Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти

10:24  |  31.03.2022
Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти

На жаль, з самого початку повномасштабної війни російські загарбники знищили та пошкодили багато культурних пам’яток. І всі вони мали неабияке значення для історії України.

Розповідаємо про топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупанти.

Історико-краєзнавчий музей в Іванково

Історико-краєзнавчий музей в Іванково

В Іванково, що на Київщині, ледь не з перших днів масштабного вторгнення точилися пекельні бої. І все через те, що селище хотіли використати в якості плацдарму для наступу на Київ.

Окрім купи загиблих та ранених людей, постраждала також місцева інфраструктура. А ще, внаслідок влучання ворожого снаряду згорів Історико-краєзнавчий музей.

Пожежа в музеї викликала величезну хвилю обурення серед жителів України. Справа в тому, що окрім історичних відомостей про Київщину, в музеї також зберігалися унікальні роботи Марії Примаченко. Але деякі з них вдалося врятувати завдяки небайдужим місцевим жителям.

Кінотеатр імені Щорса в Чернігові

Кінотеатр імені Щорса в Чернігові

Кінотеатр імені Щорса вже вдруге зазнав руйнувань зі сторони агресора. Вперше його було зруйновано під час Другої світової війни. Тоді вцілів  фасад будівлі, а згодом кінотеатр відбудували.

Вдруге його зруйнував вже російський окупант. Це сталося на четвертий день вторгнення, 27 лютого. Кінотеатр був однією з небагатьох будівель 1930х років, які залишилися у Чернігові. Йому навіть було присвоєно статус архітектурної пам’ятки.

Внаслідок завданого авіаудару постраждала не тільки будівля кінотеатру, а ще й будинки навколо. Від вибухової хвилі у них повибивало вікна та пошкодило шибки.

Читайте також: «Українці дуже прив’язані до своєї Незалежності»: цитати відомих іноземців про Україну та її славний народ

Будинок «Слово» в Харкові

Будинок «Слово» в Харкові

Легендарний будинок «Слово», на жаль, теж постраждав від руки загарбника. Цей дім – історична будівля письменників. В свій час в ньому жили Павло Тичина, Микола Хвильовий, Майк Йогансен та Лесь Курбас.

Харків, так само як і більшість прикордонних міст, обстрілюють з самого початку війни. 7 березня по місту було завдано чергового ракетно-артилерійського обстрілу по житловим кварталам, внаслідок чого і постраждав легендарний будинок.

Удар по ньому не залишився поза увагою сучасної української інтелігенції. Зокрема, це прокоментував Сергій Жадан:

Цілком закономірно для росіян: вони завжди нищили нашу культуру. Щоправда, цього разу в них нічого не вийде. Росіяни — варвари. А «Слово» ми відбудуємо.

Харківський художній музей

Харківський художній музей

Так само, як і будинок «Слово», Харківській художній музей постраждав 7 березня. Внаслідок вибуху в музеї вибило шибки і це поставило під загрозу експонати, які зберігаються в ньому. І хоча їх не пошкодило, різка зміна температурного режиму може суттєво погіршити стан картин.

Музей веде свою історію починаючи з 19 століття. В свій час там зберігалися твори таких європейських митців як А. Дюрера, Х. Гольціуса, Л. Джордано, П. Брейгеля Старшого, А. ван Дейка, Ф. Буше та інших.

Під час Другої світової війни будівлю музею підпалили німці, але згодом її відбудували. І після цього музей почав свою новітню історію.

Донецький обласний драмтеатр у Маріуполі

Донецький обласний драмтеатр у Маріуполі

Обстріл драмтеатру у Маріуполі не залишив байдужою жодну країну в світі. І це не дивно, адже перед входами в будівлю був намальований величезний напис «ДІТИ».

16 березня на будівлю театру, де ховалися сотні мирних жителів, було скинуто надпотужну бомбу. Внаслідок її вибуху центральна частина театру була зруйнована, а уламки завалили вхід.

На жаль, не дивлячись на те, що бомбосховище витримало удар, є постраждалі та загиблі люди. Але кількість щодо них не уточнюється.

Читайте також: Хроніки війни: як змінилися українці за місяць війни

Маріупольський художній музей ім. Куїнджі

Маріупольський художній музей ім. Куїнджі

Та сама сумна доля спіткала й Маріупольський художній музей імені Архипа Куїнджі. Це був зовсім молодий музей, його відкрили у 2010 році.  І, на жаль, тепер його зруйновано.

У музеї зберігалися не тільки роботи Архипа Куїнджі, а ще й полотна інших відомих українських художників, зокрема Айвазовського, Яблонської та Глущенко.

На щастя, на момент удару в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, а лише копії. Втім, на жаль, роботи інших митців були знищені.

Історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова»

Історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова»

«Садибі Попова» пощастило дещо більше, ніж іншим культурним пам’яткам. Музей майже не зруйновано, але його пограбовано. Окупанти зробили це 13 березня. Про це повідомила директорка музею Ганна Головко:

Терміново. Тільки що окупантами було пограбовано музей-заповідник “Садиба Попова”. Винесено все, що можна було взяти в руки і сумки. Оргтехніку розбито і розтоптано ногами. Виламано всі двері, побито вікна. Знищено все, що траплялось на шляху.

«Садиба Попова» — це єдина замкова споруда у Василівському районі Запорізької області. Палац було збудовано наприкінці 19 століття, у 1894 році. І у це часом буває складно повірити, адже за своєю архітектурою він нагадує середньовічний замок.

Палац є архітектурною пам’яткою національного значення та знаходиться в 40 кілометрах від Запоріжжя.

Читайте також: Російська еліта: як воїни ЗСУ знищують найкращі російські війська

Бібліотека ім. Короленка у Харкові

Бібліотека ім. Короленка у Харкові

Харківська державна наукова бібліотека також зазнала обстрілів. Це найбільша бібліотека у Харкові та друга за книгофондом бібліотека України. Її обстріляли 13 березня.

На жаль, в наслідок обстрілів сильно постраждали приміщення бібліотеки. Суттєвих пошкоджень зазнали два книгосховища та рояль, на якому грав сам Сергій Рахманінов. Також у приміщенні вибило вікна.

Наразі точно невідомо яких збитків завдали нам окупанти за місяць повномасштабної війни. Втім, немає сумніву, що на відновлення зруйнованих приміщень знадобляться мільйонні суми.

Тетяна Шарапова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупа… […]

  2. […] Читайте також: Топ-8 пам’яток культури, які пошкодили російські окупа… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: