Не пробачимо: українські інтелігенти, які загинули під час війни

09:56  |  19.03.2022
Українські інтелігенти, які загинули під час війни

Василь Сліпак

Ворожі снаряди не обирають кого вбивати. Під час війни помирають як військові, так і цивільні люди. І кожна з цих втрат дуже несправедлива.

Разом з містами й населеними пунктами України, окупанти знищують і багатьох талановитих людей.  Розповідаємо про представників української інтелігенції, яких забрала війна.

Оксана Швець

Оксана Швець

Заслужена артистка України Оксана Швець загинула у своїй квартирі у Києві під час ракетного обстрілу 17 березня. Їй було 67 років.

За часи своєї творчої кар’єри Оксана Швець виконала понад 20 ролей на сцені Київського національного академічного Молодого театру. Також, у неї є ролі в телевізійних серіалах. Колектив Молодого театру назвав її смерть непоправним горем:

Непоправне горе в родині Молодого театру. Під час ракетного обстрілу житлового будинку в Києві загинула заслужена артистка України Оксана Швець. Світла пам’ять талановитій акторці! Немає прощення ворогу, що прийшов на нашу землю!

Паша Лі

Паша Лі

Голос Паші Лі чув ледь кожен українець, адже за плечима актора багато ролей дубляжу. З самого початку війни він пішов добровольцем у Територіальну оборону. А 6 березня актор загинув під час боїв за Ірпінь.

В смерть Паші Лі повірили не одразу, адже єдиним доказом цього були слова його друга Ярослава Куца:

Пашка Лі… навіть фото не встигли зробити…. Покійся з миром.

Але згодом інформація підтвердилася. Тіло актора знайшли 13 березня. Йому було 33 роки.

Читайте також: «Антонов», взуттєва фабрика та ЗАЕС: як окупанти знищують об’єкти української інфраструктури

Артем Азаров

Артем Азаров

Художник Артем Азаров загинув під час боїв, внаслідок мінометних обстрілів у Харкові. Відомо, що він допомагав виконати важливе бойове завдання своїм військовим побратимам.

Багато людей, що знали Артема, характеризують його як дуже талановиту людину. І дійсно, в цивільному житті йому вдавалося поєднувати як мистецьку сферу, так і заняття боксом. Тепер його роботи планують зберегти як пам’ять героїчного вчинку задля захисту України.

Олег Амосов

Олег Амосов

Так само, як і Оскана Швець, відомий український вчений Олег Амосов загинув внаслідок обстрілу житлових будинків. Його було тяжко поранено 28 лютого. А 1 березня вчений помер у харківській лікарні.

Олег Амосов залишив нащадкам величезну наукову спадщину. Він займався питаннями управління соціально-економічного розвитку регіонів, зайнятістю населення, менеджментом організацій та іншими питаннями, які стосувалися державної політики та механізму державного управління.

Також, Амосов займався підготовкою вчених у сферах економіки, сільського господарства та державного управління. Він написав понад двохсот наукових праць, серед яких одинадцять монографій. На момент смерті вченому було 67 років.

Читайте також: Мародери і боягузи — якою є насправді «велика російська армія»

Василь Сліпак

Василь Сліпак

Соліст Паризької опери Василь Сліпак загинув майже 6 років тому у бою поблизу селища Луганське. Він кинув свою блискавичну кар’єру задля того, щоб піти воювати за Україну. Василь Сліпак записався у добровольці в 2015 році, виступивши перед цим з прощальним концертом.

Відомий співак загинув 29 червня 2016 року від ворожої кулі. І його загибель стала справжнім потрясінням для багатьох українців. У Василя Сліпака був унікальний голос, який охоплював одразу кілька діапазонів: від басу-баритону до меццо-сопрано.

Щорічно після  смерті Сліпака в Україні проходять пам’ятні заходи на його честь. А у Києві його ім’ям названо сквер на Андріївському спуску. Василю Сліпаку був 41 рік.

Артем Дацишин

Артем Дацишин

Соліст балетної трупи Національної опери України Артем Дацишин помер 17 березня. Його було тяжко поранено ще 26 лютого, коли він потрапив під обстріл російських окупантів. І, на жаль, поранення виявились несумісними з життям.

Артем Дацишин  був лауреатом міжнародних конкурсів Сергія Лифаря та Рудольфа Нурієва, а також за його плечима багато головних партій у різних балетах на сцені Національної опери України.

Танцюрист залишився у Києві під час російського вторгнення. І саме у Києві, на Байковому кладовище, його і було поховано. Артему Дацишину було 43 роки.

Читайте також: Потомок легендарной «Катюши» система «Град»

Олександр Іващик

Олександр Іващик

Від рук російських загарбників загинув і український футболіст Олександр Іващик. Про його смерть повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин:

Сьогодні маємо ще одну болючу втрату. Під ворожим вогнем в Ірпені загинув наш волонтер Олександр Іващик. Сашко був футболістом, грав за ірпінську ветеранську команду. З початку війни кинувся допомагати людям. Допоміг евакуюватися сотням людей, особливо похилого віку. В Олександра Іващика залишилася дружина і двоє маленьких дітей. Вічна Пам’ять.

Олександр загинув під час виконання волонтерської діяльності. Він допомагав людям залишити зону бойових дій, а також розвозив продукти усім, кому це було потрібно. Футболістові було 42 роки.

Тетяна Шарапова

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Не пробачимо: українські інтелігенти, які загинули під… […]

  2. […] Читайте также: Не пробачимо: українські інтелігенти, які загинули під… […]

  3. […] Читайте також: Не пробачимо: українські інтелігенти, які загинули під… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: