Перша леді допомогла зібрати 120 млн гривень на закупівлю “швидких”

16:00  |  24.07.2022
Олена Зеленська

У рамках ініціативи першої леді Олени Зеленської напередодні Саміту перших леді і джентельменів, 21 липня, був оголошений збір коштів на придбання автомобілів швидкої медичної допомоги типу С. Лише за два дні вдалось зібрати 120 млн гривень на їх придбання. Така сума зборів була на момент завершення Саміту.

Джерело: МОЗ

«Скільки нам потрібно реанімобілів? На сьогодні, за оцінками, кількасот. Чи достатньо цього? Не певна. Війна не закінчується. Реанімобілі рятують людей під обстрілами, вивозять поранених дорогами, які розбиті снарядами. Лікарі ризикують своїм життям і разом з автівками фактично стають учасниками бойових дій», – наголосила Олена Зеленська.

Автомобілі швидкої медичної допомоги типу С обладнані всім необхідним для транспортування важкопоранених. Вони оснащені кисневими балонами, кардіомоніторами та дефібриляторами, електрокардіографами та апаратами штучної вентиляції легень. Приблизна вартість однієї такої автівки – 100 тис. євро. Такі швидкі можуть рухатися навіть по бездоріжжю. Збір триває та здійснюється через фандрейзингову платформу United24.

Головна мета Саміту – обговорення повоєнного майбутнього нашої країни та світу, а також збір коштів на автомобілі швидкої медичної допомоги для України. Основна тема – людина, адже саме збереження й відновлення людського капіталу є запорукою успішної відбудови країни.

«Людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою цінністю. Так стверджує наша Конституція. Так завжди було, і ніхто не відбере цієї цінності – щодня стверджують наші воїни на полі бою, медики, приймаючи пологи в підвалах, волонтери, вивозячи літніх людей з-під обстрілів», – зазначила перша леді.

Саміт відбувся у форматі телемосту між п’ятьма країнами. Головна студія була розміщена в Києві, на території Національного заповідника «Софія Київська», чотири інші – у Варшаві, Брюсселі, Вашингтоні та Лондоні.

У заході взяли участь 23 перших леді, зокрема Австрії, Белізу, Бельгії, Греції, Держави Ізраїль, Еквадору, Ісландії, Іспанії, Канади, Латвії, Литви, Північної Македонії, Польщі, Сербії, США, Туреччини, Франції, ФРН, Чорногорії, а також Її Королівська Величність Спадкоємна Принцеса Ліхтенштейну та дружина Президента Європейської ради.

Модераторами Саміту стали всесвітньо відомий телеведучий і журналіст Пірс Морган та українська телеведуча Ганна Гомонай. На Саміті співачка Еллі Голдінг та Дмитро Шуров спільно виконали пісню «Ой у лузі червона калина».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: