Не знищуйте Острів! Чому кияни проти забудови Галерного острову

15:00  |  22.06.2023

Галерний острів — це дніпровський острів у Голосіївському районі Києва. Це один зі столичних острівків зелені, який все ще залишається без новомодних котеджів, ТЦ та розважальних центрів. Однак, ситуація може змінитися, бо місцеві забудовники зовсім не проти на цьому шматку землі помножити свої статки. Кияни ж навпаки, вимагають острів залишити й не будувати тут нічого. Зазначимо, що площа острова — 317 га, звідси відкривається мальовничий вигляд на місто, а враховуючи ціни на житло в Києві стає зрозумілим, чому саме Галерний припав до смаку бізнесменам. Чому місцеві проти забудови, й чи доречна вона там — читайте в нашому матеріалі.

Острів Галерний на мапі Києва

Галерний своєю історією сягає в часи ще російської правительки Катерини, яка поневолила  тисячі українців. Однак сьогодні мова не про це, й за часів російської диктаторки тоді від не називався так. За цінністю Галерний порівнюють із Лисою Горою. Тут часто люблять відпочивати кияни.

Вперше за більш сучасних часів про нього згадують на плані Києва 1902 р. Таірова. Там де зобразили лінії залізниці Київ-Дарниця наявний лаконічний підпис: «Остров Покалъ-Галерный».

Потім є згадки про сучасне урочище Галерний острів в першій половині ХХ ст. Зокрема згадується хутір Галерний острів, на якому  розташовувався радгосп першої половини 1920-х рр.

Галерний острів, один із небагатьох незабудованих в столиці. Фото: з відкритих джерел

Наявні також відомості про те, що в 1920-х роках на Либіді існував риборозплідник. Про це свідчить той факт, що в 1929 р. керівником подібного заводу, що діяв в заповіднику «Конча-Заспа», став П. Зависловський, який раніше працював завідувачем рибного розплідника «Либідь» у м. Києві.

 Можливо цей розплідник існував там де зараз існують риборозвідні ставки та діє відповідне господарство на острові Галерний. Власне, й зараз частину острову займає база Інституту рибного господарства, стави якого зараз занедбані. Їх варто було б привести до ладу, поруч є причал, пляж та рятувальна станція. Тож це місце могло б виглядати зовсім по-інакшому, якщо за нього взялися люди, які хочуть зберегти Київ та його культурні й рекреаційні пам’ятки.

Читайте також: Барабани, овочерізки, кухонні комбайни: силовики перевіряють закупівлі для укриттів і згоду КМДА

Петиція Киян

Киянин Михайло Погребиський опублікував петицію із проханням не забудовувати Галерний острів ЖК та ТРЦ, а натомість облагородити його, щоб кияни й надалі могли тут спокійно відпочивати. Наразі, станом на 20 червня, зібрано вже 3581 підпис, це з 6 тисяч потрібних. До речі доєднатися до голосування можна за посиланням нижче:
https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=12175

“Острів Галерний є оазисом біорізноманіття та прихистком для багатьох видів рослин і тварин, включаючи рідкісні та охоронювані види. Цей острів відіграє важливу роль у збереженні природних ресурсів та підтримці екологічної рівноваги у нашому регіоні”, — пише автор петиції.

Метелик поліксен рідкісний вид, який проживає на острові Галерний. Фото: з відкритих джерел

За його словами на цій території є багато видів, що охороняються Червоною книгою України та Бернською конвенцією, та занесені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі. 

Мова йде про орхідеї коручку чемерникова, метелика поліксену, болотяних черепах, орлана-білохвіста, скопа та багато інших.

Острів Галерний є одним з улюблених місць відпочинку багатьох киян. На території острова Галерний та урочища Покол є багато водних об’єктів та боліт, а територія водного фонду не може бути забудована згідно Водного кодексу України, апелює автор петиції.

Читайте також: Історичні укриття: чи можна зробити з пам’ятки захист від ракет та як росіянин зазіхає на Київський водогін?

Скандальна забудова та слід депутат Лимар

Депутатка Лимар, яку пов’язують зі скандальною забудовою. Фото: з відкритих джерел

Перший скандал навколо острова Галерний відбувся 1 жовтня 2007 року, на засіданні Київської міської ради часів Черновецького. Тоді було роздано близько 1000 га цінних земель, зокрема, землі навколо Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові та землі Жукового острова. Згідно з відкритими даними землі було роздано структурам із оточення олігархів Хмельницького та Іванова. 

На острів Галерний претендує ТОВ «Галерна затока». Тут потрібно зауважити, що свого  часу, прокуратура й справді виконувала совю роботу й судилася за Галерний острів та довела в суді незаконність цієї оборудки та приналежність острову Галерний до земель водного фонду. Однак, суд відмовив прокуратурі в задоволенні позовних вимог. Крім того створення тут заповідної зони заблокувала депутат Лимар, одночасно просувається проект забудовників із забудови Галерного острова.

“Ми підозрюємо, що депутат Лимар спеціально була направлена забудовниками до Екологічної комісії, щоб блокувати проходження проектів рішень щодо створення нових заповідних зон. Ми припускаємо, що  вона відслідковувала спроби створення нових заповідних об’єктів і разом із забудовниками їх блокувала. Негарна історія з «Лісом орхідей» тому яскравий приклад. Інший подібний приклад коли Лимар заважала створювати інший заповідний об’єкт- “Озеро Вирлиця”, — пишуть активісти КЕКЦ.

Читайте також: Кияни просять Кличка зберегти історичний будинок на Софіївській, який можуть знести заради офісного центру

Заповідник замість бетонних джунглів

Ксенія Семенова — одна із небагатьох депутатів, яка дбає про столицю. Фото: з відкритих джерел

Після початку повномасштабного вторгнення боротьба за острів розпочалася знову,  Депутат Київради Ксенія Семенова спільно з Київським еколого-культурним центром підготувала та зареєструвала проект рішення Київської міської ради про створення пам’ятки природи «Ліс орхідей» площею 45 га в урочищі Покол. 

Нагадаємо, що ще в 2000-х роках на острові Галерний запропоновано створення тут ландшафтного заказника місцевого значення загальною площею 177,5 га, але до кінця ця спроба так й не була доведена. Тепер галерному загрожує знищення унікальної фауни та флори. Ми слідкуватимемо за цією історію й надалі, але сподіваємося, що влада зверне увагу на незаконність забудови на місці природного заказника, яким й мав б бути Галерний острів.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: