Березняки: лівобережний масив Києва з чудовою акваторією

11:51  |  12.07.2022
Березняки: лівобережний масив Києва з чудовою акваторією

Березняки можна сміливо назвати районом для того, хто хоче бути ближчим до природи. Це один з найбільших житлових масивів Києва, який, тим не менш, часто залишається непоміченим.

Близькість до Дніпра, озеро Тельбін та відносно низькі ціни за оренду житла сприяють тому, що на Березняках поселяється все більше і більше людей.

Розповідаємо історію масива Березняки та про те, чим він може зацікавити.

Що було раніше

березняки

Березняки до забудови

Березняки знаходяться в Дніпровському районі Києва. Масив має чітко окреслені кордони: Дніпро на заході, Русанівка на півночі й  Соцмісто та Позняки на сході й півдні.

Свою назву масив Березняки отримав невипадково. Справа в тому, що на місці сучасної забудови раніше був березовий гай. А перша згадка про Березняки датується 1733 роком. Однак, в 1706 році тут вже була побудована слобідка – поселення для військ, що будували Печерську фортецю на правому березі Києва. Ця слобідка належала Києво-Печерській лаврі.

За часів російської імперії слобідка належала Чернігівській губернії. А в 1923 році Березняки увійшли до складу Києва. Під час Другої світової війни слобідка була майже повністю зруйнована. Її жителі змогли відбудувати частину поселення, однак в 1960х  побудови поступово знесли, оскільки було потрібно місце для нового житлового масиву Києва.

Сучасна забудова

березняки

Березняки під час забудови. Фото: Старий Київ

Звична киянам забудова Березняків сформувалася в далекому 1972 році. З тих пір мало що змінилося, хоча на масиві поступово з’являються нові житлові комплекси. По більшій мірі, будинки на Березняках – це дев’яти та шістнадцятиповерхові будівлі, які побудували ще в 1970х.

Нові житлові комплекси, переважно, знаходяться біля води. Так, біля мосту Патона розташований ЖК «Silver Breeze». Трошки далі, на проспекті Соборності, можна знайти ЖК «Київська Венеція». В сучасних будинках є стоматології, перукарні, кав’ярні й багато інших закладів.

Читайте також: Сергій Кислиця — представник ООН та дипломат з почуттям гумору

Дніпро, Русанівський канал і озеро Тельбін

тельбин

Озеро «Тельбін»

Березняки можуть насправді похизуватися своєю акваторією. Жителі масиву прогулюються по Дніпровській набережній, проводять час поруч з Русанівським каналом або йдуть до озера Тельбін.

Тельбін можна назвати серцем Березняків. Назва озера походить від двох тюркських слів: «тал» — верба та «бін» — тисяча. Тобто дослівно її можна перекласти як «тисяча верб». Це озеро є одним з найбільших у столиці, а його глибина подекуди досягає 7 метрів. Саме на Тельбіні зняли перший документальний фільм про рок-гурт Кіно – «Кінець канікул». І саме через це озеро досі привертає увагу шанувальників Віктора Цоя. А верба, біля якої знімали фільм, носить назву «Дерево Цоя».

Окрім Тельбіну, жителі Березняків також проводять свій час на березі Дніпра. Там облаштований пляж і сквер для прогулянок.

Інфраструктура

березняки

Не дивлячись на те, що масив знаходиться далеко від метро, у нього добре розвинута транспортна інфраструктура. До Березняків можна дістатися автобусами, маршрутками, тролейбусами і навіть міською електричкою.

Найближча станція метро – «Лівобережна», але з масиву також ходить транспорт на «Осокорки», «Позняки», «Харківську», «Червоний хутір» та інші лівобережні станції метро. Також є транспортне сполучення з Печерськом, Подолом і Видубичами.

Тут знаходиться один з найдешевших ринків Києва – «Березняки». Також, на території Березняків є декілька великих супермаркетів.

На Березняках є школи, гімназії, дитячі садочки та навіть декілька вищих навчальних закладів. Крім того, тут можна знайти художню школу та легкоатлетичний манеж. Також, масив порадує гурманів наявністю кафе та ресторанів.

Читайте також: Виноградар: екологічно-чистий район Києва

Куди піти та що подивитися

березняки

Альтанки в «Вербовому гаю»

Окрім чудової акваторії Березняки можуть похизуватися іншими місцями для розваг. На Березняках можна сходити в кіно, адже там знаходиться місцевий кінотеатр «Старт». Він, звісно, не може похвалитися великим репертуаром, як мережеві кінотеатри Києва, але тим не менш, його варто відвідати.

Поруч з кінотеатром «Старт» знаходиться Київський академічний театр українського фольклору. Він був заснований у 1983 році й в ньому досі проходять покази вистав. Театр працює навіть в умовах війни.

Березняки також мають декілька парків. Біля озера розташований парк «Тельбін». В ньому навіть є спеціальний парк для собак, де можна провести час зі своїм хвостатим улюбленцем. Ще, там облаштований майднчик для тренувань.

Також, біля Дніпра знаходиться парк «Вербовий гай». В ньому можна пройтись, посидіти на лавочці або поїздити на велосипеді. У парку розташовані й альтанки для пікніків.

В літню пору року можна прийти до Русанівського каналу й помилуватися фонтанами. Фонтан на Русанівці є найбільшим у столиці. Він має підсвітку й музичний супровід.

Читайте також: Причепурити друга: де у столиці підстригти хвостатого

Березняки в умовах війни

міст патона

Так само, як і інші райони Києва, Березняки продовжують жити в умовах війни. Але часом буває складно з транспортним сполученням.

Через тривалу недоступність моста Патона на Березняках утворювалися величезні затори, адже водіям залишалося їхати тільки через Дарницький міст.  Зараз, коли міст Патона вже відкрито, виїхати на правий берег стало значно легше.

Крім того, на Березняках облаштували пункти видачі гарячих обідів для всіх, хто цього потребує. І вони абсолютно безкоштовні.

Березняки, як і решта Києва, продовжують жити своїм життям. А жителі масиву, як і до початку повномасштабної війни, гуляють, відпочивають та насолоджуються кожною миттю.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: