Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутковського” на Тургенєвській, 19

14:28  |  10.02.2022
Візуалізація оновленого особняка Рутковського

Візуалізація оновленого особняка Рутковського

Маєток штабс-капітана Рутковського колись був окрасою вулиці Тургенєвської, однак з часом, через відсутність своєчасних реставраційних робіт, споруда втратила свій колишній ошатний вигляд. Попри те, в 2021 році стало відомо, що маєток все-таки піддасться довгоочікуваній реставрації. Про те, яким буде оновлений дім Рутковського — розповідаємо в матеріалі.

Назад в минуле

Маєток Штабс-капітана Рутковського, 2013 рік

Маєток Штабс-капітана Рутковського, 2013 рік

У 1898 році ділянку, на якій зараз стоїть маєток, придбав штабс-капітан П. Рутковський — підприємець мав грандіозні плани на цю землю. За першочерговим задумом чоловіка, тут мали спорудити п’ятиповерховий прибутковий будинок із розкішною декоративною вежею.

Довідка: Прибутковий будинок — це багатоквартирний житловий будинок, збудований для здачі квартир у найм, а також тип архітектурної споруди, що набув поширення в європейських країнах від 1830-40-х років.

Для спорудження будинку Рутковський обрав архітектора І. Агурова, однак з невідомих причин підрядник збудував інший проект, більш скромний, ніж в уяві капітана, проте не менш красивий. За однією з версій, у Рутковського банально не вистачало грошей на свій задум. Триповерховий дім ніжно-блакитного кольору мав також дворовий флігель, пральню та “кам’яний клозет”.

Читайте також: «Квіти України»: як історичну будівлю рятували від перетворення в офісний центр

Маєток Штабс-капітана Рутковського, 2021 рік

Маєток Штабс-капітана Рутковського, 2021 рік

Будівництво дому завершили в 1901 році, а вже в 1912 році капітан Рутковський помирає. За заповітом, його маєток перейшов дружині, а вона продала його лікарю, а той вже дворянину Ф. Васильківському. Місцевість у районі вулиці Тургєнівської почали називати “Солдатська слобідка” — переважно тут селилися військові через відносну дешевизну комунального житла.

У 1965 році в будинку провели плановий ремонт, зокрема, замінили балкони, а згодом споруду визнали аварійною. У 80-х роках жильців маєтку почали виселяти, щоб зробити ремонт, однак його так і не було. До слова, детально роздивитися будівлю Рутковського можна в діджитал вигляді, перейшовши за посиланням.

Пам’ятка архітектури

Будинок номер 17, розташований поруч з маєтком штабс-капітана Рутковського

Будинок номер 17, розташований поруч з маєтком штабс-капітана Рутковського

У 2006 році маєток Рутковського отримав статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Попри те, про реставрацію не було й мови. Тим часом, варто згадати і сусіда історичного маєтку — це дім під номером 17, адже певний час він теж мав статус об’єкта культурної спадщини, але втратив своє архітектурне значення у період між 2007-2008 роками, скоріш за все, через поганий технічний стан.

На жаль, визнання споруди пам’яткою архітектури не означає, що її будуть підтримувати в належному стані. Дім номер 17 потребував термінової реставрації, та натомість у 2019 році 117-річний маєток просто знищили бульдозером, залишивши на його місці лише купку цегли.

Читайте також: Останній шлях: як виглядатиме сучасний крематорій у Львові

Маєток Рутковського поруч з руїнами дому номер 17, 2020 рік

Маєток Рутковського поруч з руїнами дому номер 17, 2020 рік

Якщо заглянути на платформу ЛУН, яка спеціалізується на виборі нового житла в новобудовах, можна знайти оголошення про продаж квартир за адресою вулиця Тургенєвська, 17а. Тож, сусідом маєтку Рутковського стане чергова багатоповерхівка. До слова, однокімнатне житло тут вартує від 2,47 млн грн, а будинок обіцяють ввести в експлуатацію вже навесні (квітень) у 2023 році.

В той же час, через активні будівельні роботи на сусідніх ділянках, будівля номер 19 почала покриватися першими тріщинами, і активісти вимагали пояснень від влади. Своєю чергою Міністерство культури заявило, що жодних погоджень на проведення робіт не видавалося.

Реставрація маєтку Рутковського

Візуалізація оновленого особняка Рутковського

Візуалізація оновленого особняка Рутковського

В 2021 році стало відомо, що девелоперська компанія “Контакт-Інвест” планує надати чотири мільйони доларів на реставрацію особняка Рутковського. Проект реставрації розробило архітектурне бюро Viharev спільно з майстернею “Реставратори Старого Києва”. Viharev, зокрема, спеціалізується і на збереженні “історичного обличчя” столиці. Наразі відомо, що будівлі повернуть її первинний колір — ніжно-блакитний, а також збережуть ліпнину та оригінальні деталі інтер’єру.

Крім того, архітектори вирішили підсилити фундамент маєтку, щоб він не руйнувався через нове будівництво поряд. Також в оновленому особняку буде ліфт, що зробить дім доступним для людей з особливими потребами, збережуть і історичні сходи. Всі необхідні роботи мають бути проведені протягом 2021-2023 років.

Читайте також: Тут варили пиво для партійних чиновників: Київський пивний завод Йоганна Шульца

Фасад маєтка Рутковського

Фасад маєтка Рутковського

Після реставрації в будинку Рутковського розмістять апарт-готель. Певним чином відновиться і первинна функція особняка — оренда приміщень під різноманітні потреби. В листопаді 2021 року стало відомо, що проект реставрації пам’ятки архітектури — Прибутковий будинок «Штабс-капітана Рутковського» — був обраний переможцем премії International Property Awards.

Довідка: Премія International Property Awards — найавторитетніший у світі архітектури конкурс, що оцінює проекти у сфері житлової та комерційної нерухомості. Цю премію ще називають “Оскаром” світу нерухомості. Конкурс оцінює незалежна група із 80 висококласних фахівців.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутко… […]

  2. […] Читайте также: Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутко… […]

  3. […] Читайте також: Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутко… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: