«Антонов», взуттєва фабрика та ЗАЕС: як окупанти знищують об’єкти української інфраструктури

17:41  |  14.03.2022
"Антонов", взуттєва фабрика та ЗАЕС: як окупанти знищують об'єкти української інфраструктури

Завод "Антонов"

Війна приносить величезні втрати як серед населення, так і серед об’єктів інфраструктури. Якщо раніше ворог казав, що знищуються виключно стратегічні об’єкти, то зараз він відверто вбиває мирне населення. І робить це різними способами.

Розповідаємо про те, як окупанти знищують об’єкти української промисловості та інфраструктури під час війни.

Київський завод «Антонов»

Київський завод «Антонов»

Пожежа на заводі «Антонов»

Київський завод «Антонов» був обстріляний окупантами вранці 14 березня. За попередньою інформацією в нього влучили три ракети противника.

Завод «Антонов» належить до об’єктів авіаційної промисловості України. Його історія починається з 1920 року й з тих пір там вироблялися як вантажні, так і пасажирські літаки. А деякий час «Антонов» виробляв навіть громадський транспорт.

Також, внаслідок боїв за аеропорт «Антонов» у Гостомелі, суттєво постраждав легендарний Ан-225 «Мрія».

Нафтобаза у Василькові

Нафтобаза у Василькові

Пожежа на Нафтобазі

Пожежа на нафтобазі у Василькові змусила двічі серйозно похвилюватися жителів України. Вперше вона палала вночі проти 27 лютого, а спалах від вибуху був настільки потужним, що його було помітно з Києва. Вдруге нафтобаза горіла вранці 12 березня.

Місто Васильків дуже сильно страждає від авіаударів з перших днів війни. Втім, якщо нафтобазу обстріляють ще декілька разів, це може призвести до масштабної екологічної катастрофи.

Читайте також: Українські міста до і після «спасіння» путіна

Склад замороженої продукції у селищі Квітневе

Склад замороженої продукції у селищі Квітневе

Пожежа у Квітневому

Броварський район також зазнав серйозних ударів зі сторони окупантів. Так, вранці 12 березня, палали склади замороженої продукції у селищі Квітневе, що неподалік від Броварів.

Пожежу, яка виникла о 3 ранку, за деякий час вдалося ліквідувати. Для цього було залучено 20 осіб та 4 одиниці техніки від ДСНС. Жертв та постраждалих немає, втім, це задало удару по харчовій промисловості.

Харківський завод підйомно-транспортного обладнання

Харківський завод підйомно-транспортного обладнання

Пожежа внаслідок авіаудару біля заводу

Харків також зазнає важких ударів з перших днів війни. І окрім об’єктів інфраструктури там обстрілюють і житлові будинки.

1 березня ворожа бомба влучила у корпус Харківського заводу підйомно-транспортного обладнання. На жаль, постраждали і будинки, які знаходяться поблизу. І також не обійшлося без жертв.

Запорізька АЕС

Запорізька АЕС

Запорізька АЕС під час обстрілів

А от обстріли Запорізької АЕС вночі проти 4 березня змусили серйозно похвилюватися не тільки Україну, а й цілий світ. Справа в тому, що Запорізька атомна електростанція є найбільшою в Європі. І хоча пожежу вдалося ліквідувати, ситуація навколо неї становить небезпеку для всього світу.

З приводу ситуації навколо ЗАЕС висловився президент України Володимир Зеленський, назвавши ніч проти 4 березня дуже небезпечною для всього людства:

Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію. Історію України, історію Європи. Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію, найбільшу в Європі. Вона одна могла бути як шість Чорнобилів. Російські танкісти знали, що вони обстрілюють. Прямою наводкою по станції – це терор небаченого рівня. В Україні 15 атомних блоків, а в російських військових повністю відбита пам’ять про Чорнобиль, про цю світову трагедію.

Наразі атомна електростанція перебуває під контролем російських загарбників, які мають намір спрямувати електроенергію, яку вона виробляє, на Крим та окуповану частину Донбасу. Крім того, 4 березня Запорізьку АЕС було обстріляно вперше за всю історію її існування.

Читайте також: Весь світ з Україною: як українці допомагають за кордоном

Чорнобильська АЕС

Чорнобильська АЕС

Трагічно відома Чорнобильська АЕС також перебуває під контролем окупантів. І навіть не дивлячись на те, що вона вже не функціонує, її радіаційний фон становить небезпеку для всього людства.

Російські загарбники встановили контроль над ЧАЕС в перший день війни – 24 лютого. І з тих пір з їхнього боку були різні провокації. Зокрема, повідомлялося про пожежі в енергоблоках та про підвищення радіаційного фону.

Наразі робітники станції продовжують виконувати свої обов’язки, але умови, в яких вони знаходяться, вкрай важкі.

Взуттєва фабрика у Дніпрі

Взуттєва фабрика у Дніпрі

Наслідки авіаудару у Дніпрі

11 березня внаслідок авіаудару в Дніпрі горіла взуттєва фабрика. Вона спалахнула внаслідок влучання снаряду. Вибухова хвиля була настільки потужна, що у 8 багатоквартирних житлових будинках пошкодило вікна.  Повідомляється, що загинула одна людина. Фабриці було більше 20 років.

Також, в той же день бомби скинули на дитячий садочок та житловий будинок. Снаряди впали поблизу цих будівель.

Читайте також: Ворота часу: 1939 як 2022 — Гітлер як Путін

Завод «Izovat» в Житомирі

Завод «Izovat» в Житомирі

8 березня окупанти розбомбили завод «Izovat» в Житомирі під час авіаудару по місту. На цьому підприємстві вироблялося 70% мінеральної вати в Україні. Це був вже не перший авіаудар по місту. До цього загарбники гатили по аеродрому, а також по житловим кварталам.

За весь час повномасштабної війни російські окупанти пошкодили 111 лікарень, 7 з яких вже не підлягають відновленню. Крім того, суттєво пошкоджено 211 шкіл, а також нанесено ударів по закладам вищої освіти. Також є багато загиблих серед мирного населення.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: