Історичні укриття: чи можна зробити з пам’ятки захист від ракет та як росіянин зазіхає на Київський водогін?

09:00  |  17.06.2023
Водогін
Цікаво

З укриттями в столиці справи, на жаль, не найкращі, одна з останніх трагічних подій через відсутність сховища — відбулася нещодавно, в результаті загинула мама з дитиною, яких просто не пустили до укриття — воно було зачинене. Справу намагаються, навіть зараз, “зам’яти”, в усьому звинуватили охоронця, який безсумнівну має понести покарання, але рішення про те, щоб тримати укриття закритим — приймав не охоронець. Кияни, ж пропонують своїми силами дбати про свою безпеку, звісно не без впливу на владу. Відтак, мешканці столиці зареєстрували петицію, у якій пропонують водогону 19 століття надати охоронний статус, щоби створити там укриття. Чи можливо це втілити — пояснюємо в матеріалі.

Читайте також: Продовження ФК “Карпат” або як львів’яни у москві в футбол грали

Що за водогін та про що йде мова?

На сайті Київради кожен містянин, який має пропозицію, як покращити або зберегти місто — може зареєструвати власну петицію, її подають на розгляд. Якщо петиція набирає 6000 голосів, депутати Київради зобов’язані її розглянути та дати фідбек. Тож, якщо ви маєте хорошу ініціативу для столиці — завітайте на цю платформу.

Активіст Дмитро Перов зареєстрував петицію №12259 “Надати охоронний статус будівлям Першого Київського водогону (1872-1874 рр.) та облаштувати там пункт укриття”. Ця ініціатива одразу набула розголосу, деякі кияни обурюються пропозиції, мовляв: “Про яке укриття може йти мова, якщо це занедбана будівля”, однак вже понад 1000 містян підтримали петицію Перова. Сам активіст апелює до того, що в будівлях водогону є підземні сховища, які власне й можуть слугувати укриттям. 

Тим більше коли для мешканців Києва укриттям стають звичайні сходові клітки, підвали з одним виходом, чи власна кімната. Збереження водогону не тільки допоможе залишити історію, але за вдалого керування — ця пам’ятка може отримати зовсім інший вигляд, цінність та призначення.

Читайте також: Дикий театр: що таке сучасна «Кайдашева сім’я»

Чому будівлі водогону можуть вберегти життя?

За декілька днів петиція набрала понад 1000 голосів. Фото: скріншот

Будівлі, за адресою: Володимирський узвіз, 6 — належать до об’єктів Першого Київського водогону. Ці будівлі не в аварійному стані, вони просто покинуті, оскільки підприємству їх не було потрібно, тому хороша рука архітектора, реконструктора та команда грамотних будівельників, це місце здатна перетворити у справді надійне укриття.

Втім, чому ж розголос про будівлі водогону прийшов саме зараз? Річ у тому, що у березні 2023 року забудовник ТОВ «Етрекс», виграв Верховний Суд щодо права забудувати ділянку з історичними будівлями багатоповерховим

торгово-офісно-розважальним центром. Але найцікавіше навіть не це, киян вже мало здивуєш тим фактом, що на місці історичної споруди хочуть побудувати черговий ТЦ. Важливо, що бенефіціаром цього ТОВ «Етрекс» є уродженець росії такий собі Дмитро Буряк. Ця компанія була зареєстрована ще у 2002 році. Буряк народився в росії, потім змінив громадянство на литовське, але це не завадило йому мати нерухомість в російській федерації. Більше того, в квітні 2023 року Буряк засвітився в скандалі із бронежилетами для ЗСУ.

Читайте також: Як зміниться Київ у 2023 році: парки замість МАФів та забудова історичної частини

Кінцевий бенефеціар ТОВ. Фото: скріншот

Отож, щоб не дати російському горе-бізнесмену продовжувати руйнувати столицю, бо в нього вже є управління в наступних ТЦ в Києві:

  • ТЦ «Атмосфера»;
  • ТЦ «Домосфера»;
  • Готель «Ramada Encore Киев»;
  • БЦ «Європа»;
  • ОФ «DeVision»;
  • БЦ на Ільїнській 
  • та ЖК «Seven».

кияни й вимагають надати охоронний статус будівлям.

На початку квітня дах однієї з історичних будівель почали демонтувати, однак завдяки суспільному резонансу демонтаж вдалося призупинити. 21 квітня 2023 року за ініціативою депутата міськради Дмитра Білоцерковця договір оренди із недобросовісним забудовником було розірвано.

За словами активіста будівлі на Володимирському узвозі, 6 — є останніми вцілілими елементами нижнього водогону, мережі водопостачання, що забезпечувала питною та технічною водою все Верхнє місто. Крім того, пише Перов — Водогін вирізняється своєю підземною частиною. 

“Тут, у величезних підземних резервуарах для зберігання води можна облаштувати надійне укриття для декількох сотень людей, які щодень гуляють парком поруч. Така ініціатива допоможе зберегти пам’ятку та інтегрувати її в міське середовище”, — пояснює активіст.

Укриття на місці занедбаної будівлі? 

У школі на Черкащині споруджують укриття на місці споруди старого тиру. Фото: Суспільне Черкаси

Звісно, що не всі можуть уявити, як на місці старої будівлі можна створити гарне й безпечне укриття, але навіть в Україні вже є досвід реконструкції старих будівель під сховище. 

Наприклад, у одній із громад на Черкащині будують укриття для місцевого ліцею. Воно необхідне, аби з нового року діти змогли навчатися офлайн. Сховище, між іншим, будують на місці шкільного тиру. Стару будівлю повністю демонтували, замінили фундамент та облаштовують спуск для дітей. Подібною практикою може скористатися й Київ, якщо вирішить, що будівлі водогону для цього придатні. 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: