Остання дерев’яна будівля на вулиці Тургенєвській — чим прославилася садиба Зеленських

09:00  |  26.05.2022
Садиба Маліна на вулиці Тургенєвській, 22,

Садиба Маліна на вулиці Тургенєвській, 22,

Будинок Василя Маліна, розташований на вулиці Тургенєвська, 22 у столиці, насправді більш відомий як садиба Зеленського. Сучасники можуть подумати, що ця споруда має відношення до Володимира Зеленського. Однак спільне вони мають хіба що прізвище. Вже декілька разів садибу намагалися незаконно знищити, але забудовникам це не вдалося. Активісти та небайдужі доєдналися до збереження історичної спадщини Києва. Про те, чим прославилася садиба Зеленського та чому її намагаються знищити — читайте в матеріалі.

Історія садиби

Фасад садиби Зеленських Сучасний вигляд

Фасад садиби Зеленських. Сучасний вигляд

Будинок Василя Маліна звели у 1890 році. Наразі ця споруда вважається однією з останніх дерев’яних садиб на Тургенєвській вулиці, яка вціліла. У 1911 році у цей дім переїхала жити сім’я Зеленських. Родина заможних міщан декілька років проживала тут разом зі слугами та дітьми. Власне, завдяки тому, що тут проживали Зеленські, будівля і отримала свою назву у народі.

Ззовні ця садиба більше нагадує охайний казковий будиночок — архітектор намагався створити дім, який гармонійно б вписався у міську забудову. Однак сучасним горе-підприємцям дуже хочеться на місці історичної будівлі звести черговий новий комплекс. Попри це, столичні активісти і краєзнавці вже вкотре заважають цим планам. Вперше знести садибу хотіли ще до війни у 2018 році — тоді незаконно розпочали знесення споруди. Втім, будівельникам завадили жителі та волонтери, зокрема і від “Мапи реновації”, які одними з перших забили на сполох. Врешті-решт, на певний час дім залишився цілим.

Особливої культурної цінності будівлі надає її фундамент. Колись купець Малін звернувся до архітекторів з проханням спорудити йому розкішний особняк, і замовлення було виконано на славу. Потрібно сказати, що тогочасні купці зводили так звані будинки, які ставали для них бізнесом. Тут здавали квартири та жили самі.

Читайте також: Столичні панно Галини Севрук: як у Києві відновлюють історію

Сучасні перипетії

Житловий комплекс, який мав бути споруджений на місці садиби міщан Зеленських

Житловий комплекс, який мав бути споруджений на місці садиби міщан Зеленських

В 2021 році садибу Маліна чекала чергова неприємність. Забудовник віддав наказ розбирати споруду 19 століття. Цікаво, що у КМДА сказали, що будинок немає охоронного статусу, та порадили звертатися до міністерства культури. Після суспільного розголосу, на незаконне знищення будівлі звернула увагу міська влада. Знищення садиби було тимчасово призупинено. Однак в 2022 році, під час війни, знову почалися незаконні роботи — на це звернули увагу вищезгадані активісти “Мапи реновації”.

Зараз і досі ведуться гарячі суперечки, адже чимало людей не розуміють, навіщо зберігати старовинні будинки — такі поняття, як культурна спадщина та історичне обличчя міста, вони не вважають важливими, тож багатьом волонтерам доводиться роз’яснювати не тільки забудовникам, але звичайним киянам цінність столичної забудови.

Зауважимо, що незважаючи на те, що в країні діє військовий стан, незаконне знищення архітектурної спадщини підлягає під кримінальну та адміністративну відповідальність. Якщо ви стали свідком знищення історичні забудови — потрібно звертатися до правоохоронних органів КМДА.

Читайте також: Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутковського” на Тургенєвській, 19

Погрози з ножем

Ранок юриста ГО "Мапа Реновації" Дмитра Перова, 15 листопада 2021 року

Ранок юриста ГО «Мапа Реновації» Дмитра Перова, 15 листопада 2021 року

Зазвичай ранок людини починається з кави, прогулянки та сніданку, однак не тоді, коли ти борешся за збереження історичної спадщини. На знімку — юрист ГО «Мапа Реновації» Дмитро Перов. Чоловік стоїть біля дверей своєї квартири, у яку невідомі встромили ніж та дві гвоздики. Вочевидь, таке попередження могло бути від охочих знести садибу та його прибічників. Крім дому на Тургенєвській, 22 Дмитро опікувався і садибою Дмітрієва на Хорива, 2, якій теж загрожувало знищення.

Сьогодні Тургенівська, 22 — це ласий шматочок для київських забудовників.
Ціни на житло там стартують від двох мільйонів гривень і доходять до 20. Згідно з документами, садиба Зеленських підлягає так званому мораторію на реконструкцію, однак ніяких відповідних робіт там не проводиться.

Натомість, будівля в 2022 році огороджена синьо-жовтим парканом. До слова, її сусідом є відомий будинок штабс-капітана П. Рутковського, який також був збережений завдяки волонтерам, адже сусіду, будинку за номером Тургенєвська, 17, пощастило менше — його просто знищили, і тепер на його місці розвалини.

Читайте також: Інклюзивна бібліотека, IT-парк та гірськолижний курорт: що планують створити на Львівщині

Статус цінної історичної забудови

Ще у далекому 2018 році на Тургенєвській, 22 планували звести ЖК, але зусиллями небайдужих в 2021 році Київська міська рада надала садибі статус цінної історичної забудови. По факту, забудовник не мав права знищувати дім, однак місяць після цього велися незрозумілі роботи — цьому процесу надали розголосу в ЗМІ. Того ж року, у листопаді, прокуратура наклала на садибу арешт.

Найцікавіше у цій історії те, що садиба Зеленських не в аварійному стані, тобто знести її потихеньку не вдасться через осуд у соціумі — дім на Тургенівській, 22 чудово зберігся до нашого часу. Звісно, що там необхідні реставраційні роботи як всередині, так і зовні дому.

Нещодавно захисники архітектури Києва разом з організацією «Печерські котики» збирали підписи на захист і надання охоронного статусу садибі Маліна. Наразі доля особняку невідома — роботи зараз там не ведуться.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: