Електрокари — екоініціатива для столиці, яка покращить якість повітря

18:00  |  21.08.2022
Тесла

Час від часу у столиці зафіксовують високий рівень забруднення повітря. Так, у листопаді 2021 року Київ увійшов у десятку міст світу з найбруднішим повітрям. Не останню роль у цьому відіграв й міський трафік — через затори страждають не лише люди, але й навколишнє середовище. Сьогодні розповідаємо про екологічні альтернативи, які допоможуть Києву бути чистішим та комфортнішим. Мова йтиме про , адже ці автомобілі є більш безпечними для міського середовища. Крім того, в сучасних умовах електрокари обійдуться власникам дешевше.

Електрокари — початок індустрії

Наразі найвідомішим представником сучасних електрокарів є Tesla авторства Ілона Маска, однак перший електромобіль з'явився раніше, ніж навіть двигун внутрішнього згоряння. Фундатором екологічного у став Густава Трове. Він у 1881 році презентував у Парижі перший триколісний електромобіль — той розвивав швидкість в 12 км/год при дальності ходу 14—26 км. Такий винахід викликав у публіки змішані відчуття — власне, у ті часи наукові відкриття завжди сприймали подібно. Вони супроводжувалися або шаленим захватом, або ж висміюванням.

Триколісний електромобіль Ґустава Трове, 1881 р.

Триколісний електромобіль Ґустава Трове, 1881 р.

Особливостями електрокарів стали двигун та електричні батареї, які слугували замість звичного пального. Винахід Трове згодом спричинив бум у автомобільній промисловості. Першими масовими інфлюенсерами у світі електрокарів стали США і їхній електричний чотириколісний екіпаж компанії Morrison Electric. 

Однак, і Франція не залишалася останньою — у країні випустили електромобіль під назвою La Jamais Contente (до речі, дослівно він перекладався як «Вічно невдоволена» — назва повинна була символізувати постійний потяг до досконалості), однак користувачі не зрозуміли тонкого натяку та стали вважати транспорт жіночим. Попри те, саме автомобіль «Вічно невдоволена» встановив рекорд швидкості на суші, першим у світі подолавши бар'єр у 100 км/год – він досяг 105,882 км/год. 

До речі, побачити рекордсмена можна навіть зараз – автомобіль знаходиться в музеї в Комп'єні (Франція). Однак вже тоді виробники звичайних машин замислювались про майбутню конкуренцію, адже такі машини мали свої переваги, як-от екологічність та відносна дешевизна. Так виник один із найбільших скандалів на ринку — «Хто вбив електромобіль?»

Скандал у світі електромобілів

Штат Каліфорнія

Штат Каліфорнія

Бум на автомобілі в світі прийшовся на початок 90-х років — тоді майже у кожної родини мала бути бодай одна пристойна машина. Водночас, більшість людей схилялася до покупки звичайного транспорту, який заправляється бензином. В Україні на початку 90-х також мова не йшла про екологічний транспорт – люди надавали перевагу звичному та дешевшому варіанту. Тому в США штат Каліфорнія прославився не тільки голлівудськими зірками, але й став одним із найбільш загазованих регіонів. Влада прийняла рішення, згідно із яким 10% автомобілів, що продавали до 2003 року, не повинні були створювати вихлопів.

Цей час став ідеальним для виробництва та популяризації електрокарів. Цим, власне, й зайнялася компанія General Motors — в 1996 році вона почала серійний випуск моделі EV1 з електричним приводом, яка була призначена не для продажу, а для здачі в лізинг. 

Зауважимо, що головними споживачами EV1 стала голлівудська богема — електрокари швидко перетворилися з непопулярного продукту до ознаки життя з “американської мрії”. Загалом було продано близько 5500 електромобілів різних виробників — люди наслідували улюблених зірок і купляли транспорт, який був їм далеко не по кишені, однак він однозначно покращив екологічне середовище.

Однак потім відбулося щось дивне – компанія General Motors відмовилась надалі продавати машини, незважаючи на попит. Більше того, раніше придбані машини почали вилучати у людей, а згодом цей транспорт утилізовували. Формально, причиною вилучення електромобілів називалося нібито закінчення терміну служби акумуляторів, однак насправді побутує думка, що компанії могли пригрозити великі нафтовиробники, які розуміли, що їхній прибутковій сфері доведеться зазнати краху, якщо справи йтимуть так й надалі. Виробництво електрокарів в США припинилося. Відновлювати його взявся Ілон Маск, і наразі найбільшим виробником подібного транспорту став Китай.

Переваги електрокарів

Tesla Model 3 Performance AWD (2019), одна з найпопулярніших моделей у світі станом на 2020 рік

Tesla Model 3 Performance AWD (2019), одна з найпопулярніших моделей у світі станом на 2020 рік

Першим і найголовнішим плюсом для майбутнього покупця електрокару, здебільшого, виступає нижча ціна експлуатації, що, своєю чергою, економить бюджет. Це важлива перевага, особливо в умовах війни, коли з постачанням палива є певні проблеми, а ціни на бензин збільшуються. Водночас, для власників електрокарів такої проблеми не буде — варто лише наперед дізнатися, де у Вашому місті розташовані зарядки для подібного типу транспорту.

Також до переваг електромобіля зараховують наступні речі: відсутність шкідливих викидів; простота конструкції і управління, висока надійність та довговічність екіпажної частини (до 20—25 років) у порівнянні зі звичайним автомобілем, тиха робота, а також можливість підзарядки від побутової електричної мережі (від розетки). На жаль, такий спосіб в 5-10 разів довший (триває близько 6 годин), ніж від спеціального високовольтного зарядного пристрою.

Водночас, перед будь-якою покупкою слід знати і про недоліки товару. Отож, проблеми можуть виникнути з утилізацією акумуляторів, адже часто вони містять такі небезпечні компоненти, як свинець чи літій. Час зарядки електрокару більший, ніж звичайної машини, а також є певні сумніви щодо майже безшумного пересування транспорту. Вважається, що через це може постраждати безпекова ситуація (кількість ДТП на дорогах), адже чимало людей орієнтуються на звук машини. Однак в Японії прийнятий закон, який встановлює мінімальний рівень шуму для автомобілів з електроприводом — такі міри також хочуть прийняти в Європі та США.

Загалом, для тих, хто має намір придбати електромобіль трабе спиратися на власний спосіб життя, щоб зрозуміти доцільність такої покупки. Зараз чимало киян переходять на альтернативні види транспорту, зокрема це велосипеди та самокати.

На жаль, з останніми є певні проблеми через часті ДТП — учасники дорожнього руху через власну необачність часто отримують травми. Електромобіль насамперед допомагає зберегти якість повітря в місці. Крім того, такі машини мають різні формати – можна знайти і зовсім мініатюрні моделі, що неабияк важливо при паркуванні.

До слова, нещодавно сервіс онлайн-замовлення автівок Uklon склав список найпоширеніших електрокарів, які вони використовують в Україні. Так, перше місце зайняла модель Nissan Leaf, яка займає до 80% серед усіх автомобілів на альтернативному паливі. Попитом також користується Chevrolet Volt і Renault Zoe.  

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. Мавка 13:43 | 24.08.22

    […] Читайте також: Електрокари — екоініціатива для столиці, яка покращит… […]

  2. […] Читайте також: Електрокари — екоініціатива для столиці, яка покращит… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: