Берлінські автобуси та мовні таблички: які зміни вже є Києві та які чекають?

13:15  |  24.12.2022
Вечірній Київ

2022 рік для всієї України став переломним етапом, змінився за цей час й Київ. Місто поповнилося людьми, які тікали від війни, вулиці столиці перестали носити імена російських діячів, з’явилася вулиця Ратушного та зникла радянська арка Дружби — тепер це Арка Свободи українського народу. Розповідаємо про позитивні зміни Києва, які даються місту дорогою ціною.

Двоповерхові автобуси з Берліна

Всі ми пам’ятаємо великі двоповерхові автобуси з підручників англійської мови. На початку грудня 2022 року стало відомо, що подібний транспорт може отримати й Київ. Чотири таких автобуси українській столиці подарувала німецька компанія Berliner Verkehrsbetriebe, яка є найбільшим комунальним перевізником у Берліні.

Відомо, що автобуси, які планують передати, були в експлуатації протягом 12 років у Берліні. Однак, перед відправленням в Україну їх перевірили у ремонтних майстернях компанії.

Також зазначається, що такою допомогою Берлін виражає свою підтримку України. Подарований транспорт збереже мобільність у Києві попри війну.

Читайте також: Яким був києвознавець Сергій Миронов: історія того, хто любив зникаючий Київ

Мовні таблички

Наступний проєкт має назву Лінгвоцид, про нього повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова — це проект про знищення української мови. 

Загалом по Києву хочуть розмістити інформаційні знаки в місцях, де знищувалася українська. До табличок мають додаток з інформацією одразу кількома мовами,  щоб застосунок мав ширшу аудиторію. Це важливий культурний проєкт для столиці, який нагадає про значення рідної мови.

Ініціатива “Пасажири Києва”

Громада Києва завжди була активною, відтак цього року громадські активісти заснували ініціативу «Пасажири Києва». Цей проєкт має на меті просувати якісні зміни у транспортній системі Києва. Доєдналися до “Пасажирів” небайдужі кияни, які хочуть покращити своє місто, а точніше його транспортну інфраструктуру. Гасло проєкту найкраще характеризує його мету “Транспорт має бути швидким, комфортним та доступним”. Власне, саме над цим й працюють активісти, покращують маршрути, реорганізують їх та висувають нові ідеї, як можна покращити міську урбаністику в цілому.

Читайте також: Протасів Яр — за що боровся Роман Ратушний

Перейменування вулиць, пов’язаних з російськими діячами

Тривалий час українські вулиці мали назви тих російських діячів, які відверто паплюжили українську культуру, мову та традиції. Від початку повномасштабного вторгнення Київ позбувся небажаного братерства. Натомість вулиці столиці поповнилися іменами справжніх українців, патріотів, письменників та Героїв. Загалом депутати й громадськість у співпраці перейменували понад 200 міських об’єктів.

Відтак, у Києві з’явилися наступні вулиці: – вулиця Катерини Гандзюк, Якова Гніздовського, Юлії Здановської, вулиця Віктора Некрасова, бульвар Івана Котляревського, Ірини Бекешкіної, вулиця Пантелеймона Куліша, Бусовогірська, Вічова, вулиця Віденська та вулиці Романа Ратушного.

Читайте також: Печери під забудову: як в Києві намагаються врятувати стародавню спадщину

Київ став столицею вільних людей

Від початку повномасштабного вторгнення столицю відвідали світові лідери, митці та видатні діячі. За цей час столиця стала осередком європейської дипломатії. Саме з Києва Президент України Володимир Зеленський натхненно вимовляв свої промови, саме тут були підписані такі важливі для України документи про вступ в Євросоюз. 

Київ встиг полюбити прем’єр-міністр Борис Джонсон, а місцеві кав’ярні на його честь навіть придумали круасани, які вже стали улюбленими для киян. 

Відділення воєнної кардіохірургії в інституті Амосова

Українська медицина за останній рік вийшла на абсолютно інший рівень. Те, що колись писали тільки в книжках — сьогодні українські лікарі практикують успішно. Відтак, в столиці відкрили відділення воєнної кардіохірургії в інституті Амосова. 

Подібною структурою можуть похвалитися не багато медустанов навіть світового рівня. Насправді цей напрям розвивають в інституті Амосова з 2014 року, відколи почалися війна на Донбасі. На жаль, відкриття такого центру має дорогу ціну, адже щодня українські медики рятують життя захисників, які боронять Україну від окупантів. Наразі в інституті впроваджують нові методики допомоги пацієнтам з тяжкими мінно-вибуховими пораненнями, розроблені спільно з військовими медиками.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Берлінські автобуси та мовні таблички: які зміни вже є … […]

  2. […] жаль, війна внесла свої корективи в плани одеської влади. Реалізацію більшості проектів […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: