Невидимий вбивця: як Київ потерпає від забрудненого повітря

13:27  |  27.04.2023
забруднення повітря київ

Забруднення повітря в Києві є серйозною проблемою, яка впливає на якість життя мешканців міста та його навколишнє середовище. Існує чимало факторів, які сприяють атмосферному забрудненню мегаполісу, включаючи транспорт, промислові викиди та інші, не менш відчутні за впливом, джерела забруднення.

Проте впровадження технологій і практик, спрямованих на зменшення викидів, можуть допомогти покращити якість природньої суміші газів в українській столиці.

Київ у списку міст світу з найбруднішим повітрям

забруднення повітря Київ
Якість повітря є одним з найважливіших факторів, що впливають на здоров’я людей та якість їхнього життя. В 2020 році за даними міжнародної доповідді про якість повітря, Київ зайняв 39-те місце серед світових столиць за рівнем забруднення повітря дрібними частинками.

А за результатами проєкту Всесвітнього індексу якості повітря, станом на вересень 2021 року якість повітря в Києві загалом вважалася від «помірної» до «нездорової для чутливих груп», з періодичними стрибками до «нездорової».

Окрім того, за даними порталу IQAir, протягом останніх років столиця України неодноразово потрапляє до першої десятки міст світу з найбільш забрудненою атмосферою, де основними забруднювачами, що спричиняють погану якість повітря в Києві, є PM2,5 (дрібні тверді частинки), PM10 (грубі тверді частинки), діоксид азоту (NO2) і діоксид сірки (SO2).

Читайте також: Забруднення Дніпра: хто винен, і що з цим робити?

Транспорт, фабрики, пожежі

Джерела забруднення повітря в києві
Київ, як і багато інших міст, страждає від різних джерел забруднення повітря. Деякі з основних причин забруднення атмосфери в Києві:

Трафік. Велика кількість легкових і вантажних автомобілів на дорогах є значним джерелом забруднення повітря в місті. Вихлопні гази транспортних засобів містять шкідливі гази, такі як чадний газ, оксиди азоту та тверді частинки.

Промисловість. Київ має значну промислову базу, багато фабрик і заводів викидають забруднюючі речовини в повітря. Ці забруднювачі можуть включати хімічні частинки, пил та інші шкідливі гази.

Опалення житла. У зимові місяці багато людей у Києві для опалення своїх будинків використовують дрова або вугілля, що також може сприяти забрудненню повітря. Спалювання цих матеріалів може призвести до вивільнення твердих часток та інших забруднюючих речовин у повітря.

Будівництво. Будівельна діяльність також може сприяти забрудненню повітря в місті. Пил і сміття, що утворюється під час будівництва, можуть містити шкідливі частинки, які можуть викидатися в повітря.

Спалювання сільськогосподарських відходів. Практика спалювання сільськогосподарських відходів, наприклад рослинних залишків, може сприяти забрудненню повітря в Києві та його околицях.

Погода. Певні погодні умови, такі як температурні інверсії, можуть затримувати забруднювачі поблизу землі та збільшувати концентрацію забруднюючих речовин у повітрі.

Лісові пожежі. Хоча лісові пожежі не такі поширені в Києві, як в деяких інших частинах світу, вони все одно можуть призвести до забруднення повітря, коли вони трапляються.

Нові лінії метро, програми енергоефективності, просвітницькі кампанії

громадський транспорт Київ
Для вирішення проблеми забруднення повітря в Києві керівництво міста вжило ряд заходів, серед яких:

Громадський транспорт. Місто розширило свою систему громадського транспорту, включаючи розробку нової лінії метро, ​​що допомагає зменшити затори на дорогах і, у свою чергу, зменшити забруднення повітря.

Екологічні норми. Київ запровадив суворіші екологічні норми щодо контролю за викидами з промислових об’єктів, у тому числі зобов’язуючи встановлювати обладнання для контролю забруднення та здійснювати моніторинг викидів.

Енергоефективність. Місто запровадило програми енергоефективності, спрямовані на зменшення використання твердого палива для опалення та сприяння використанню більш чистих джерел енергії.

Зелень. Київ ініціював програму висадки дерев і зелених насаджень, що сприяє поглинанню забруднюючих речовин і покращенню якості повітря.

Просвітницькі кампанії. Місто запустило просвітницькі кампанії, щоб поінформувати громадськість про важливість зменшення забруднення повітря та про те, як саме це зробити. Наприклад, такі дії громадян, як користування громадським транспортом замість власного автомобіля, ходіння пішки чи їзда на велосипеді суттєво зменшили б викиди в повітря шкідливих газів.

Читайте також: Електрокари — екоініціатива для столиці, яка покращить якість повітря

Економія електроенергії, висадка дерев, утилізація відходів

Висадка дерев Київ
До того ж кияни, як і жителі інших міст та сіл, можуть самостійно впливати на рівень забруднення атмосфери. Ось деякі пропозиції:

Зменшіть використання автомобілів. Як вже зазначалося раніше, автомобілі є значним джерелом забруднення в містах. Мешканці можуть зменшити їх використання, користуючись громадським транспортом, спільним використанням автомобілів, їздою на велосипеді або ходінням пішки.

Утилізація відходів належним чином. Неправильна утилізація відходів може призвести до забруднення та шкоди навколишньому середовищу. Переконайтеся, що ви викидаєте відходи в призначені сміттєві баки та контейнери для переробки.

Економте енергію. Зменшіть споживання електронергії, вимкнувши світло та прилади, якими не користуєтесь. До того ж, ви також можете перейти на енергозберігаючі лампочки та інвестувати у відновлювані джерела енергії, такі як сонячні батареї.

Саджайте дерева та рослинність. Дерева та рослинність поглинають забруднюючі речовини та виділяють кисень. Мешканці можуть висаджувати дерева та рослинність у своїх будинках, на балконах і в садах. Також вони можуть брати участь у громадських заходах із посадки дерев.

Використовуйте екологічно чисті продукти. Використання екологічно чистих продуктів зменшує кількість відходів, які потрапляють на звалища, таким чином зменшуюють забруднення. Жителі можуть перейти на екологічно чисті матеріали, такі як багаторазові пакети, контейнери та пляшки з водою.

Підтримуйте екологічну політику та ініціативи. Ви також можете впливати на рівень забруднення, підтримуючи політику та ініціативи, які сприяють сталому розвитку та зменшують забруднення в місті. Беріть участь у кампаніях з прибирання громади, щоб допомогти зменшити кількість сміття та відходів у громадських місцях, парках і на вулицях.

Здійснюючи ці кроки, ви можете позитивно вплинути на якість повітря в своєму місті та допомогти в збереженні, і так вже забрудненого, довкілля.

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: