Кияни просять Кличка зберегти історичний будинок на Софіївській, який можуть знести заради офісного центру

18:17  |  21.06.2023
Кияни просять Кличка зберегти історичний будинок на Софіївській, який можуть знести заради офісного центру

Фото: Masha Kovalchuk

Кияни створили петицію до мера Віталія Кличка з вимогою надати будинку на вулиці Софіївська, 20/21 статус історичної пам’ятки, а також ініціювати його вилучення у нинішнього власника за неналежний догляд.

Джерело: «Хмарочос»

Авторка петиції Крістіна Недашковська пропонує повернути будинок громаді міста та відкрити у ньому музей історії української державності.

Юрист Дмитро Перов заявив, що забудовник планує знести історичний будинок, розташований на вулиці Софіївська, 20/21, навпроти Софійської площі, щоб побудувати офісний центр.

За легендою з балкона цього будинку голова Центральної Ради Михайло Грушевський міг проголосити незалежність Української Народної Республіки. Будинок розташовується в буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО — комплексу пам’яток національного значення «Софія Київська».

Мер Києва Віталій Кличко після інформації про можливий демонтаж будинку заявив, що фахівці Департаменту охорони культурної спадщини опрацьовують матеріали, щоб присвоїти йому статус пам’ятки архітектури.

За словами міського голови, відділ інспекції ДОКС разом з благоустроєм обстежив технічний стан будинку. Будівельної техніки на об’єкті не виявили, роботи там не ведуться.

У 2005 році Головне управлінням охорони культурної спадщини КМДА подало облікову документацію до Міністерства культури для занесення будинку до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проте міністерство своїм наказом від 2011 визнало будинок таким, що не підлягає занесенню в реєстр у зв’язку з невідповідністю критеріям.

За інформацією фахівців Музею Історії міста Києва, в наявних історичних джерелах немає доказів виступу Грушевського на балконі саме цього будинку.

Проте будинок разом зі збереженими спорудами Софіївської площі складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: