Хованки по-київськи: незвичайні двори столиці

10:00  |  02.11.2021
Киевские дворики

Кожне місто, а особливо його центральна частина, є багатолюдними та активними. Багацько ніг щодня топчуться по бруківці в пошуках пригод або ж просто насолоджуються моментом, поспішають на роботу чи на зустріч, живуть. Однак, є спосіб заховатися від безкінечного бігу, побачити дещо незвичне та трохи таємне – бо знаходиться воно подалі від очей пішоходів. А саме, прогулятися дворами Києва, що мають цікавинки.

Двір з круками

Киевские дворики
Адреса – вул. Рейтарська, 9Б

Мудрість цього двору важко переоцінити, адже тут від 1991 року проживають вóрони. Вони настільки шануються місцевими, що кожен має своє ім’я. А також з цими сусідами не буває сумно, бо вони люблять погомоніти та шугають місцевих котів.

Існує кілька версій появи птахів у цьому місці, та ось одна з них: найпершим з’явився Корбін, відпочатку він жив прив’язаним до дерева в дворі. Проте, близько через рік, додалася Карлуша – її знайшли в лісі, коли та малою випала з гнізда. Тоді вже було збудовано невеликий вольєр для круків. Згодом додався новий мешканець – Кирило – його доставили із зоопарку в незадовільному стані, він є наймолодшим з трьох. Крім того, через кілька років довелося вольєр поділити, адже Карлуша і Кирило утворили сім’ю, але вони не розмножуються, бо в неволі їм це не властиво.

У 2016 році померла Карлуша через хворобу і тепер воронів лишилося двоє. Також на території двору є мурал, художником якого є Олександр Брітцев, та який доволі добре перегукується із тематикою місцевості. Називається малюнок «Вісник життя», ворони – мудрість, а білий серед них – метафора на гарні новини та новий початок.

Сам двір є доволі незвичайним та атмосферним, усе навколо спіткає до тихих розмов та милування птахами. І звісно, такою прогулянкою є кого здивувати.

Читайте також: На радость интроверту: топ-10 мест в центре Киева, где бывает мало людей

Сквот

Киевские дворики
Адреса – вул. Терещенківська, 17Б

«Незвичайне місце для звичайних людей» — кафе та по сумісництву арт простір просто в дворі, що став своєрідним «місцем сили».

Людям, які живуть мистецтвом, вільні духом чи просто шукають усе незвичайне варто завітати в цей неформальний заклад. Більше десяти років тому тут розташовувався звичайний тихий двір і звичайний будинок в аварійному стані, з якого переселили всіх мешканців. Але настав час змін за допомогою рук тоді ще юних студентів. Спочатку це була зона локальної тусовки, усередині проживала молодь, що сама туди й заселилася, а двір однаково лишався тихеньким і пустим. Проте під плином часу це незвичайне місце зазнавало змін. Ніхто не ховається і все живе просто неба. Простір, що створено руками людей і відвідувачів, котрі періодично приносили дрібниці, які ставали частиною Сквоту.

Киевские дворики

Сьогодні тут невеличкий заклад, де роблять за своїми або класичними рецептами смачну каву, випічку, сидр тощо. Крім того, у дворі періодично влаштовують барахолки, концерти та рейви, лекції, які дихають мистецтвом та самобутністю, кінопокази. Тут можна зустріти відомих осіб і звичайну людину з незвичайною душею, бо саме в Сквоті зібрана концентрація людської уяви.

Читайте також: История одной улицы: как строилась Большая Васильковская

Двір із квітучими головами

Киевские дворики
Адреса – вул. Пушкінська, 9Б

Незвичайна локація для фото розташувалася просто в дворі цього старого дому в центрі міста. Пластикові манекени висять на стінці будинку, а залежно від сезону в них змінюють рослини. Так весною можна зустріти квітучі тюльпани, а восени – сухі гілля та листя.

Арка та двір з малюнками

Киевские дворики
Адреса – вул. Саксаганського, 6

Карикатури й меми оселилися на стінах біля Будинку кіно в центрі столиці. Тут можна зустріти і Пєпє, що досі живий у наших серцях, і товстого людину Павука, і навіть соняшника з відео-камерою. Це місце полюбилося місцевими, а також стало однією з цікавих локацій для фото.

Киевские дворики

З’явився цей арт об’єкт у 2020 році для Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Художники відірвалися — дали волю всім своїм ідеям і реалізували їх на стінах.

Двір біля простору ARTarea

Киевские дворики
Адреса – вул. Софіївська, 11-15

Дворик, що сховався біля майдану, та веде собою у портал мистецтва. Дизайн тут періодично змінюється, можна знайти арти на стінах чи манекенів розмальованих, а можна величенький горщик для квітів у формі голови.

Киевские дворики

Незвичний декор стане в нагоді любителям робити цікаві фотографії чи тим, хто захоплюється креативними речами. Крім того, на території можна придбати напої, посидіти в кріслах і погомоніти про своє особисте, відпочити. Якщо з’явиться натхнення – відвідати виставку, що знаходиться у будівлі поруч, там є змога продовжити релакс у кріслах під час перегляду відео з живими картинами відомих митців на великих екранах.

Читайте також: Как менялся Киев: 22 метаморфозы украинской столицы

Арт-простір

Киевские дворики
Адреса – вул. Грушевського, 4Б

Художній стріт арт розташувався у дворі в центрі міста. Це місце можна назвати галерею під відкритим небом, адже тут є на що подивитися. Багацько малюнків належать художникам «Вільної школи», а також і звичайним людям, що не мають певного статусу в мистецькій спільноті. Деякі замальовки створювали учасники херсонського гурту «ВакциНация» у 2014 році під час фестивалю «КрЫмация».

Киевские дворики

А також, у цьому місці знаходиться київська «Стіна Цоя». Арт було створено в 2013 році на річницю загибелі лідера гурту «Кіно». Саме тут буде найдоречнішим заспівати під гітару «Восьмикласниця» і насолодитися моментом. Фанати рок гурту лишили на стіні рядки з його пісень і гасло «Цой жив».

Шукаючи пригод і небуденних речей є гарна нагода влаштувати собі своєрідний квест: заглядати в двори різних домів. Іноді, саме там ховається «скарб», що може надихнути або ж навіяти ностальгічний настрій. Отримати нові емоції – прогулянка київською неформальною дорогою.

Автор: Дарина Валерко

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: