«Ніколи знову»: чому уряд Угорщини підтримує росію

17:00  |  04.04.2022
володимир путін і Віктор Орбан

володимир путін і Віктор Орбан

Поки світ каже “Ніколи знову”, в Україні скидають бомби на пологові будинки, театри та музеї. Що означає те “ніколи знову”, якщо воно повторюється зараз у ХХІ сторіччі — питання риторичне. Втім, є країни, які діють та намагаються зупинити війну, а є такі, які мовчки підтримують дії агресора. Сьогодні мова піде про Угорщину та її політичну позицію.

На двох стільцях

Віктор Орбан - угорський проросійський державний діяч, прем'єр-міністр

Віктор Орбан — угорський проросійський державний діяч, прем’єр-міністр

Віктор Орбан — одна з найскандальніших фігур в угорському уряді, яка навіть під час війни в Україні підтримує позицію Кремля. Політик з відверто проросійськими поглядами вже неодноразово ставав темою для скандальних заголовків. Сам Віктор Орбан на початку своєї політичної кар’єри очолював партію «Союз молодих демократів».

Популярність до молодого політика прийшла в 1989 році, коли він на церемонії перепоховання Імре Надя та інших політичних діячів Угорщини, страчених в 1958, зажадав проведення вільних виборів і виводу радянських військ з угорської території.
Орбан виступав за німецьку модель управління країни, коли провідну роль в системі влади виконує прем’єр-міністр. Власне, тому сьогодні основні заяви робить саме Орбан, і зачасту вони мають провокативний характер стосовно України.

На додаток до Орбана, в Угорщині є глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, який не менш спірний персонаж. Так, політик звинуватив український уряд у спробі вплинути на парламентські вибори, а раніше публічно обурився через твіт лідера об’єднаної опозиції, який висловив співчуття Україні після бомбардування Маріуполя.

Своєю чергою, Віктор Орбан ще в 2014 році зробив неоднозначне висловлювання щодо війни на Донбасі, зокрема в контексті подвійного громадянства та «колективних прав» на «автономію». Такі дії політичної верхівки неоднозначні: з одного боку, вони визнають вторгнення росії в Україну, з іншого — своїми рішеннями блокують допомогу Україні. Зокрема, Угорщина заборонила постачати Україні зброю через свої території.

Читайте також: Падіння росії: молоко в бідонах, битви за цукор і Чебурнет

“Ніколи знову” на річці Дунай

Меморіал на згадку жертв Голокосту, встановлений в 2005 на березі Дунаю в Будапешті.

Меморіал на згадку жертв Голокосту, встановлений в 2005 на березі Дунаю в Будапешті.

В Будапешті на березі Дунаю розташувався один з найтрагічніших меморіалів в історії Угорщини. Тут розмістили десятки пар взуття — чоловіче, жіноче та дитяче. Ці черевики символізують масові розстріли євреїв, які проводили члени угорської нацистської партії «Схрещені стріли» наприкінці Другої світової війни.

Щоб не витрачати час на поховання, людей вишукували в лінійку вздовж річки, а перед тим сковували ланцюгом, і стріляли в першу особу, яка за собою тягнула всіх. Вижити в цьому пеклі не було шансів. Перед розстрілом людей змушували знімати взуття — його продавали, або ж фашисти використовували його для себе.

27 березня 2022 року монумент було використано в акції вшанування пам‘яті загиблих у Маріуполі під час російського вторгнення в Україну. Поруч із бронзовим взуттям з’явилося 300 пар ношеного взуття в пам’ять про щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута на бомбосховище в Донецькому драмтеатрі.

Після Другої світової війни з’явилося всім відоме гасло “Ніколи знову” — воно мало нагадувати кожному про важливість миру у світі. Однак зараз, у 2022 році Україна зіштовхнулася з війною, і ті слова про “Ніколи знову” так і залишилися словами.

Читайте також: Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти

Ставлення народу

Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Уряд і народ можуть мати кардинально різні погляди, тож логічним буде дізнатися, як ставляться самі угорці до війни в Україні, яку розв’язала росія. Насамперед зазначимо, що більша частина угорців допомагає українцям — мова йде і про допомогу переселенцям, і про гуманітарну. Втім, повертаючись до сухих цифр, — чверть виборців (25%) партії Орбана звинувачує у війні Україну. Такі дані публікує видання Telex. Водночас, серед виборців опозиційного табору понад 90% опитаних угорців засуджують напад росії на Україну та вважають її агресором.

Своєю чергою, за даними соціологічної групи опитування “Рейтинг” 12% українців вважають Угорщину ворожою державою, зокрема через її позитивне ставлення до росії. Немалу роль у неоднозначній позиції Угорщини стало приближення окремих політиків до путіна та його оточення. Також вирішальний фактор у негативному ставленні грають рішення уряду, зокрема щодо блокування повітряного простору України засобами НАТО, системи SWIFT та позиція щодо транспортування зброї.

Читайте також: Фоторепортаж зі Львова часів Першої світової війни: унікальні світлини 1914-1915 років

Дорога дружба

володимир путін і Віктор Орбан

володимир путін і Віктор Орбан

Для угорського народу дружба Орбана з путіним може обійтися дорогою ціною. Як мінімум, це упереджене ставлення українців до країни, яка вже відкрито робить провокаційні заяви та дбає насамперед про свої інтереси. В неділю, 3 квітня Віктор Орбан переміг на виборах в Угорщині зі значною перевагою. Після цього він запевнив, що начебто навіть втручання у вибори українського президента не завадили йому зайняти пост очільника уряду на п’ятий термін.

Зазначимо, що раніше проведені опитування в Угорщині свідчили, що в опозиційного табору є всі шанси на перемогу, однак на практиці виявилося, що майже 55% виборців підтримали Орбана.

Заяви Орбана і його оточення суперечливі. Так, до Угорщини станом на 19 березня прибуло майже 300 тисяч вимушених переселенців з України — тоді політик заявив, що ці люди “є друзями”, які потребують допомоги, однак Сійярто запевнив, що “країна завжди захищатиметься від нелегальних мігрантів”. Угорщина вперто відмовляється визнавати очевидні факти, натомість підіграє оточенню путіна. Що дасть таке захоплення лідером рф — поки невідомо, втім історія циклічна. Диктатори падають і тягнуть за собою в яму своїх прибічників.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: «Ніколи знову»: чому уряд Угорщини підтримує росію […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: