацьки “да я никогда, вы же знаете, что я никогда”), так і зі сторони сходу — безпосередньо з рф, і навіть зі сторони моря — з Криму.

Пройшло майже 8 місяців з початку війни. Українські воїни відвоювали наші північні та північно-східні території, в процесі відвоювання сходу та півдня, але знову перед жителями північних областей нависла загроза повторного вторгнення орди східних російських федеративних племен.

Тож, чи можливий повторний наступ, зокрема, на такий ласий шматок України, як її стародавня столиця — Київ? Що думають з цього приводу українські офіційні посадовці, військові експерти та військова розвідка.

Повномасштабний наступ 24 лютого

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/239510.jpg

Перш за все, варто згадати про те, що починали наступ російські регулярні війська — так звана друга армія світу. Вони приїхали з парадною формою і завіряннями, що їхали на навчання, а насправді на всіх парах гнали з Оболоні та Берестейської в сторону центра Києва, по дорозі розстрілювали людей та запитували: “Как проехать до ГостомЕля?”.

Вся та еліта російської армії вже померла або втратила боєздатність частково або повністю на українських землях. Зараз українці лякаються мобілізації на росії, бо ніхто вже не зможе забути і не зможе пробачити ту кількість закатованих людей, трупів на дорогах, зґвалтованих жінок та дітей тими ординцями, які брали просто числом.

Так, росія величезна країна, в неї величезна кількість чоловічого населення, яке підлягає мобілізації. Однак, не варто забувати якість тої біомаси.

Зараз у відкритому доступі “гуляють” кадри розпиття алкогольних напоїв, дебоші, перестрілки і т.д., які мають місце в рядах нещодавно мобілізованих росіян. Також має місце претензії до нашого генерала Залужного, мовляв, чого це наші воїни в такій поганій фізичній формі, що не можуть догнати масово тікаючих російських військових, щоб поповнити наш обмінний фонд.

Мало того, на початку війни нам здавалось, що склади БК та військової техніки у російській федерації як трясина — вони не мають дна, але ні, виявилось, що президент росії путін ходить по світу з протягнутою рукою, і скрібе по сусєкам залишки музейних експонатів післявоєнного часу Другої світової війни.

Так, ця техніка також стріляє. Так, нас все ще чекають втрати наших мужніх героїв. Так, ракети в них ще є, але тепер білгород переймає естафету у Харкова. Так, з’явились безпілотники Shahed, але наша ППО швидко вчиться їх збивати.

Отже, що думають про можливість повторного наступу на Київ військові та політичні діячі?

Олег Жданов — полковник запасу Генерального штабу України

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/630_360_1648729518-522.jpg

Він щоденно викладає зведення Генерального штабу за день, а також висловлює свої думки і відповідає на питання на своєму Ютуб-каналі.

Він неодноразово висловлював свою думку з цього приводу і вказував на те, що з проведенням мобілізації росіяни сильно затягнули і втратили час для підготовки резервів.

Зараз російська щойно мобілізована армія дійсно щойно мобілізована. На сьогоднішній день рекорд складає 4 дні з моменту мобілізації, до моменту смерті на фронті, і 6 днів з моменту мобілізації до добровільної здачі в полон з проходженням всього алгоритму дій через чат-бот “Хочу жити”, який був створений українською стороною для російських мобілізованих.

Тобто це говорить про те, що ті люди, яких зараз набирають, вони або не хочуть, або не вміють воювати.

Факти перестрілок російських військових угрупувань між собою говорять про те, що щоб вбити російського військового потрібно ще встати в чергу.

Також події в москві з репресіями, арештами, скандалами між політичним та військовим керівництвом країни говорить про те, що немає єдності і розуміння в подальшій діяльності. На сьогоднішній день вже незрозуміло, хто ж насправді керує російською армією — їхній Генеральний штаб, чи особисто путін.

Той факт, що вони тягнуть військову техніку, системи ППО з кордонів з іншими державами, тягнуть війська з Далекого сходу, похоронили в українському степу дивізії, які охороняли особисто москву, і тепер вона абсолютно відкрита, те, що вони встановлюють блокпости у своїй столиці і зачиняють місто, проводять чистки та арешти, говорить про те, що справи в них дуже кепські, і зараз росія досить близько підходить до можливості військового перевороту і демілітарізації та денацифікації власної країни.

Олег Жданов неодноразово казав, що країна, яка віддає зброю — не збирається воювати. Саме це зараз відбувається в білорусі. Так, є дані про те, що білорусь збирається приймати російських військових, як було до початку повномасштабного вторгнення, але на сьогоднішній день росія просто не має такого ресурсу, щоб проводити наступальні дії з метою захоплення сусідньої країни та повалення її політичного строю.

Сутички на кордоні з білоруссю можливі, але на сьогоднішній день Україна створила глибоко ешелоновані оборонні рубежі, мінні поля і таке інше. Ми маємо сучасну зброю та професійну армію з унікальним, найбільшим в Європі бойовим досвідом.

Як неодноразово вказував Олег Жданов, таких подій, як були на початку війни вже не буде. Нової Бучі, Ірпеня, Бородянки, Гостомеля вже не буде. Бої почнуться біля прикордонного стовпа, і наша артилерія та авіація буде проводити вогневе ураження на максимально можливу глибину території білорусі по всім доступним військовим об’єктам.

Сергій Наєв — командувач Об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/20190502130340-6165.jpg

За словами генерал-лейтенанта Наєва можливість повторного наступу на Київ досі існує, зокрема тому, що путін за 8 місяців своїх постійних провалів все ж не відмовився від своєї цілі — захопити Київ, це одна з його пріоритетних цілей.

З одної сторони так, загроза повторного наступу на Київ зберігається, але з військової точки зору, щоб підготувати цей наступ потрібно хоча б 2-3 місяці. За цей час потрібно знайти хоча б якусь кількість підготовленого особового складу, посадити цих людей на військову броньовану техніку, видати їм стрілецьку зброю та патрони до неї, забезпечити їм логістику та шляхи постачання боєприпасів, техніки, особового складу, провізії і так далі.

На всі ці речі потрібно дуже багато грошей та підготовчих заходів. Зараз наша розвідка спостерігає підготовку господарчої складової цієї підготовки, тобто виділення лукашенком приміщень покинутих заводів та ферм для переобладнання їх під склади та житлові приміщення для російських військових. Також відбувається технічна підготовка залізничного сполучення білорусі та росії. Питання наявності підготованого особистого складу російської армії залишається на поки відкритим.

Олексій Арестович — радник глави Офісу президента України

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/Oleksiy_Arestovych_cropped.jpg

В одному зі стрімів на Ютуб-каналі російського адвоката та популярного блогера Марка Фейгіна, Олексій Арестович вказував на абсолютну неспроможність російських мобіків воювати. Він відмітив той факт, що на початку війни було дуже важко, але російських професійних військових все ж викинули з Київської області, а про зовсім недосвідчених мобіків годі і казати.

До того ж він вказав, що на початку війни був страшний дефіцит боєприпасів і дальнобійної артилерії. Арестович привів приклад, що з 14 російських угрупувать, які були під Києвом на початку війни, знаряддя могли діставати лише в 3 з них, і цього все ж вистачило. Зараз ситуація кардинально інша.

Арестович нагадав про наявність на озброєнні ЗСУ Himars, і “злої” ракети до неї. Вона вибухає в повітрі, і з неї розлітаються малесенькі вольфрамові кульки (близько 180 тис. шт). Вони накривають значну площу і всі живі створіння, які будуть в радіусі ураження — будуть мертві.

Підсумував свою промову Арестович у властивому йому стилі — злорадно сказав, що вони чекають російських мобіків з нетерпінням.

15 жовтня, у проекті “Ми-Україна” Олексій Арестович сказав, що на 99% впевнений, що білоруська армія не піде в бій. росіяни можуть стягнути 10-20 тисяч мобілізованих, і влаштовувати провокації на кордоні білорусі з Україною з метою примусу українського Генштабу тримати певну кількість українських військових на білорусько-українському кордоні. Це суттєво зменшує кількість українських військ на фронтах сходу і півдня нашої країни. Але якщо мобікі підуть в наступ, то росію чекає нова людська трагедія — більше 10 тисяч мертвими і велика кількість полонених.

Аналітики ISW

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/press_release_distribution_0097805_11241.jpg

Станом на 11 жовтня, аналітики Американського інституту вивчення війни прийшли до висновку, що білорусь не має намірів брати пряму участь в російсько-українській війні.

Такого висновку вони дійшли через те, що великі запаси техніки та боєкомплекту, які були на довгостроковому зберіганні в білорусі лукашенко віддав путіну. Майже 500 тон боєприпасів зі складів БК і ракет були вивезені з гомеля і прибули до Криму.

ГУР МО

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2022/10/gettyimages_1242033518_1300x820.jpg

Представник Генерального управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький 9 жовтня повідомив про те, що зі сторони білорусі біля кордону з Україною знаходиться 6 ворожих батальйонів (десантники та механізовані батальйони).

На думку ГУР МО, росія дуже хоче таким чином втягнути білорусь у війну на своєму боці. Скібіцький підтвердив цю думку фактами постійних зустрічей путіна і лукашенка, зокрема в сочі, де путін ще з весни всіма можливими способами намагається схилити лукашенка до прямого зіткнення білоруських та українських військ на полі бою.

Мабуть про вражаючу гнучкість лукашенка після війни можна буде складати легенди.

Читайте також: Стало відомо, як Київ хочуть захистити від небезпечних дронів

Висновок

Повторний наступ на Київ можливий, його не можна виключити на 100% до самого кінця цієї війни. Але існує ще думка про те, що наступ може бути не на Київ, а наприклад на Луцьк, з метою зриву поставок зброї наших союзників. Але навіть якщо наступ відбудеться, і куди б він не розпочався всі наші посадові особи згодні в тому, що ні російські, ні білоруські війська не зможуть зайти в глибину наших територій, як на початку війни. І на Волині, і на Рівненщині, на Житомирщині, на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, Харківщині створена глибоко ешелонована оборона, з укріпленими позиціями, мінними полями, там несуть службу наші героїчні воїни, стоїть сучасна західна артилерія, тримає небо наша авіація, і хто б не пішов у нашу сторону з мечем, як казав генерал Залужний, від меча і загине.

Єдине, що все ще може нести пряму загрозу мирним жителям всієї України — це ракетні обстріли та обстріли безпілотниками-камікадзе, тому нам всім варто не забувати — як тільки звучить сигнал повітряної тривоги — одразу в укриття.

Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: