«За що ти, Каїн, Авеля вбиваєш?»: біблійний аналог російсько-української війни

18:33  |  22.09.2022
Каїн і Авель

Війна породжує чималу кількість емоцій та питань, на які суспільство, як загалом, так і зокрема індивідуально, шукає відповіді. Часто віруючі адресують запитання до Бога та чекають певний зворотній зв’язок від нього. Ми хочемо зрозуміти як Всевишній міг допустити всі ті страждання, що випали на наш народ, за які гріхи ми отримали таке покарання.

З початком російсько-української війни чимало християн згадують тексти з Біблійних історій. Майже кожна кровава подія за аналогією нагадує якусь частину Біблійних переказів. Мужнє протиборство українського народу величезній російських орді нагадує боротьбу Давида з Голіафом. Протистояння Маріуполя повторює взяття Єрихону. Або ж гріх Каїна, який прямо зараз здійснюється на нашій землі.

Історія про Каїна і Авеля

Каїн і Авель
«І пізнав Адам Єву, жінку свою, і вона завагітніла, і породила Каїна, і сказала: Набула чоловіка від Господа. А далі вона породила брата йому Авеля. І був Авель пастух отари, а Каїн був рільник. І сталось по деякім часі, і приніс Каїн Богові жертву від плоду землі.

А Авель, він також приніс від своїх перворідних з отари та від їхнього лою. І зглянувся Господь на Авеля й на жертву його, а на Каїна й на жертву його не зглянувся. І сильно розгнівався Каїн, і обличчя його похилилось.

І сказав Господь Каїнові: Чого ти розгнівався, і чого похилилось обличчя твоє? Отож, коли ти добре робитимеш, то підіймеш обличчя своє, а коли недобре, то в дверях гріх підстерігає. І до тебе його пожадання, а ти мусиш над ним панувати. І говорив Каїн до Авеля, брата свого. І сталось, як були вони в полі, повстав Каїн на Авеля, брата свого, і вбив його».

Читайте також: Матушка Аліпія: пророчиця і чудотвориця

Покарання Каїна

Каїн і Авель
«І сказав Господь Каїнові: Де Авель, твій брат? А той відказав: Не знаю. Чи я сторож брата свого? І сказав Господь: Що ти зробив? Голос крови брата твого взиває до Мене з землі. А тепер ти проклятий від землі, що розкрила уста свої, щоб прийняти кров твого брата з твоєї руки. Коли будеш ти порати землю, вона більше не дасть тобі сили своєї. Мандрівником та заволокою будеш ти на землі.

І сказав Каїн до Господа: Більший мій гріх, аніж можна знести. Ось Ти виганяєш сьогодні мене з цієї землі, і я буду ховатись від лиця Твого. І я стану мандрівником та заволокою на землі, і буде, кожен, хто стріне мене, той уб’є мене.

І промовив до нього Господь: Через те кожен, хто вб’є Каїна, семикратно буде пімщений. І вмістив Господь знака на Каїні, щоб не вбив його кожен, хто стріне його. І вийшов Каїн з-перед лиця Господнього, й осів у країні Нод»(Буття, 4 глава).

Таким чином, Всевишній забрав від Каїна своє благословення та більше жодного разу не заговорив з ним. Братовбивця оселився на сході від Едему всіляко відгородившись від оточуючого світу. Чоловік в усьому вбачав небезпеку, що споконало його до життя тільки за мурами свого міста.

Символізм образу Авеля

Каїн і Авель
За Біблією, Авель — другий син Адама і Єви та перша жертва «братерських» почувань. Він загинув молодим від руки брата Каїна, через те що останній не зумів перебороти у собі почуття заздрощів.

Авель — «син світла». Він простий і смиренний, цінує інших та сам піклується про них. Його смерть це символ зради близьких, без­невинна пролита кров. Жертва чоловіка кричить з підземельних надр, а Бог карає та проклинає рід вбивці.

Символізм образу Каїна

Каїн і Авель
Каїн — перший син Адама і Єви. Надмірний та егоїстичний, улюбленець батьків. З самого народження він вважав себе кращим з усіх. Коли виявилося, що в Господа інша думка, Каїн образився на Всевишнього і помстився за це Авелю.

Вбив лише через те, що його брат зробив щось краще за нього! Вбивця не звинуватив себе, він переклав провину на іншого. Підштовхнули його на злочин спокуси диявола – злість, заздрість, гординя, марнославство. Як коли Бог дав йому шанс на покаяння, він цього не зробив.

Читайте також: Разрушенные храмы Киева: 24 церкви, сохранившиеся только на фотографиях

«Новітній Каїн»

путін
Чи не таким сьогодні є російський тиран путін? Чи не ховається, не бреше, не перекладає відповідальність, не винить інших у своїх гріхах?.. Настане час і «новітній Каїн» та його закривавлений народ будуть відповідати за свої страхітливі воєнні злочини. Прийде час і на скарги, що «кара занадто велика, щоб її винести».

І хрести у нас будуть різні, вони вже відмінні, тому що хрест Авеля (невинної жертви) і хрест Каїна (покаяння кривдника) неоднакові. Їх не можна поєднувати, бо кожен, хто хоче йти за Ісусом, повинен взяти свій хрест (пор. Мт. 16:24). Перший хрест українці несуть уже тепер; другий хрест росіяни ще мають узяти на свої плечі.

НАШ ДУХ МІЦНИЙ
За що ти, Каїн, Авеля вбиваєш?
До рук чому узяв ти автомат?
Навіщо мирний люд життя лишаєш?
Який ти нам, до біса, старший брат?
Одвіку завидющі в тебе очі,
Загарбати волів би цілий світ.
Ми ж зроду до чужого не охочі,
Але й чіпати нашого не слід.
Повстанемо пліч-о-пліч, не здамося,
В єднанні — запорука перемог.
Щоб націю здолати не вдалося,
На нашім боці — правда, віра, Бог.
А ти проклятий Каїн, начувайся!
Хай згине твоє військо сатанинське.
Покайся перед Авелем, покайся!
За те, що цілиш в серце українське.
Наш дух міцний не знищити, не вбити.
Підтримку маєм Божого плеча.
Прийшов ти, Каїн, вільний люд бомбити,
Сконаєш сам від судного меча.
(Автор вірша Тетяна Семенченко)

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: