Донорство в Україні: медична реформа на прикладі київських лікарів

10:23  |  26.05.2021
https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/05/983291.jpg

Кожного дня в Києві проводяться сотні хірургічних операцій, третина пацієнтів потребує переливання крові під час операції, тисячі людей роками стоять в листі очікування на пересадку органів, тому що їх власні по різним причинам перестали функціонувати, сотні пар оплакують свою неможливість мати власних дітей безрезультатно лікуючи бездітність. Донорство в Україні тема не поширена, але необхідна, щоб давати шанс на життя, і не важливо не народженій, але бажаній дитині, або дорослій людині.

Донорство крові

Найпопулярніший та найбільш затребуваний вид донорства – донорство крові та її компонентів (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, плазми крові). Рекомендується здавати кров не більше 4-5 разів на рік, з перервою в 30 днів між здачами.

Чому це важливо? 

17 травня 2021 року Громадська організація «Агенти крові» провела виставку портретів донорів в Київському метрополітені, на станції Театральній, в рамках проекту «Кров чарівна». Метою виставки було привернення уваги киян до важливості здачі донорської крові. 

Якщо звернути увагу на статистику, то щороку в інституті серця ім. Амосова проводиться близько 7,5 тис. операцій на серці дорослих людей та близько 650 операцій дітям на відкритому серці, це близько 20 пацієнтів в день. Майже третина цих пацієнтів потребує переливання крові під час операції. 

Крім кардіохірургії донорська кров необхідна породіллям, у яких були важкі пологи. Одною з найнебезпечніших причин смерті після пологів є втрата крові. 

Також, донорська кров необхідна в онкологічних та реанімаційних відділеннях, травмпунктах, опікових центрах і т.д. В умовах війни на Донбасі військові госпіталі гостро потребують донорської крові, оскільки поранення, з якими приїжджають військові з передової зазвичай передбачають велику крововтрату, що напряму загрожує життю бійця. 

Є люди, які потребують донорської крові довічно – це люди з вродженою хворобою – гемофілією. В людей з цією хворобою кров не має здатності до звертання, тобто найменший поріз викликає неконтрольовану кровотечу, можливо невелику, але це може бути смертельно, якщо її не вдасться зупинити. 

Читайте також: «Алло, швидка»: історія появи і розвитку екстреної медичної допомоги Києва

Загальна інформація

Донором крові може бути будь-який повнолітній дієздатний громадянин України вагою більше 50 кг., який попередньо пройшов всі необхідні аналізи, не хворів, і не хворіє захворюваннями, які можуть бути протипоказаннями до здачі крові на донорство та дотримувався усіх необхідних рекомендації перед здачею крові. 

З протипоказаннями до здачі крові можна ознайомитись на сайті Київського міського центру крові, також багато корисної інформації є на сайті Центру громадського здоровя МОЗ України. 

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/05/Blood_donation_by_Matej_Kastelic.a4c4590b4138f23cf690210128124ce4.4a6d7af7399381f7dce1aab1eff15fc5.jpg

Потенційний донор, приходячи в центр здачі крові (з паспортом!) проходить певні процедури. В реєстратурі видається «анкета донора» з переліком питань про самопочуття та перенесені хвороби, заповнивши її потенційний донор йде на попередній медичний огляд. Медсестра вимірює температуру тіла, пульс, тиск та бере попередній аналіз крові на визначення групи крові і резус-фактору, а також виявлення збудників інфекційних хвороб, таких як ВІЛ, гепатитів В і С, збудників сифілісу. 

При бажанні можна дізнатись результати своїх аналізів прийшовши в центр з паспортом ще раз. Аналізи проводяться безкоштовно. Результати неможливо отримати на пошту, чи дізнатись в телефонному режимі. Будь-який мед. заклад, в якому проводився забір крові гарантує повну конфіденційність. 

У випадку, якщо результати аналізів будуть позитивні, лікар порадить куди можна звернутись на до обстеження. 

Якщо всі аналізи будуть негативні, і протипоказань не буде – запрошують на здачу крові на донорство. Після цих процедур кров відправляється на «карантин» на півроку, вона заморожується і зберігається в спеціальних холодильниках. Через півроку донору роблять повторний забір крові, і якщо всі аналізи повторно негативні, кров використовують для переливання.

Рекомендації перед здачею крові 

За 2-3 дні до здачі крові не можна приймати анальгетики та пити алкоголь, за 2 дні рекомендується виключити з раціону жирну, смажену, копчені їжу, молочні продукти, яйця та банани. Вночі, перед здачею крові, гарно виспатись, на ранок, за 2 години до здачі крові зїсти легкий сніданок, окрім не рекомендованої їжі. За 2 години до, та 2 години після здачі крові не палити. Рекомендується після здачі крові не займатись фізичними навантаженнями та не керувати транспортним засобом. 

При виникненні будь-яких питань, можна зателефонувати в центр здачі крові за консультацією. 

Інші види донорства

Анатомічний матеріал людини 

Ще одним видом донорства є донорство анатомічних матеріалів – це можуть бути органи, їх частини, тканини, клітини і т.д. З цим видом донорства в Україні були певні проблеми, вони є і досі, але нещодавно прийнятий закон про трансплантацію органів дозволив проводити більше подібних операцій на території України, а не за кордоном. 

В Київському інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова роблять по 50-60 пересадок на рік, в той час як операції по трансплантації органів українців закордоном розписані на 4-5 років вперед, і люди змушені очікувати своєї черги, звичайно не всі до неї доживають. 

З 2021 року МОЗ запустило нову пілотну програму трансплантації органів, в якій беруть участь 38 медичних закладів, і створило Єдину державну інформаційну систему трансплантації, де будуть зареєстровані донори органів, які дали дозвіл на посмертну пересадку своїх органів. Вона запрацювала в тестовому режимі з 1 січня 2021 року. 

Планується створити інститут трансплант-координаторів, які будуть безпосередньо працювати з ЄДІСТ, організовувати процес констатації смерті мозку донора (існують суворі правила) та спілкуватися з родинами померлих донорів для отримання дозволу на трансплантацію. 

Фінансування програми було збільшено з 102 до 502 мільйонів гривень. Якщо вона пройде успішно і покаже хороші результати – це дасть можливість тисячам українців вчасно отримувати медичну допомогу в себе на батьківщині. Зрозуміло, що ціна таких операцій досить велика, але в Україні вони коштують в 2-3 рази менше, ніж за кордоном. 

На разі, трансплантації, які проводяться медичними закладами-учасниками цього проекту оплачуються державою. 

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/05/unnamed-2.jpg

24 травня, вночі, в різних мед. закладах Києва зробили 6 операцій по трансплантації органів — серце, 4 нирки та печінка. Донорами стали 2 людини, які померли від інсульту — 59-річний чоловік та 57-річна жінка. Їх рідні дали згоду на трансплантацію.  

В київському Інституті серця 29-літній сумчанин отримав шанс на нове життя — йому пересадили серце, його власне вразила інфекція. Лікарі Київської обласної лікарні  пересадили 3 нирки трьом пацієнтам — 30-річній жінці з Канева та двом киянам — 50-річному та 35-річному чоловікам, четверту отримав 60-річний чоловік, який перебував у листі очікування всього пару днів, операцію провели в Київському центрі нефрології та гемодіалізу. 

Читате також: Основатель Киевского института хирургии, гений Александр Шалимов

Репродуктивний матеріал людини 

Донором яйцеклітини або сперми може стати будь-яка здорова жінка (18-30 років) або чоловік (20-40 років)у яких не має шкідливих звичок, та є власні здорові діти. 

Донорів, які підходять під ці параметри ретельно перевіряють. Потенційний донор повинен в повному обємі надати інформацію про стан свого організму та перенесені захворювання, пройти повне обстеження організму, в тому числі психологічну діагностику та тестування на можливі генетичні захворювання. 

Вилучати репродуктивний матеріал людини, зберігати його та використовувати в подальшому для застосування допоміжних репродуктивних технологій мають право тільки ліцензовані медичні заклади. 

Донорство репродуктивного матеріалу здійснюється на основі добровільної письмової згоди донора. В подальшому донор не набуває батьківських прав на дитину та не має ніяких обовязків по відношенню до неї. 

Донорство репродуктивного матеріалу здійснюється на умовах абсолютної анонімності, виключенням є тільки той випадок, коли донор та пацієнт родичі або уклали спеціальний договір на застосування допоміжних репродуктивних технологій. 

https://my-kiev.com/wp-content/uploads/2021/05/Screenshot_20210526-000043_Samsung-Internet.jpg

Донорство репродуктивного матеріалу допомагає бездітним парам народити таку омріяну дитину. 

 Куптій Дарина

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: